ΕλλάδαΑρχείο

Τί είπε ο Πέτσας για Πάσχα, Νοσοκομεία, Οικονομία, Ανέργους, Μεταναστευτικό

Για όλους και για όλα μίλησε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου:
 

Για όλους και για όλα μίλησε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου

Μεγάλη Πέμπτη σήμερα και ο Χριστιανισμός τιμά την Σταύρωση του Θεανθρώπου. Είμαστε τρεις μέρες πριν την Ανάσταση και οι Έλληνες συνειδητοποιούμε ότι αυτό το Πάσχα είναι αλλιώς. Δεν θα πάμε στα χωριά μας, δεν θα ψήσουμε στις αυλές μας, δεν θα πάμε στις εκκλησιές μας. Και βέβαια δεν θα συγκεντρωθούμε σε σπίτια συγγενών και φίλων. Αυτό άλλωστε επιβάλλει το μήνυμα της αγάπης που εκπέμπουν οι άγιες αυτές ημέρες. Για να συνεχίσουμε να είμαστε μαζί, μένουμε φέτος μακριά. Αποφεύγουμε κάθε συγχρωτισμό, ώστε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και αυτούς που αγαπάμε. Για να σπάσουμε τον κρίκο στην αλυσίδα της μετάδοσης. 

Είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι στην προσπάθεια αυτή συμβάλλει με υπευθυνότητα και η Εκκλησία της Ελλάδας. Έχει ήδη διαμηνύσει, τόσο προς τους κληρικούς όσο και προς τους πιστούς, ότι οι λειτουργίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών και οι εκκλησιές μας θα είναι κλειστές για το κοινό. 
Σημειώνεται ότι και τα μέσα ενημέρωσης και οι εργαζόμενοι σε αυτά, δημοσιογράφοι και τεχνικοί, έχουν ανταποκριθεί με υπευθυνότητα και σοβαρότητα προσφέροντας συνεχή ενημέρωση για την πορεία της μάχης απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού. Για άλλη μια φορά τους ευχαριστώ. Όπως και για τα αντανακλαστικά τους να δείχνουν σε απευθείας μετάδοση λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας, ώστε να έχουν πρόσβαση οι πιστοί όσο μένουν σπίτι. Επίσης τονίζεται ότι από τη Μεγάλη Τρίτη, η Ε.Ρ.Τ. προσφέρει τη δυνατότητα παρακολούθησης των Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και στη νοηματική γλώσσα για τους τηλεθεατές που έχουν προβλήματα ακοής. 

Οι Έλληνες κερδίσαμε σημαντικές μάχες και θα ήταν άδικο να χάσουμε τον πόλεμο από τη χαλάρωση λίγων ωρών. Παρακαλώ λοιπόν, ακόμη και τους λίγους, όπως φάνηκε από χθεσινή δημοσκόπηση, οι οποίοι σκέφτονται να μετακινηθούν την Κυριακή του Πάσχα για να επισκεφθούν συγγενείς και φίλους, να μην το κάνουν. Πρώτον, γιατί θα θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τη δική τους και των προσώπων που αγαπούν. Και, δεύτερον, γιατί αν το κάνουν θα παραβιάσουν τα περιοριστικά μέτρα που ακολουθούν οι υπόλοιποι συμπολίτες τους, οι 9 στους 10 Έλληνες. Και αυτό θα επισύρει φυσικά αυστηρές, ίσως και αυστηρότερες από τις μέχρι σήμερα κυρώσεις, αλλά κυρίως θα διαταράξει την ομοψυχία και την ενότητα που μας έχει οδηγήσει με επιτυχία μέχρι εδώ. Γιατί από τη συμμόρφωση όλων στα δύσκολα και πρωτόγνωρα αυτά μέτρα, θα εξαρτηθεί η αντίστροφη μέτρηση, για τη σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα. 
Όπως είναι γνωστό τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν έως τις 27 Απριλίου. Η Κυβέρνηση επεξεργάζεται το Στρατηγικό Σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα  λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις εισηγήσεις των ειδικών. Αλλά, παρακαλώ, δεν είμαστε ακόμη εκεί. Έχουμε αρκετές ημέρες ακόμη μέχρι τις 27 Απριλίου. Και μέχρι τότε τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα. Μένουμε σπίτι, βγαίνουμε νικητές. Σε κάθε περίπτωση, η μετάβαση στην κανονικότητα, θα είναι σταδιακή και μακρόσυρτη, δεν θα είναι αυτόματη και οριζόντια. Θα είναι σαν θερμοστάτης, όχι σαν διακόπτης. Θα ξεδιπλώνεται σε διαδοχικές φάσεις, διαφορετικές για κάθε τομέα της οικονομίας και κάθε πληθυσμιακή ομάδα. Κάθε βήμα θα είναι ελεγχόμενο και κάθε επόμενο θα εξαρτάται από τα αποτελέσματα του προηγούμενου. Και τα αποτελέσματα της Στρατηγικής θα αξιολογούνται καθημερινά.

