ΠολιτικήΑρχείο

Το Κρανίδι ανάμεσα στις 55 δομές που σχεδιάζει να καταργήσει ο Μηταράκης

Έχουμε στόχο να πάμε από 93 δομές στην Ελλάδα φέτος στις 38 και να καταργήσουμε 55 δομές, όπως το Κρανίδι στην Αργολίδα, που σήμερα φιλοξενούν 5.800 αιτούντες άσυλο.

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, και πρόσθεσε ότι: «στόχος μας είναι πριν τη λήξη του έτους αυτές οι 5.800 αιτήσεις μαζί με τις γενικότερες αιτήσεις που έχουμε να εξεταστούν ταχύτατα. Όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας πλέον με τη νομοθεσία που ψηφίσαμε το Φεβρουάριο δεν δικαιούνται παραμονή στις δομές. Άρα είναι υποχρεωμένοι από εκεί και πέρα να φροντίσουν τα του εαυτού τους, όπως κάνει ο κάθε πολίτης. Και όσοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας στόχος της Κυβέρνησης είναι να πολλαπλασιάσουμε φέτος τις απελάσεις στις χώρες προέλευσης ή στην Τουρκία αυτών που έχουν μπει και τελικά η αίτησή τους κρίνεται αβάσιμη».

«Η επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου είναι το κλειδί για να μην δημιουργούμε νέες δομές, να μην αυξάνονται οι διαμένοντες και τελικά να σας πω κάτι πολύ σημαντικό, συμβάλει και στο να μπει ένα φρένο στις ροές. Να ξέρουν ότι η χώρα μας πλέον δεν είναι ανοιχτή στη μετανάστευση για αυτούς που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Και αυτή είναι μια ξεκάθαρη πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης» τόνισε επίσης ο Υπουργός.

Όπως σημείωσε, στόχος του Υπουργείου είναι η εξέταση 100.000 αιτημάτων ασύλου. «Αυτοί που διαμένουν στα ξενοδοχεία, όπως και αυτοί που διαμένουν γενικότερα στις 93 δομές της χώρα έχουμε στόχο φέτος να εξετάσουμε 100.000 ζητήματα ασύλου, πολύ περισσότερα από ό,τι ευελπιστούμε ότι θα είναι οι αφίξεις του 2020 με αποτέλεσμα να αρχίσουμε να μειώνουμε αυτό το στοπ που βρήκαμε στην Υπηρεσία Ασύλου. Όποιος λαμβάνει θετική απόφαση ασύλου θα βγαίνει από τις δομές, όποιος λαμβάνει αρνητική απόφαση ασύλου η Ελλάδα θα κινεί τις διαδικασίες απέλασης και ήδη είχαμε καταφέρει τους πρώτους δύο μήνες του 2020 από πολύ χαμηλή βάση, το δέχομαι αυτό, να τριπλασιάσουμε τις επιστροφές προς την Τουρκία» επεξήγησε.

Όπως ορίζει και το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις διαδικασίες ασύλου, όσοι αιτούντες άσυλο έχουν παραβατική συμπεριφορά, το αίτημα τους εξετάζεται κατά προτεραιότητα.

Σε ότι αφορά τους μετανάστες που παραβιάζουν την καραντίνα, ο κ. Μηταράκης έχει ξεκαθαρίσει πως θα επανεξεταστουν τα αιτήματα ασύλου που έχουν υποβάλλει, ενώ σε περιπτώσεις που έχει δοθεί άσυλο, υπάρχει εντολή να εξεταστεί η ανάκληση αυτών των ασύλων για λόγους ποινικής συμπεριφοράς.

Μέχρι στιγμής, κανένα κρούσμα ιού COVID-19 δεν έχει καταγραφεί σε αιτούντες που διαμένουν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και σε δομές φιλοξενίας στα νησιά, ενώ σε 3 δομές στην ενδοχώρα (Κρανίδι, Μαλακάσα και Ριτσώνα) υπάρχουν 200 ήπια κρούσματα, με τα περισσότερα να έχουν εμφανιστεί στην Ερμιονίδα.