ΕλλάδαΑρχείο

Το χρονοδιάγραμμα εξόδου από την καραντίνα

Οι ανακοινώσεις που θα κάνει ο πρωθυπουργός, αύριο 28 Απριλίου, σχετικά με την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, αναμένονται με εύλογο ενδιαφέρον. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα παρουσιάσει όλο τον οδικό χάρτη, ο οποίος, όμως, θα εφαρμοσθεί σταδιακά και ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο αποφάσισε οριστικά ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αν η κρίσιμη ημερομηνία έναρξης των μέτρων απεμπλοκής θα είναι η 4η ή η 11η Μαΐου. 

Ανάλογα με την τελική εισήγηση που θα του κάνει η Πολιτική Προστασία, λένε πηγές που συνήθως είναι σε θέση να γνωρίζουν, αν και ήταν η τελευταία που ζήτησε 24 ώρες παράταση, γι αυτό κι ανακοινώσεις μετατέθηκαν για αύριο. Το βασικό σενάριο, πάντως, κάνει λόγο για την 4η Μαΐου κι από αυτή θα εξαρτηθούν τα πάντα: Από το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, μέχρι το πότε θα δοθούν προς… χρήση οι παραλίες.

Στο σημείο αυτό, πάντως, θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι σε κάθε περίπτωση, την Πρωτομαγιά που «πέφτει» τριήμερο, τα έκτακτα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών θα ισχύσουν και μάλιστα με μεγάλη αυστηρότητα. Θεωρείται το τελευταίο κρίσιμο τεστ πριν την έναρξη επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα. Και δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν κάποια διασπορά του κινδύνου στο «και πέντε» της προσπάθειας.

Κυρίαρχη σκέψη είναι η αναστολή των μηνυμάτων και του εντύπου βεβαίωσης κυκλοφορίας μόλις ξεκινήσει η άρση περιορισμών, ωστόσο μπορεί να διατηρηθεί η υποχρέωση βεβαίωσης εξόδου για πολίτες των πιο ευάλωτων ομάδων ή κατοίκους συγκεκριμένων περιοχών που θα παραμένουν σε lockdown.

Η πρώτη φάση «ανοίγματος» περιλαμβάνει τα μαγαζιά λιανεμπορίου (όχι πολυκαταστήματα), τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής και το επιτυχημένο κατά την κυβέρνηση μοντέλο σουπερμάρκετ, δηλαδή ο έλεγχος εισόδου και παραμονής των πελατών εντός καταστήματος, θα εφαρμοστεί στο σύνολο της αγοράς.

Εστιατόρια και καφέ δεν εντάσσονται στο πρώτο στάδιο αποκλιμάκωσης, αλλά προσδιορίζονται για το διάστημα 25 Μαΐου – 5 Ιουνίου.

Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πείσει τους πολίτες για την ασφάλεια των συγκεκριμένων εξόδων, αλλά μόνο σε ανοιχτό χώρο, χωρίς μάσκα αλλά σε απόσταση. Εντός Ιουνίου αναμένεται να απελευθερωθούν οι εσωτερικές μετακινήσεις και οι παραλίες, ενώ με κανόνες ασφαλείας (για τις κουζίνες και τα μπαρ τους, την απολύμανση κ.λπ.) θα επαναλειτουργήσουν μετά τις 15 Ιουνίου αρχικά τα τουριστικά καταλύματα 12μηνης λειτουργίας και έπειτα τα εποχικά.

Στο τέλος Μαΐου δείχνει η κυβέρνηση και για τη λειτουργία των εκκλησιών και πάντα με τη χρήση μάσκας.

Η κυβέρνηση δεν θα επιδιώξει ταυτόχρονα τη μερική επαναλειτουργία εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την επιστροφή στην τάξη των τελειόφοιτων του Λυκείου, καθώς η πρόθεση είναι να αξιολογούνται με επιστημονικά δεδομένα οι επιπτώσεις του κάθε μέτρου ξεχωριστά.

Αρα εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαιώσει επισήμως το τέλος των απαγορεύσεων στις 4 Μαΐου, η Γ’ Λυκείου θα επιστρέψει στις 11 του μήνα. Σε διαφορετική περίπτωση οι τελειόφοιτοι του Λυκείου θα επιστρέψουν στις 18 ή και στις 25 Μαΐου, παρασύροντας τις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Τέλος, να αναφερθεί ότι η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που είναι προγραμματισμένη για αύριο, κατά πάσα πιθανότητα αμέσως μετά το διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη, για όλους τους παραπάνω λόγους, θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Ο ακριβής χρόνος της συνεδρίασης θα ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες, αλλά τα μηνύματα που έρχονται από το πρωθυπουργικό περιβάλλον μας λένε ότι οι προειδοποιήσεις που «θα περάσει» ο πρωθυπουργός, θα είναι πολλές και τα «καμπανάκια» ακόμα περισσότερα. Για πολλούς.