Β. Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας.
Συνεχίζουμε τις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τη δημιουργία νέων Μ.Ε.Θ., την προμήθεια πρόσθετου υγειονομικού υλικού.  Έχουμε, ήδη, αυξήσει τις Μ.Ε.Θ. από τις 565 στις 997. Παράλληλα, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 3.073 προσλήψεις,  εκ των οποίων 381 ιατρικό προσωπικό και 2.692 νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό. Οι εγκρίσεις για νέες προσλήψεις φτάνουν τις 4.824, δηλαδή περίπου 2,5 φορές πάνω από τις αρχικά εγκριθείσες 2.000 προσλήψεις.
Στο μεταξύ συγκροτούνται 500 κινητές μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας  οι οποίες θα παρέχουν κατ’ οίκον νοσηλευτικές υπηρεσίες. Δημιουργήθηκε, επίσης, Μητρώο Ασθενών κορονοϊού ως σημείο αναφοράς, έτσι ώστε τα απαραίτητα δεδομένα να βρίσκονται στη διάθεση των εμπλεκομένων φορέων. Ενισχύονται, παράλληλα, οι δυνατότητες του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, για τη διάγνωση κρουσμάτων κορονοϊού.  «Είναι πολύ σημαντικό», όπως ανέφερε κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «ότι μπορούμε να προσθέσουμε σημαντική δυνατότητα τεστ, καθώς θα αρχίζουμε να εξετάζουμε το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας».

Σημειώνεται ακόμη ότι με απόφαση του Πρωθυπουργού εγκρίθηκε χρηματοδότηση 2,5 εκατ. ευρώ για επιδημιολογική μελέτη του κορονοϊου στην οποία συμπράττουν πανεπιστημιακές σχολές και επιστημονικοί φορείς. 

