Τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους φορέων Τουρισμού της Αργολίδας είχε την Τετάρτη 22 Απριλίου η τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου και ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας, με θέμα τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στον τουριστικό κλάδο και τα μέτρα προστασίας για επιχειρήσεις και εργαζομένους.
Στην τηλεδιάσκεψη, την οποία συντόνισε το μέλος της Ν.Ε. Αργολίδας και υπεύθυνος Τουρισμού Ηλίας Παπαδόπουλος, συμμετείχαν οι: Φ. Δαμούλος, πρόεδρος Επιμελητηρίου Αργολίδας, Κ. Μιχόπουλος, εκπρόσωπος ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων Ναυπλίου, Μ. Μπίμπα, πρόεδρος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ερμιονίδας, Ν. Μπικάκης, δημοτικός σύμβουλος Ναυπλιέων – εκπρόσωπος συλλόγου επαγγελματιών Τολού και ο Πάνος Αρανίτης, συντονιστής Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ.
Οι εκπρόσωποι των φορέων εξέφρασαν την αγωνία τους για τις νέες συνθήκες όπως αυτές διαμορφώνονται για την επόμενη μέρα στον Τουρισμό που πλήττεται βάναυσα εξαιτίας των επιπτώσεων του κορωνοϊού.
Συζητήθηκαν διεξοδικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις και κατατέθηκαν προτάσεις εκ μέρους των φορέων για την βιωσιμότητα του κλάδου την επόμενη μέρα. Εξέφρασαν φόβο ότι οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν είναι χιλιάδες.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αφού άκουσαν προσεχτικά τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων παρέθεσαν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την έγκαιρη και ει δυνατό αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.
Στάθηκαν ιδιαίτερα στις προτάσεις που αφορούν την ενίσχυση της ρευστότητας των τουριστικών επιχειρήσεων με (άτοκο) κεφάλαιο κίνησης με την εγγύηση του δημοσίου αλλά και άτοκα δάνεια, εκπτώσεις επί των επιτοκίων και ειδικά επενδυτικά προγράμματα, την αναβολή αποπληρωμής των δανείων και οφειλών προς το Δημόσιο, τη στοχευμένη κατανομή πόρων στον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της σχεδίασης και εξειδίκευσης του νέου ΕΣΠΑ.
Ακολουθούν αναλυτικά οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ και τα μέτρα στήριξης του ελληνικού τουρισμού, των εργαζομένων στον Τουρισμό αλλά και των τουριστικών επιχειρήσεων:
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑ-COVID19 ΕΠΟΧΗ
Ο τουρισμός βρίσκεται στην «εντατική» με τις επιπτώσεις στην εθνική μας οικονομία να είναι ανυπολόγιστες λόγω της μεγάλης συνεισφοράς του κλάδου στο ΑΕΠ. Η ελληνική οικονομία φαίνεται να κλυδωνίζεται εντονότερα από εκείνες των άλλων κρατών μελών της ΕΕ καθώς παρουσιάζει μεγαλύτερη εξάρτηση από εκείνες συγκριτικά, από τον Τουρισμό και τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει γενναία μέτρα στήριξης του ελληνικού τουρισμού, των εργαζόμενων στον Τουρισμό αλλά και των τουριστικών επιχειρήσεων:
- Άμεσα οριζόντια μέτρα οικονομικής ανακούφισης του κλάδου για να αποτραπεί ο κίνδυνος κατάρρευσης, να υπάρξει η αναγκαία ρευστότητα και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του και η επιβίωση των εργαζομένων.
- Μεσοπρόθεσμα οικονομικά και αναπτυξιακά μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η δυναμική επανεκκίνησή του.
- Μετάβαση σε ένα βιώσιμο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, και άρα δίκαιο και πράσινο.
- Διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, προστασία των εργαζομένων αναβάθμιση τουριστικής εκπαίδευσης.
Τα μέτρα που προτείνουμε έχουν σχεδιαστεί με βάση τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και το δημοσιονομικό χώρο που διαθέτει η ελληνική οικονομία χάρη στο μαξιλάρι των 35δις που άφησε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, όπως και χρηματοδοτικά εργαλεία από κοινοτικούς πόρους. Έχει ληφθεί υπόψιν η ιδιαιτερότητα του κλάδου ως προς την εποχικότητα και άλλες ιδιαίτερες συνθήκες. σε όλους τους επιμέρους κλάδους με βάση τις ανάγκες τους και με ειδική μέριμνα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις περιοχές και τις τοπικές κοινωνίες όπου ο τουρισμός είναι η κύρια πηγή εισοδήματος και ανάπτυξης.
