ΡεπορτάζΑρχείο

Επιτάφιος χωρίς πιστούς στο Ναύπλιο (Pics)

Κεκλεισμένων των θυρών λειτούργησαν οι εκκλησίες στο Ναύπλιο, χωρίς να παρατηρηθούν παρατράγουδα όπως σε άλλες περιοχές της χώρας όπου συγκεντρώνονταν άτομα έξω από κλειστές εκκλησίες ψάχνοντας ευκαιρία για να μπουκάρουν μέσα, ή ακόμα χειρότερα οι ιερείς να ανοίξουν τις πόρτες ναού για να προσκηνύσουν οι πιστοί, όπως έγινε σε Βόλο και Αμπελόκηπους, κατά παράβαση των εντολών της Ιεράς Συνόδου.

Στο Ναύπλιο αλλά και στο Άργος, πιστοί και κληρικοί προσαρμόστηκαν στα μέτρα, με τις λειτουργίες να γίνονται πίσω από κάγκελα, όπως φαίνεται και στις εικόνες από τον ιερό ναό της Παναγίας στη παλιά Πόλη του Ναυπλίου.

 

Όσοι διαμένουν κοντά στις εκκλησίες είχαν την ευκαιρία να αφουγκραστούν την θεία λειτουργία, όπως αυτή ακουγόταν μέσα από τους ναούς. Κατά τ’ άλλα μόνο ο θλιμμένος ήχος από τις καμπάνες θύμιζε το θείο πάθος της Μεγάλης Παρασκευής.

Οι φετινοί επιτάφιοι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ήταν πολύ πιο λιτοί σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, αλλά μέσα από αυτή την απλότητα εξέπεμπαν μια αγνότητα, χωρίς τις συνήθεις τάσεις επιδειξιομανίας για το κοινό.

 

Να σημειωθεί πως η Μεγάλη Παρασκευή είναι μέρα απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη, απόλυτης αργίας και νηστείας, η μέρα που γίνεται η κορύφωση του Θείου Δράματος, όπου κορυφώνονται τα Πάθη του Χριστού και γίνεται η σταύρωση του Χριστού το ξημέρωμα τις ίδιας μέρας.

Την Ενάτη Ωρα της ημέρας λέει το «Τετέλεσται». Η θεία ψυχή του κατεβαίνει στον Άδη. Το «Πρωτευαγγέλιο», η πρώτη χαρμόσυνη υπόσχεση του Θεού στους πεσμένους Προπάτορες, αρχίζει να εκπληρώνεται. Μέχρι λίγο πριν τις 11:00 το πρωί τελείται η λειτουργία των Μεγάλων Ωρών όπου οι γυναίκες θα μοιρολογούσαν και θα κλαίγανε για τον Χριστό ενώ άλλοι θα προσκυνούσαν και θα απότειναν φόρο τιμής στον σταυρωθέντα Χριστό. Απ’ τα ξημερώματα τις ίδιας μέρας ετοιμάζεται ο επιτάφιος και τελείται ολονυχτία στις περισσότερες εκκλησίες της Ελλάδας. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο Χριστός αποκαθηλώνεται και τοποθετείται στον Επιτάφιο όπου θα γινόταν η περιφορά του το βράδυ αν δεν υπήρχαν τα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Δείτε εικόνες από τον Επιτάφιο στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας.

 

Δυστυχώς το συναίσθημα και τα παραδοσιακά έθιμα του Πάσχα δεν θα έχουμε την ευκαιρία να τα βιώσουμε φέτος λόγω της πανδημίας, όμως καλώς εχόντων των πραγμάτων του χρόνου θα μπορέσουμε να …πάρουμε το αίμα μας πίσω.