Γ. Σε ό,τι αφορά την οικονομία 
Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι χθες το Ελληνικό Δημόσιο προχώρησε στην έκδοση 7ετούς ομολόγου, άντλησε ποσό ύψους 2 δισ. με επιτόκιο 2%. Παρά την παγκόσμια οικονομική καταιγίδα, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί. Η εμπιστοσύνη των αγορών προς την Ελλάδα και την Κυβέρνηση επιβεβαιώνεται στην πράξη και αυτό είναι όφελος για όλους τους Έλληνες.
Στο μεταξύ, συνεχίζουμε με συνέπεια και αίσθηση ευθύνης τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων. Είχαμε πει από την αρχή ότι οι παρεμβάσεις μας για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης θα είναι δυναμικές και εξελισσόμενες, όχι στατικές. Ξεκίνησαν με κάλυψη των πιο πιεστικών αναγκών και  συνεχίζονται, πάντα με αλληλεγγύη και δικαιοσύνη. Με διεύρυνση του κύκλου των συμπολιτών μας που πλήττονται, αλλά και με παρεμβάσεις σε κλάδους της οικονομίας μας όπως ο Τουρισμός, η ακτοπλοΐα, ο πρωτογενής τομέας. Συγκεκριμένα:
– Προχωρήσαμε στη μείωση κατά 40% των ενοικίων φοιτητών που σπουδάζουν σε περιοχές μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, με την προϋπόθεση ότι είναι  εξαρτώμενα τέκνα πληττόμενων οικογενειών.
– Προχωρήσαμε, επίσης, στην επέκταση της ενίσχυσης των 800 ευρώ σε ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και σε επιχειρήσεις με τη μορφή Ομόρρυθμων ή Ετερόρρυθμων Εταιρειών, Ε.Π.Ε. και I.K.E., οι οποίες δεν απασχολούν, ή απασχολούν μέχρι και είκοσι εργαζομένους, έναντι πέντε που προβλέπονταν αρχικά.
 – Διευκολύνουμε τους κατ’ επάγγελμα αγρότες μας να έχουν πρόσβαση σε ρευστότητα, καθώς δεν απαιτείται έως τις 30 Ιουνίου η προσκόμιση ασφαλιστικής ενημερότητας για δάνεια, πιστώσεις, χρηματοδοτήσεις και εκταμιεύσεις από τράπεζες, μέχρι του ποσού των 25.000, έναντι του ορίου των 6.000 ευρώ που ίσχυε.
– Παρατείνεται, επίσης, για διάστημα έξι μηνών, από την ημερομηνία λήξης τους, η ισχύς των αδειών εργασίας που έχουν ήδη εκδοθεί για πολίτες τρίτων χωρών που απασχολούνται αποκλειστικά ως εργάτες γης. Ενώ, θεσπίζεται παράλληλα, έκτακτη διαδικασία έκδοσης νέων αδειών εργασίας με τρίμηνη διάρκεια. 
– Τουριστικές επιχειρήσεις που υποχρεούνται να επιστρέψουν προκαταβολές για κρατήσεις, μπορούν να προσφέρουν στον πελάτη ισόποσο πιστωτικό σημείωμα ισχύος δεκαοκτώ μηνών από την ημερομηνία της έκδοσής του. Προβλέπεται επίσης χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στα τουριστικά καταλύματα συνεχούς λειτουργίας που παραμένουν ανοιχτά κατ’ εξαίρεση.
– Σε ό,τι αφορά την κάλυψη των αναγκών των νησιωτών μας αποφασίστηκε πρόσθετη χρηματοδότηση 15 εκατ. ευρώ για τη διατήρηση ενός ικανού αριθμού δρομολογίων σε γραμμές του εθνικού και τοπικού δικτύου για όσο καιρό συνεχίζονται το μέτρα περιορισμού της κίνησης. 

 Ειδικά σε ό,τι αφορά τους ανέργους:  
1. Έχουν δοθεί δίμηνες παρατάσεις στα επιδόματα ανεργίας που έληξαν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο 2020 καλύπτοντας συνολικά 193.000 συμπολίτες μας. Το ίδιο θα γίνει και για τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν τον Απρίλιο.
2. Με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, 155.000 μακροχρόνια άνεργοι συμπολίτες μας  λαμβάνουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ, η οποία θα καταβληθεί μέχρι τέλος Απριλίου. 
3. Παράλληλα, η Κυβέρνηση υλοποιεί ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης για τη στήριξη των ανέργων. Συγκεκριμένα:
– Τροποποιείται το πρόγραμμα στήριξης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών, ώστε να προσφερθούν  επιπλέον 8.500 θέσεις εργασίας, δωδεκάμηνης διάρκειας.
– Ξεκινά το Μάιο πρόγραμμα για οκτάμηνη κοινωφελή εργασία σε Δήμους και Περιφέρειες για 36.500  άνεργους, με υψηλή μοριοδότηση για τους μακροχρόνια ανέργους.
– Ακολουθούν νέα προγράμματα που θα καλύψουν επιπλέον 100.000 ανέργους.

