ΆρθροΑρχείο

Συγνώμη μετανάστρια

Ναι και ο anagnostis.org δυστυχώς δεν κατάφερε να σταθεί όρθιος στις κοπριές των ακροδεξιών και τσούλησε στον βούρκο του εντυπωσιασμού, ακολουθώντας την κατρακύλα των σκανδαλοθηρικών μέσων. Κάποιοι ανέραστοι που ίσως να ποθούσαν κάποια γυναίκα, ξένη κι αδύναμη για να επιβεβαιώσουν το αντριλίκι τους, άρχισαν να βλέπουν την κάθε μετανάστρια σαν πόρνη. Κάποιοι μάλιστα πήγαν να εξηγήσουν και πως θα μπορούσε μια μετανάστρια λόγω ένδειας να πέσει στην πορνεία.

Το σκηνικό δεν είναι καινούργιο. Ποιος δεν θυμάται από τις διηγήσεις παλαιοτέρων πως οι ντόπιοι όταν εγκατασταθήκαν πρόσφυγες από την Μικρά Ασία στις περιοχές μας δεν τους αποκαλούσαν τουρκόσπορους και τις γυναίκες τους όλες ανεξαιρέτως τις έδειχναν σαν «παστρικιές»; Ο όρος παστρικιά είναι γνωστός από την εποχή του Όθωνα και αποδιδόταν στις ιερόδουλες, γιατί πλένονταν συχνά για λόγους υγιεινής. Πράγματι οι ελληνίδες πρόσφυγες είχαν καλύτερη σχέση με την υγιεινή και την περιποίησή τους σε αντίθεση με τις ντόπιες που δεν ήξεραν τι θα πει σαπούνι.

Αλλά και οι τουρκόσποροι δεν ήταν άλλοι από τους έλληνες που χάσανε την περιουσία τους στην Μ. Ασία, έχασαν τους δικούς τους όμως έφεραν ένα κοσμοπολίτικο αέρα στην Ελλάδα, από την Κίο, την Σμύρνη, από εκεί που ανθούσε ο Ελληνισμός, οι επιστήμες, οι τέχνες σε αντίθεση με την μάνα Ελλάδα όπου ανθούσαν οι παρατρεχάμενοι της εξουσίας, απατεώνες και τσιφλικάδες. Κι αυτοί ως μετανάστες είχαν την ελπίδα πως εδώ θα βρουν ένα χέρι αλλιώτικο απ αυτό των Τσετών. Έκαναν λάθος, βρήκαν την απόρριψη και τον εξευτελισμό.

Το ίδιο λάθος κάνουν και οι πρόσφυγες. Ερχόμενοι στα εδάφη που ο Ξένιος Δίας είχε μετατρέψει σε υποχρέωση της κάθε οικογένειας να παρέχει τροφή και στέγη στους οδοιπόρους και τους διερχόμενους ξένους, συναντάνε την απόρριψη κυρίως από εκείνους τους τελευταίους που μη έχοντας καμιά θετική αναγνώριση στην κοινωνία στην οποία ζουν, αναζητούν να δημιουργήσουν υποδεέστερους για να πατήσουν πάνω τους και να ψηλώσουν.

Σε μια περιοχή που οι βρύσες στάζουν δηλητήριο, που τα πηγάδια και οι εναπομείνασες πηγές παραχωρήθηκαν στους πλούσιους για να γεμίζουν τις πισίνες τους και να ποτίζουν το γκαζόν τους, τα δάση αντικαθίστανται με γέρικες ελιές ώστε να ταυτίζονται με τους φωτοχάρτες, οι παραλίες αποκλείστηκαν για να μπορούν μεγιστάνες να κάνουν το μπάνιο τους χωρίς την δική μας ενοχλητική παρουσία κάποιοι ψάχνουν για αίτιους για την μιζέρια τους και ο εύκολος στόχος είναι όποιος διαφοροποιείται από τις μάζες.

Ναι φίλη μετανάστρια, φίλε μετανάστη που τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και των πολυεθνικών σου έδειξαν τον δρόμο για την Ευρώπη, ο δρόμος προς την Ιθάκη σου θα είναι γεμάτος Λαιστρυγόνες. Μην τους φοβάσαι όμως, μοιάζουν με γίγαντες γιατί εσύ σκύβεις μπροστά τους. Σήκωσε το ανάστημά σου, δείξε ανωτερότητα. Από την Ήπειρό σου ξεκίνησε η ζωή μην το ξεχνάς και αυτό στο χρωστάμε γιατί χάρη στη γη σου υπάρχουμε.

Συγνώμη μετανάστρια, που βρήκαν και φόρτωσαν στην κουρασμένη πλάτη σου την απαγόρευση κυκλοφορίας γιατί δεν είχαν το κουράγιο να την φορτώσουν στους ντόπιους που διέδωσαν τον ιό.

Σε ευχαριστώ μετανάστρια όλου του κόσμου, που μου έδειξες ποιοι είναι οι πραγματικοί μου φίλοι και ποιοι όχι.

(Άκης Ντάνος)