ΟικονομίαΑρχείο

Χωρίς φρένο πτώση για το πετρέλαιο – Πληρώνουν για να ξεφορτωθούν τα αποθέματα!

Στο κλείσιμο μίας εφιαλτικής συνεδρίασης, η τιμή του αμερικανικού αργού Πετρελαίου παράδοσης Μαΐου έπεσε για πρώτη φορά στην ιστορία κάτω από το 0 δολάρια βαρέλι! 

Συγκεκριμένα η τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου (futures) του μηνός Μαΐου διαμορφώνονται σε αρνητικές τιμές, στα -36 δολάρια. 

Οι αγορές εκτιμούν εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι οι πρόσφατες περικοπές στην παραγωγή δεν θα καταφέρνουν να αντισταθμίσουν τη βουτιά στη ζήτηση και ενώ ήδη έχουν αρχίσει να εξαντλούνται τα μέρη όπου ο κόσμος μπορεί να αποθηκεύσει πετρέλαιο.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;

Σημαίνει πως τα αποθέματα είναι πιο πολλά από την παραγωγή και η ζήτηση μικρή λόγω της πανδημίας του κορονοϊού κι έτσι όσοι έχουν αποθέματα πληρώνουν για να ξεφορτωθούν το εμπόρευμα τους στην τιμή του -37,63 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας πτώση -305.09%!

Οι επενδυτές, αλλά και οι κερδοσκόποι, είναι έτοιμοι να πληρώσουν για να ξεφορτωθούν πετρέλαιο ελλείψει δυνατότητας αποθήκευσης, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως εκατοντάδες τάνκερ έχουν μείνει φορτωμένα με το φορτίο τους χωρίς να μπορούν να το ξεφορτώσουν η αναζητούν πρόθυμους αγοραστές.

Το συμβόλαιο που εκπνέει στο κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης σημαίνει ότι όσοι διαθέτουν πετρέλαιο πρέπει να βρουν το συντομότερο δυνατόν αγοραστές.

Που οφείλεται;

Η πτώση αυτή οφείλεται στο συνδυασμό της μεγάλης υποχώρησης στην τιμή του μαύρου χρυσού την οποία έχουν προκαλέσει οι προσδοκίες για σημαντική ύφεση στην παγκόσμια οικονομία, και επομένως χαμηλή ζήτηση πετρελαίου, και ενός κερδοσκοπικού παιχνιδιού στο οποίο παγιδεύτηκαν επενδυτές οι οποίοι είχαν αγοράσει τα futures Μαΐου με σκοπό να τα πουλήσουν ακριβότερα πριν τη λήξη τους. 

Επειδή οι επενδυτές που έπαιξαν με τα συμβόλαια αυτά είναι χρηματιστές και, ασφαλώς, δεν είχαν κανένα λόγο να παραλάβουν πετρέλαιο, έσπευσαν να ξεφορτωθούν τα συμβόλαια όπως – όπως με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η τιμή τους. 

Κατά τα άλλα η τιμή του πετρελαίου, ασφαλώς, δεν έχει καταρρεύσει σε αρνητικά επίπεδα (δεν πληρώνει κανείς τον αγοραστή πετρελαίου), αυτό αφορά μόνο τα futures του Μαΐου. 

Το συμβόλαιο του Ιουνίου, για παράδειγμα είναι στα 21 δολάρια ανά βαρέλι.

Δεν γνωρίζουμε ποιό και πότε θα είναι το τέλος

«Ζούμε έναν πραγματικό δράμα και το χειρότερο είναι πως δεν γνωρίζουμε ποιό και πότε θα είναι το τέλος», είπε αναλυτής του CBS.

Τα αποθέματα είναι υπερκορεσμένα στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες, είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν για να βρουν αγοραστές: η τιμή του αργού βαρελιού WTI με παράδοση τον Ιούνιο έκλεισε στα -37,63 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με το oilprices,com η τιμή του βαρελιού του αργού στις ΗΠΑ έπεσε κάτω από τα 10 δολάρια το βαρέλι στις 20.00 η ώρα Ελλάδας την Μ.Δευτέρα 20/4 και στη συνέχεια καταβαραθρώθηκε καταγράφοντας αρνητικό ρεκόρ για τον 21ο αιώνα.

Αναλυτές χαρακτηρίζουν την κατάσταση «δραματική και τρομερή» ενώ επικαλούνται πηγές από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ που σκέφτεται ακόμη και να πληρώσει τους εγχώριους παραγωγούς πετρελαίου για να περιορίσουν την εξόρυξη του πετρελαίου.

Το μπρεντ φλερτάρει με τα 25 δολάρια. Την ίδια ώρα η τιμή του ενός βαρελιού μπρεντ διαμορφώνονταν στα 25.85 δολάρια σημειώνοντας πτώση 7,8% ενώ η τιμή του OPEC Basket διαμορφώνονταν στα 17.10 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας μείωση 2%.

Τι σημαίνει αυτό;

Η πτώση των τιμών θα μπορούσε να οδηγήσει μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες να αναβάλουν έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου αξίας 131 δισεκατομμυρίων δολαρίων που επρόκειτω να εγκριθούν το 2020, δήλωσε η Rystad Energy.

Σύμφωνα με αναλυτές η πτώση στις τιμές του πετρελαίου προέρχεται από την πανδημία όμως παράλληλα προοιωνίζουν μία βαθιά ύφεση που θα μπορούσε να συγκριθεί μόνο με το οικονομικό κραχ του 1930-32 και τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο.

Επίσης η μαζική πώληση των αποθεμάτων με αρνητικό πρόσημο φανερώνει την ανησυχία των αγορών αλλά και των υπερδυνάμεων του πλανήτη σχετικά με την χρονική διάρκεια της πανδημίας αλλά και των επιπτώσεων που θα έχει.

Φυσικά οι αρνητικές τιμές του πετρελαίου θα στείλουν στην ανεργία εκατομμύρια εργαζομένους στον κλάδο ενώ θα ανασταλούν μεγάλες παράκτιες επενδύσεις εξόρυξης και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων.

Τέλος εκτιμάται πως οι μεγάλοι χαμένοι παίκτες θα είναι οι χώρες που βασίζουν τα έσοδα τους από το πετρέλαιο και την ενέργεια, όπως οι χώρες του Κόλπου και η Ρωσία.