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μέτρων στήριξης:
Ξεκίνησε από χθες, Μ. Τετάρτη, η καταβολή του ειδικού επιδόματος των 800 ευρώ σε 685.165 δικαιούχους.
Επίσης από χθες καταβάλλεται στους πρώτους 17.728 επιστήμονες η προκαταβολή  των 400 ευρώ  για το πρόγραμμα κατάρτισης, ενώ τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα καταβληθούν μέχρι το τέλος του μήνα. 
Ξεκίνησε από χθες, επίσης, η υποβολή αιτήσεων για την επιδότηση τόκων, από πόρους του ΕΣΠΑ, των επιχειρηματικών δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 
Σήμερα, θα καταβληθούν από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, αναδρομικά ποσά, που αφορούν μερίσματα του πρώτου τριμήνου, σε σχεδόν 4.000 νέους μερισματούχους, που η αίτησή τους υποβλήθηκε έως και τις 31 Ιανουαρίου 2020. 

Δ. Σε ότι αφορά το Μεταναστευτικό-προσφυγικό
Μετά από επίμονες προσπάθειες ξεκίνησε η εφαρμογή του σχεδίου μετεγκατάστασης 1.600 ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων σε κράτη-μέλη της Ε.Ε.  Ήδη, 12 ασυνόδευτα παιδιά από τη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο βρίσκονται στο Λουξεμβούργο, ενώ άλλα 50 θα αναχωρήσουν από την Αθήνα για τη Γερμανία το Μ. Σάββατο.
Στο μεταξύ μπήκαν σε λειτουργία το «Μητρώο Ελληνικών και Ξένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.)», καθώς και «Μητρώο Μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.)». Πιστοποιούνται πλέον, όχι μόνον  οι Μ.Κ.Ο., αλλά  και το σύνολο των ανθρώπων που εμπλέκονται στη λειτουργία τους, έτσι ώστε να ξεχωρίσει -όπως ακριβώς δεσμευτήκαμε- η «ήρα από το στάρι».
– Σημειώνεται ότι τα στοιχεία για το Μάρτιο  καταγράφουν συνολική μείωση ροών κατά 21% στα νησιά και τον Έβρο, σε σχέση με τον Φεβρουάριο, αλλά και σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019. 
– Οι διαμένοντες στα ΚΥΤ των νησιών μειώθηκαν κατά 5,3% τον Μάρτιο σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2019.
– Οι μεταφορές από τα νησιά στην ενδοχώρα το πρώτο τρίμηνο του 2020 ανήλθαν σε 10.687, διπλάσιες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.
– Οι αποφάσεις ασύλου, το  πρώτο τρίμηνο του 2020 αυξήθηκαν κατά 16,7% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2019. 