Ειδικότερα μέτρα ενίσχυσης της τουριστικής Οικονομίας -στήριξης επιχειρήσεων:
Α. ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ
- Ενίσχυση της ρευστότητας των τουριστικών επιχειρήσεων με (άτοκο) κεφάλαιο κίνησηςύψους τουλάχιστον στο 25% του τζίρου του 2019, με την εγγύηση του δημοσίου, μέσα από την αξιοποίηση υφιστάμενων χρηματοδοτικών μηχανισμών. Να δοθεί περίοδος χάριτος ενός έτους και σταδιακή αποπληρωμή σε βάθος 5ετίας.
- Aναστολή πληρωμής επιταγών και μετά την 31η Μαΐου 2020.
- Αναβολή αποπληρωμής των δανείων (στεγαστικών και μη) που έχουν χορηγηθεί από τις τράπεζες .
- Ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων (κατά προτεραιότητα των πολύμικρών και μικρών επιχειρήσεων που δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα) απευθείαςαπό τον κρατικό προϋπολογισμό χωρίς τη μεσολάβηση των τραπεζών, με σκοπό να καλυφθούνέξοδα (κεφάλαια) κίνησης και άλλες άμεσες ανάγκες. Η ενίσχυση θα έχει τη μορφή μηεπιστρεπτέας ενίσχυσης (καθαρή επιχορήγηση που δεν επιστρέφεται). Κριτήρια για την κατανομήτων πόρων είναι κυρίως ο τζίρος, ο αριθμός των εργαζομένων, καθώς και οι ειδικές ανάγκες κάθεκλάδου. Ο σχεδιασμός του μέτρου να προβλέπει αυτοματοποιημένη διαδικασία καιαντικειμενικά κριτήρια.
- Θεσμοθέτηση voucher (πιστωτικό και εγγυητικό σημείωμα – έκτακτης ανάγκης) οριζόντια για όλους τους παρόχους τουριστικών υπηρεσιών, με κρατική εγγύηση, 18μηνης διάρκειας και προαιρετικού στη χρήση του, για την προστασία των καταναλωτών και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, χωρίς παραβίαση ή παρέκκλιση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
(Η θεσμοθέτησή του γίνεται ως δικλείδα ασφαλείας και ως πίστωση χρόνου, ώστε αφενός οι καταναλωτές να έχουν την διαβεβαίωση, με την υπεγγυότητα του κράτους, ότι θα λάβουν πίσω τα χρήματά τους και αφετέρου οι επιχειρήσεις, που είναι υπόχρεες βάσει νόμου στην επιστροφή χρημάτων, να έχουν την αναγκαία πίστωση χρόνου, έως ότου λάβουν τις κρατικές ενισχύσεις ρευστότητας, στις οποίες ενισχύσεις θα υπάρχει ρήτρα ότι θα προηγείται η πληρωμή των επιστροφών χρημάτων προς τους καταναλωτές. )
Β. ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΝΑΚΟΥΦΗΣΗΣ
- Καμία διακοπή παροχής φυσικού αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος και νερού για ένα 6μηνο.
- Καμία αύξηση στα τιμολόγια ύδρευσης-αποχέτευσης, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, μέχρι το τέλος του 2020, μέτρο που πρέπει να αφορά όλους τους παρόχους.
- Παράταση εξόφλησης λογαριασμών ύδρευσης-αποχέτευσης, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού για 6 μήνες.
- Διερεύνηση της δυνατότητας κάλυψης του κόστους ύδρευσης-αποχέτευσης, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, από το Υπουργείο Οικονομικών, για την περίοδο της πανδημίας, για επιχειρήσεις που σταμάτησαν την εργασία τους.
Γ. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ
- Να υλοποιηθεί ένα μεγάλο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού από το κράτος, ύψους 200 εκ. ευρώ , για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, για όλους αλλά και στοχευμέναμε έμφαση σε προγράμματα νεολαίας,σε ηλικίες κάτω των τριάντα και στους εργαζόμενους στην υγεία που παλεύουν με τον κορωνοιόστις μονάδες υγείας. Να καλύπτονται και τα έξοδα μεταφοράς προκειμένου να μπορούν να μεταβούν σε νησιά.
