Site icon Αρχείο anagnostis.org

Ολοκληρώνεται μέχρι το 2024 η αναβάθμιση και επέκταση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων στην Πελοπόννησο

ΑΔΜΗΕ

Επενδύσεις ύψους 4,3 δισ. ευρώ σχεδιάζει ο ΑΔΜΗΕ για την περίοδο 2021-2030. Στόχος είναιόλα τα νησιά της χώρας να διασυνδεθούν σταδιακά στο ηπειρωτικό σύστημα, αλλά και η επέκταση υφιστάμενων συστημάτων, εξασφαλίζοντας αξιόπιστη, οικονομικότερη και πράσινη ηλεκτροδότηση.

Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε ο Διαχειριστής παρουσίασε στην ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τις βασικές παραμέτρους του επενδυτικού του προγράμματος. Και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των επιμέρους διασυνδέσεων. Επιπλέον, έγινε επισκόπηση των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη και πώς ενδέχεται να επηρεαστούν από την κρίση του κορωνοϊού. Η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ διαβεβαίωσε το ΥΠΕΝ ότι οι επιπτώσεις είναι, προς το παρόν, πολύ περιορισμένες. Και σε κάθε περίπτωση υπάρχει δυνατότητα ο Διαχειριστής να αναλάβει με τα δικά του συνεργεία την υλοποίηση τμημάτων εναέριων γραμμών που ενδέχεται να καθυστερήσουν εξαιτίας της πανδημίας.

Στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2030, το οποίο υποβλήθηκε για έγκριση στη ΡΑΕ. Ο ΑΔΜΗΕ ενσωμάτωσε τα σχόλια φορέων της αγοράς ενέργειας και έκανε προσαρμογές με στόχο την ταχύτερη και αποδοτικότερη μεταβολή του ενεργειακού μείγματος της χώρας ως αποτέλεσμα της απολιγνιτοποίησης. Συνολικά, θα προστεθούν στο υφιστάμενο Σύστημα Μεταφοράς 5.000 νέα χιλιόμετρα ηλεκτρικών διασυνδέσεων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα είναι υποθαλάσσιες.

Η πρώτη φάση του επενδυτικού προγράμματος, που ολοκληρώνεται το 2024, περιλαμβάνει έργα 1,6 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, τα σημαντικά έργα με τα οποία θα ολοκληρωθεί ο χάρτης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της χώρας σε βάθος δεκαετίας, είναι τα ακόλουθα:

Exit mobile version