Ε. Αναφορικά με την καθημερινότητα και την ψηφιακή διακυβέρνηση
Σε ό,τι αφορά την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών σημειώνουμε τα σημαντικά άλματα που έχουν επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα σε ό,τι αφορά την ψηφιακή διακυβέρνηση. Ανάμεσα στ’ άλλα:  
– Ξεκίνησε από χθες η πιλοτική λειτουργία της πλατφόρμας ψηφιακής απονομής σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» η οποία θα οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των συντάξεων που θα απονέμονται κάθε μήνα.  Στόχος είναι, το επόμενο δίμηνο, με την έναρξη της πλήρους λειτουργίας της,  το 40% των συντάξεων να εκδίδεται μέσα σε μόνο λίγα λεπτά από την υποβολή της αίτησης. 
– Στο μεταξύ, ξεκινά μια νέα διαδικασία εξυπηρέτησης μέσω των Κ.Ε.Π., που θα γίνεται τηλεφωνικά και μέσω ταχυδρομείου ή courier. Η παράδοση των εγγράφων θα πραγματοποιείται στη διεύθυνση που θα δηλώνουν οι πολίτες, χωρίς χρέωση. 
– Μείζονος σημασίας είναι η ραγδαία πρόοδος που έχει συντελεστεί  στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση η οποία έχει βρει καθολική ανταπόκριση στην εκπαιδευτική κοινότητα. Σημειώνω εδώ, ότι αυτή η πρωτοβουλία μετά την καθολική της επιτυχία στην Ελλάδα, θα αξιοποιηθεί και από τους αδελφούς μας στην Κύπρο. Κατόπιν αιτήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραχωρούμε δωρεάν στην Κύπρο τα επεισόδια της εκπαιδευτικής τηλεόρασης, σε συνεργασία του Ρ.Ι.Κ. με την Ε.Ρ.Τ. 
Σημειώνεται ότι, επιπλέον του τεχνολογικού εξοπλισμού που έχει ήδη διοχετευθεί στα σχολεία μας από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων γίνονται σημαντικές δωρεές που ήδη υπερβαίνουν το 1 εκατ. ευρώ και αφορούν 9.000 tablets.  Ο εξοπλισμός αυτός θα κατευθυνθεί  σε περισσότερα από 2.500 Γυμνάσια και Λύκεια. Συνιστά περιουσία της σχολικής μονάδας και θα διατίθεται σε μαθητές ή και εκπαιδευτικούς για προσωρινή χρήση. 
Προτεραιότητα θα δοθεί στη στήριξη οικογενειών με κριτήρια το χαμηλό εισόδημα, την ανεργία γονέων/κηδεμόνων, τις μονογονεϊκές, τρίτεκνες, πολύτεκνες ή ορφανικές οικογένειες, τις ειδικές δυσκολίες μάθησης ή τις εξαιρετικές επιδόσεις μαθητών. Ακολουθούν και άλλες σημαντικές δωρεές που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. 
Η Κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, ευχαριστεί όλους τους δωρητές και δεσμεύεται να τις αξιοποιήσει για το συλλογικό καλό, με προτεραιότητα τους πιο αδύναμους. Η κρίση αυτή ανέδειξε το φιλότιμο των Ελλήνων και ταυτόχρονα επιτάχυνε το βηματισμό μας στην κάλυψη αδυναμιών του παρελθόντος.  «Το σύνολο του δημόσιου τομέα», όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός στο τελευταίο μήνυμά του, «παίρνει νέα μορφή, καθώς οι υπηρεσίες του ψηφιοποιούνται και απλώνονται για να εξυπηρετούν πιο εύκολα και πιο σύντομα τον πολίτη». 
Πέραν της αναβάθμισης της εικόνας της Πατρίδας μας στον Κόσμο, διαμορφώνεται μια νέα σχέση εμπιστοσύνης, μεταξύ πολίτη και Κράτους, πολίτη και πολιτικής. Εμπιστοσύνη που χτίζεται γύρω από ένα αποτελεσματικό Κράτος. Η εμπιστοσύνη αυτή εκδηλώνεται από τους πολίτες σε δύο επίπεδα: Πρώτον, ως προς τους χειρισμούς και τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και την ανάσχεση της διασποράς του ιού. Δεύτερον, ως προς τα μέτρα που λαμβάνει για τη στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζόμενων και των ανέργων. 
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που είδε χθες το φώς της δημοσιότητας, τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων εγκρίνονται από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, καθώς 4 στους 5 Έλληνες συμφωνούν με αυτά. Επίσης, τα μέτρα για την στήριξη της οικονομίας κρίνονται θετικά από 3 στους 4 των πολιτών. 
Η εμπιστοσύνη των πολιτών στον Πρωθυπουργό και στην Κυβέρνηση, μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση της συνέπειας, της υπευθυνότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, ώστε να βγούμε όρθιοι, όλοι μαζί και από αυτή την κρίση. Ώστε όλοι οι Έλληνες ενωμένοι να ατενίσουμε με αισιοδοξία το μέλλον.
Μια αισιοδοξία που θα φροντίσει να τονώσει με μια ξεχωριστή συναυλία σήμερα το απόγευμα η Ε.Ρ.Τ.. Οκταμελές σύνολο από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της Ε.Ρ.Τ., λαμβάνοντάς όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας, θα βρεθεί στον περίβολο του νοσοκομείου Ευαγγελισμός και θα παίξει αγαπημένες μουσικές από τον Ελληνικό κινηματογράφο. Ένα έμπρακτο ευχαριστώ στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας, αλλά και μια νότα αισιοδοξίας σε όσους νοσηλεύονται, στις οικογένειές τους, σε όλους τους Έλληνες.