Site icon Αρχείο anagnostis.org

Παν. Νίκας: «Η Πελοπόννησος είναι πολύ πιο πίσω σε σχέση με τις δυνατότητες τις οποίες έχει»

Νίκας: «Δεν ήρθα να ψάχνω σκελετούς σε ντουλάπες, ούτε για να κάνω τον εισαγγελέα»

“Η Πελοπόννησος είναι πολύ πιο πίσω σε σχέση με τις δυνατότητες τις οποίες έχει και αυτό πρέπει να καταλογιστεί σε εμάς που εκπροσωπούμε αυτόν τον κόσμο. Ετσι είναι. Οταν έχεις δυνατότητες Α και υπολείπεσαι αρκετά, κάποιος φταίει γι’ αυτό. Δεν φταίει ο Χατζηπετρής. Φταίμε εμείς που εκπροσωπούμε αυτόν τον τόπο, και η διαχείριση των κονδυλίων. Μετά από 5 ΕΣΠΑ δεν έχει ολοκληρωθεί το οδικό δίκτυο. Αν δεν είχαν ολοκληρωθεί με ΣΔΙΤ οι αυτοκινητόδρομοι, δεν θα είχαμε δρόμους στην Πελοπόννησο. Εχουμε μόνο 11 κρεβάτια σε ΜΕΘ.

Να σας πω και κάτι άλλο: Γιατί να μην έχουμε ένα αξιόπιστο αρδευτικό σύστημα, παρά το γεγονός ότι είμαστε το κύριο κέντρο παραγωγής οπωροκηπευτικών και προϊόντων μεσογειακής διατροφής;

Όλα αυτά είναι χρόνια ζητήματα, και χαίρομαι που ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι άμεσα θα γίνει η μεταφορά κρατικών αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες” αναφέρει χαρακτηριστικά ο Π. Νίκας σε συνέντευξή του στο φύλλο του Μεγάλου Σαββάτου της εφημερίδας “Ελευθερία” της Καλαμάτας. 

Ο Περιφερειάρχης τονίζει ότι η προσπάθεια της νέας περιφερειακής αρχής εστιάζεται στο να φέρει την Περιφέρεια Πελοποννήσου στην θέση που της αρμόζει, σύμφωνα με τις δυνατότητες και τις προοπτικές που έχει η περιοχή. 

Παράλληλα, επισημαίνει ότι ιδιαίτερο βάρος δίνεται από την περιφερειακή αρχή στην περιοχή της Μεγαλόπολης, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ανάταξη των ισορροπιών στην εν λόγω περιοχή και την αποκατάσταση της οικονομίας της, η οποία πλήττεται από το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ

Ο περιφερειάρχης εκτιμά ότι “το ‘σίριαλ’ του ανταγωνιστικού διαλόγου για τη διαχείριση των απορριμμάτων θα είχε τελειώσει την 1η Απριλίου. Δυστυχώς, όλη αυτή η ιστορία με τον κορονοϊό οδήγησε στο κλείσιμο των δικαστηρίων και δεν πάρθηκε η τελευταία απόφαση. Εκτιμώ πάντως ότι το ζήτημα αυτό θα κλείσει πάρα πολύ σύντομα. Να μην προτρέξω, γιατί εκκρεμούν δικαστήρια, αλλά θεωρώ ότι δεν θα πάρει πολλές εβδομάδες” δήλωσε.

ΟΔΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ

Αναφορικά με τον νέο άξονα Λεύκτρο – Αρχαία Ολυμπία, ο περιφερειάρχης εκφράζει την εκτίμηση πως “είναι κάτι το οποίο μπορεί να περπατήσει, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Ενας άξονας που θα συνδέει τη Δυτική Πελοπόννησο με το Γύθειο και τη Μονεμβασιά είναι πολύ σημαντικός”, παρατηρώντας ότι δίνεται προτεραιότητα σε έργα “όπως ο οριζόντιος άξονας που θα τέμνει την Πελοπόννησο και θα συνδέει τους δύο αυτοκινητόδρομους, η κανονικοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής ξεκινώντας από τη Μεγαλόπολη, η χρησιμοποίηση του φυσικού αερίου ξεκινώντας από Μεγαλόπολη”.

Επιπλέον, ο Π. Νίκας ξεκαθάρισε ότι όσον αφορά το τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος του οδικού άξονα Καλαμάτα – Πύλος – Μεθώνη, η προσωπική του άποψη είναι πως πρέπει να κατασκευαστεί νέος δρόμος, ωστόσο τόνισε πως αν η κυβέρνηση προκρίνει την βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου η Περιφέρεια δεν θα γνωμοδοτήσει αρνητικά:

“Εμείς δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε αυτή την ιστορία. Θεωρούμε ότι το σωστό είναι να γίνει ένας καινούργιος δρόμος, δηλαδή ο νότιος άξονας. Αν η κυβέρνηση επιλέξει να κάνει αυτό το δρόμο που ουσιαστικά θα στέλνει όσους έρχονται από τις δυτικές περιοχές μέσω του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου στην Καλαμάτα, εμείς δεν θα πάμε απέναντι (…). Δεν θέλω να ανακατέψω άλλο τον τραχανά. Προσπάθησα να κρατηθώ έξω από αυτή την ιστορία. Είπα όμως τη γνώμη μου. Μη βγει κανένας και μας πει ότι, κοιτάξτε, έχετε συμφέροντα, τα βρήκατε με κάναν οικοπεδούχο. Εγώ είπα τη γνώμη μου.

