To μεγάλο στοίχημα του Πάσχα, κερδήθηκε και πλέον ανοίγει η συζήτηση για την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων στην Ελλάδα. Το Μαξίμου αναμένεται να λάβει τις σχετικές αποφάσεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ωστόσο συγκεκριμένες ανακοινώσεις θα γίνουν αρχές Μαΐου και σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή θα γίνει κλιμακωτά.
Αν όλα πάνε καλά και η διασπορά του κορωνοϊού, συνεχίσει να είναι χαμηλή, το πρώτο ορόσημο τοποθετείται στις 4 Μαΐου, όταν και σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο αναμένεται να ανακοινωθεί το άνοιγμα μικρών καταστημάτων και κομμωτηρίων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάθε βήμα αποκλιμάκωσης θα υπάρχει έλεγχος για την εξέλιξη της επιδημίας και σε περίπτωση έξαρσης, είτε θα καθυστερεί το επόμενο βήμα, είτε θα επανέρχονται μέτρα.
Το δεύτερο στάδιο θα είναι στις 11 Μαΐου, με καταστήματα εστίασης, δικαστήρια και σχολεία (μόνο Γ’ Λυκείου).
Το τρίτο στάδιο τοποθετείται, τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου, με ελεύθερη μετακίνηση και άνοιγμα μουσείων, θεάτρων και πολυκαταστημάτων.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τα κλειδιά για την άρση των μέτρων, αλλά και την ομαλή εξέλιξη μετά την αποκλιμάκωση είναι:
– Τήρηση των αποστάσεων
-Υγιεινή των χεριών
-Όχι φιλιά και επαφές για να αποφευχθεί μετάδοση με σταγονίδια
– Χρήση μάσκας όταν είμαστε σε απόσταση μικρότερη από 2 μέτρα και οπουδήποτε υπάρχει συνωστισμός
Όσον αφορά τις πανελλήνιες εξετάσεις, όπως έχει πει πολλές φορές η υπουργός Παιδείας στόχος είναι να ξεκινήσουν μέσα στον Ιούνιο και να ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα Ιουλίου.
Παραμένει ερώτημα πολύ σημαντικό το τι θα ισχύσει με τους ηλικιωμένους (65+), καθώς όπως είχε δηλώσει ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, το μόνο βέβαιο είναι ότι οι ευπαθείς ομάδες θα βγουν από την καραντίνα στο τέλος. Ωστόσο εξετάζεται αυτό να μη γίνει οριζόντια, αλλά οι υγιείς να μπορούν να βγαίνουν.
Τέλος, αγωνία υπάρχει και για τον τουρισμό, καθώς η πορεία του δεν εξαρτάται μόνο από τις αποφάσεις στην Ελλάδα, αλλά από τις αποφάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, τις εξελίξεις στις αερομεταφορές, αλλά και την κατάσταση στα ελληνικά νησιά όσον αφορά τις υγειονομικές δομές.
Σε κάθε περίπτωση, όσον αφορά την άρση των περιοριστικών μέτρων αν και υπάρχει σχεδιασμός, θα χρειαστούν ειδικά πρωτόκολλα λειτουργίας και διαρκής επανεξέταση της κατάστασης.