- Στήριξη ξενοδοχειακών μονάδων μέσω της φιλοξενίας προσφύγων με ορθή διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, αντί να στοιβάζουν ανθρώπους σε άθλιες συνθήκες σε camps.
- Προώθηση θεματικού τουρισμού με στόχο τη διεύρυνση του τουριστικού προϊόντος και την επέκταση της τουριστικής περιόδου.
Δ. ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ – ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
- Προώθηση ενός σημαντικού μέρους των μέχρι τώρα αδιάθετων πόρων του ΕΣΠΑ 2014-20 στον τουρισμό και στις επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην αλυσίδα του τουρισμού. Κατεπείγουσα εφαρμογή ειδικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων ενίσχυσης των επιχειρήσεων του κλάδου, με την χρήση απλοποιημένων και φιλικών προς τις μικρές επιχειρήσεις διαδικασιών και προδιαγραφών, ώστε να υπάρχει γρήγορη απορρόφηση των κονδυλίων.
- Άμεση ολοκλήρωση επενδυτικών σχεδίων που εντάσσονται στον Αναπτυξιακό Νόμο.Ειδικά προγράμματα, για παράδειγμα έργων συντήρησηςγια ξενοδοχεία που δεν θα ανοίξουν φέτος και έργων εκσυγχρονισμού για τα υπόλοιπα.
- Στοχευμένη κατανομή πόρων στη ενίσχυση της απασχόλησης, επιχειρηματικότητας και επαγγελματικής κατάρτισης στον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, στα πλαίσια της σχεδίασης και εξειδίκευσης του νέου ΕΣΠΑ 2021-27
- Ενίσχυση του προϋπολογισμού του ΕΟΤ και αύξηση των κονδυλίων για την στοχευμένη τουριστική προώθηση και προβολή της χώρας. Αναμόρφωση της τουριστικής στρατηγικής και branding της Ελλάδας στην μετά-covid19 εποχή. Ανάδειξη της Ελλάδας ως ασφαλούς προορισμού με ισχυρό ΕΣΥ και προστασία των τουριστών. Ενίσχυση των γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό και εγρήγορση ως προς το χρόνο έναρξης της καμπάνιας σε στοχευμένες αγορές με μεγάλη δυναμική.
- Ενίσχυση ΟΤΑ με ειδικά πακέτα στήριξης των κατεξοχήν τουριστικών Δήμων και Περιφερειών. Εκσυγχρονισμός των υποδομών τους ώστε να καταστούν ανταγωνιστικά καλύπτοντας τη μέχρι τώρα υστέρησή τους σε υποδομές και μεταφορές.
- Θεσμοθέτηση Κοινής Τουριστικής Πολιτικής σε επίπεδο Ε.Ε, στα πλαίσια της προγραμματικής περιόδου 2021-27, με την δημιουργία ειδικού Ταμείου για τον Τουρισμό.
Ε. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
- Διασφάλιση ότι τα κατ’ εξαίρεση μέτρα που έχουν ληφθεί θα είναι αυστηρά χρονικά περιορισμένα και θα τελούν υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο, ώστε να μην οδηγήσουν σε καθιέρωση νέου ελαστικού εργασιακού περιβάλλοντος.
- Προστασία των εργαζομένων στον Τουρισμό. Κάλυψη μισθολογικού κόστους εργαζομένων. Κατάργηση απολύσεων, εκ περιτροπής κλπ. Κάλυψη ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΙΚΩΝ. Ειδική μέριμνα του ΟΑΕΔ για τους εποχικούς εργαζόμενους στον τουρισμό, οριζόντια και χωρίς προϋποθέσεις, όπως αριθμός ενσήμων, είδος σύμβασης εργασίας (και οι ορισμένου χρόνου) και ανεξαρτήτως τρόπου λήξης της συμβάσεως.Μείωση πλαφόν απαραίτητων ενσήμων.
- Στήριξη μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων που δεν εμπίπτουν σε κανένα μέτρο παρέχοντας ειδικό μηνιαίο επίδομα 800 όπως σε όποιον δεν έχει εισόδημα.