Αυτά θέλει η κυβέρνηση να ψηφίσουμε; Μάλιστα. Πάρτε τη θετική γνωμοδότηση. Αλλά εν πάση περιπτώσει, δεν θα φτιάξετε κάτι το οποίο θα απαντά στο μέλλον. Δεν θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του 2030 και 2040. Και πάντα θα πρέπει να θυμόμαστε ότι μιλάμε για μια περιοχή που θα φέρει πλούτο σε όλη την Ελλαδα” είπε ο περιφερειάρχης.

Παράλληλα, τόνισε ότι εξελίσσεται η διαδικασία για την αναβάθμιση του οδικού άξονα στη Μάνη, προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος από περιοχές της Λακωνίας προς το αεροδρόμιο “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” της Καλαμάτας, για το οποίο, όπως παραδέχθηκε ο περιφερειάρχης, “ λόγω του κορονοϊού δεν ολοκληρώθηκε,η διαδικασία της έναρξης του διαγωνισμού παραχώρησης, αλλά θα ολοκληρωθεί”.

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Αναφερόμενος, τέλος, στα έργα που προγραμματίζονται από την περιφερειακή αρχή, ο Π. Νίκας, αναφέρθηκε ως πρώτιστο στην επανεκκίνηση της λειτουργίας του σιδηροδρόμου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ εξειδικεύοντας ανά Περιφερειακή Ενότητα, ανέφερε τα εξής:

“Στην Κορινθία θέλω να βελτιώσω τις υποδομές Λουτρακίου, να κάνω τον Ισθμό όπως ήταν πρώτα, τόπος επισκέψιμος -και κυρίως να κάνω το μεγάλο έργο: ένα οικολογικό πάρκο στην παλιά ανενεργή σιδηροδρομική γραμμή μήκους 55 χιλιομέτρων. Το πάρκο αυτό θα αλλάξει τη φυσιογνωμία της Κορινθίας. Ξέρετε, μετά τους σεισμούς στην Κόρινθο το ’53 δεν έγινε αυτό που έγινε στην Καλαμάτα με τον Μπένο, όπου κρατήθηκε το Ιστορικό Κέντρο της πόλης. Δεν έμεινε τίποτα στην Κόρινθο. Τα γκρέμισαν όλα τότε, δυστυχώς. Πρέπει λοιπόν να δώσουμε ένα πρόσωπο στην Κορινθία, το οποίο να έχει ένα χαρακτήρα. Μην ξεχνάτε ότι είναι μια περιοχή γεμάτη μνημεία, είναι και η πιο πλούσια περιοχή μας.

Στην Αργολίδα θέλω να πάω το τρένο. Να σφυρίξει το τρένο, και γι’ αυτό βάζουμε 15 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ. Θέλω να βοηθήσω να ολοκληρωθούν τα έργα του Αναβάλου, αν και τα περισσότερα τα κάνει το υπουργείο. Επίσης, να κάνω φράγματα και λιμνοδεξαμενές στην Ερμιονίδα, η οποία κινδυνεύει με ερημοποίηση.

Για την Αρκαδία και για όλη την Πελοπόννησο, το μεγάλο ζήτημα είναι η Μεγαλόπολη. Χρωστάμε στη Μεγαλόπολη. Ηδη έχω μαζέψει περίπου 26 εκατομμύρια ευρώ μόνο για τη Μεγαλόπολη. Να είναι βέβαιοι οι Μεγαλοπολίτες, ότι θα παλέψω στα πλαίσια της συντονιστικής επιτροπής ώστε να έχει ωφέλειες η ιστορική πόλη της Μεγαλόπολης. (Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από τους Μεγαλοπολίτες έγινε και η Αρχαία Μεσσήνη). Επίσης, θα πρέπει να αναδείξουμε τη λίμνη Τάκα.

Στη Λακωνία πρέπει να ‘ανακαλύψουμε’ τον Ευρώτα. Ερχονται ξένοι και λένε ‘πού είναι ο Ευρώτας;’. Ενα από τα βασικά πράγματα που κάνουμε αυτή τη στιγμή ήταν μελέτες για την ανάδειξη του Ευρώτα. Ο Ευρώτας είναι ιδεολογία ολόκληρη. Επίσης θα βελτιώσουμε το δρόμο μέχρι το Γύθειο και τη Μονεμβασιά, ενώ θα κάνουμε και τη γέφυρα της Σκάλας.

Για τα οδικά έργα της Μεσσηνίας έχουμε μιλήσει. Αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι σε εξέλιξη οδικά έργα άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ. Το όραμα του καθηγητή Πέτρου Θέμελη για το δρόμο θα γίνει πραγματικότητα. Θα δώσουμε και 300.000 ευρώ επιπλέον για τη συνέχιση των ανασκαφών στην Αρχαία Μεσσήνη. Χρήματα θα δοθούν και για τις ανασκαφές της κ. Αραπογιάννη στην Αρχαία Θουρία.
 

Exit mobile version