Οι τρομερές αναταράξεις που έχει επιφέρει σήμερα στην αγορά η πανδημία του COVID-19 έχουν καταστήσει τους επικεφαλής του οργανωμένου λιανεμπορίου ισχυρότερους από ποτέ.
Διαθέτοντας ένα βουνό από ρευστό, το οποίο αποφεύγουν να μετακυλήσουν -έστω μέρος του- ακόμα στη βιομηχανία επιμένοντας να πληρώνουν με μεταχρονολογημένες επιταγές που φτάνουν και τους πέντε μήνες και ελέγχοντας πλέον το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς, εμφανίζονται να είναι οι απόλυτα κυρίαρχοι.
Κυρίως οι τέσσερις μεγάλοι του χώρου (Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη, ΑΒ Βασιλόπουλος, Lidl Ελλάς, ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ), που ήδη από το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, είχαν φτάσει να ελέγχουν το 65%-75% της αγοράς τζιράροντας περίπου 8,5 δισ. ευρώ. Εάν μάλιστα προστεθεί σε αυτούς και η Μασούτης, τότε το ποσοστό ανεβαίνει στο 75%-85%! Μια τάση που από τον περασμένο μήνα έχει ενισχυθεί ακόμα περισσότερο και η οποία εν μέρει εξηγεί και τη διαπίστωση της ίδιας της Επιτροπής Ανταγωνισμού ότι η διαπραγματευτική ισχύς των προμηθευτών έναντι των σούπερ μάρκετ είναι περιορισμένη. Η εν λόγω διαπίστωση καταγράφεται επίσημα και στην ενδιάμεση έκθεση που συνέταξε η Επιτροπή στο πλαίσιο της εν εξελίξει έρευνάς της συνολικά στο λιανεμπόριο.
Μόνο τον περασμένο μήνα υπολογίζεται ότι τα σούπερ μάρκετ έβαλαν στα ταμεία τους περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ένα ποσό ρεκόρ που, όπως όλα δείχνουν, θα το προσεγγίσουν και αυτόν τον μήνα. «Κάθε είκοσι λεπτά τζιράραμε 1 εκατ. ευρώ. Αυτό δεν είχε ξαναγίνει», εξηγούσε στο «business stories» στέλεχος μεγάλης αλυσίδας λιανικής αναφερόμενος στην κορύφωση του πανικού πριν επιβληθούν τα περιοριστικά μέτρα. «Και πάλι είναι σαν να λειτουργούμε διαρκώς σε εορταστική περίοδο.
Η ζήτηση εξακολουθεί να είναι μεγάλη και πλέον βλέπουμε στροφή των καταναλωτών και σε άλλα προϊόντα που δεν ήταν στην πρώτη γραμμή όταν ξέσπασε η κρίση», συμπληρώνει.
Ολες αυτές οι εισπράξεις, ωστόσο, πέρα από την κάλυψη των πάγιων αναγκών των αλυσίδων, εξακολουθούν να παραμένουν στα ταμεία των σούπερ μάρκετ προκαλώντας και την γκρίνια προμηθευτών που πιέζονται για ρευστό.
Όπως αποτυπώνεται στην ενδιάμεση έκθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο μέσος όρος προθεσμίας εξόφλησης προμηθευτών συνολικά από τις επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ φτάνει τις 100 μέρες, για τις δε 12 μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου ο μέσος όρος ανεβαίνει στις 122 μέρες!