ΣΤ. ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
- Προστασία της Δημόσιας Υγείας. Με ενίσχυση όλων των δομών Υγείας του ΕΣΥ, απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων που εισηγείται ο ΕΟΔΥ, και εντατικοποίηση των μέτρων ατομικής προστασίας. Η ισχυροποίηση του ΕΣΥ και της πρωτοβάθμιας υγείας είναι καθοριστικής σημασίας ώστε να εμπεδωθεί στους δυνητικούς επισκέπτες ένα αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας, απαραίτητο στην μετά-covidεποχή, συμβάλλοντας στην προστασίας της εικόνας του ελληνικού τουρισμού.Ενίσχυση με έκτακτο προσωπικό των μονάδων υγείας σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.
- Να συνταχθεί και να εφαρμοστεί ειδικό πρωτόκολλο για την διασφάλιση της υγείας των εισερχόμενων τουριστών, των εγγράφων που πρέπει να διαθέτουν και καθολική εφαρμογή γρήγορων τεστ.
- Έγκαιρη έκδοση οδηγού υποχρεωτικών πρακτικών προστασίας της Υγείας για κάθε τουριστική επιχείρηση, προκειμένου νωρίς να προσαρμοστούν οι επιχειρήσεις.
Ειδικότερα προτεινόμενα μέτρα ΣΥΡΙΖΑ για τους εργαζόμενους στον επισιτισμό – τουρισμό
Στην κατεύθυνση της διατήρησης των υφιστάμενων θέσεων εργασίας και των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά ταυτόχρονα και στην διασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τα ακόλουθα μετρά ως προς τους εργαζομένους:
Α. Μέτρα Άμεσης Ανακούφισης για την επιβίωση εργαζομένων
- Ειδική μέριμνα του ΟΑΕΔ για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, οριζόντια και χωρίς προϋποθέσεις, όπως αριθμός ενσήμων, είδος σύμβασης εργασίας (και οι ορισμένου χρόνου) και ανεξαρτήτως τρόπου λήξης της συμβάσεως. Για να συμπεριληφθούν οι 25.000 εποχικοί που έμειναν εκτός μέτρων.
- Διασφάλιση της καταβολής του Δώρου Πάσχα για όλους τους εργαζόμενους στον τουρισμό, αλλά και του συνόλου του ιδιωτικού τομέα . Να προχωρήσει η πλήρης καταβολή από το κράτος μισθών και δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους, όπως στις άλλες χώρες της ΕΕ.
- Αναλογική επέκταση των μέτρων που αφορούν τους εργαζόμενους που είναι σε ΚΑΔ ευνοϊκών ρυθμίσεων, για όλους τους ΚΑΔ των τουριστικών δραστηριοτήτων ( εργαζόμενους στον τουρισμό, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, όπως πχ οι ΞΕΝΑΓΟΙ.)
- Πάγωμα των συμβάσεων εργασίας, με αναδρομικό χαρακτήρα ρύθμισηςκαι περιορισμοί στην δυνατότητα μονομερούς μεταβολής στο εργασιακό περιβάλλον του εργαζομένου. Κατάργηση απολύσεων με αναδρομική ισχύ.
- Υπολογισμός της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους επί του πραγματικού μισθού αντί για 800.
- Πλήρης κάλυψη των ασφαλιστικών τους οφειλών, επί του ονομαστικού τους μισθού, για χρονικό διάστημα πέραν των 45 ημερών και μέχρι την αποκατάσταση της κρίσης.
Β. Μεσοπρόθεσμο σχέδιο μέχρι το 2021
- Πλήρης κάλυψη των ασφαλιστικών τους οφειλών, επί του ονομαστικού τους μισθού, για χρονικό διάστημα πέραν των 45 ημερών και μέχρι την αποκατάσταση της κρίσης.
- Μείωση του απαραίτητου αριθμού ενσήμων για να λάβουν το επίδομα ανεργίας, καθώς δύσκολα θα συγκεντρώσει κάποιος τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων
Γ. Μακροπρόθεσμο σχέδιο:
- Βελτίωση εργασιακών συνθηκών, με αξιοπρεπείς μισθούς και προγράμματα κατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων.
- Μετάβαση σε ένα μοντέλο Βιώσιμου Τουρισμού.