Site icon Αρχείο anagnostis.org

Γκιόλας: Η κυβέρνηση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την πανδημία επιβάλλοντας καθεστώς Όρμπαν

Γιάννης Γκιόλας

Στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο» μίλησε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας για τις κρυφές σκέψεις της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και την κοινοβουλευτική συμπεριφορά, για την την οποία ανέφερε πως είναι αντίθετη στο Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής. 

Ο βουλευτής έκανε λόγο για «χτύπημα στο Περιβάλλον και την Παιδεία, ενώ η χώρα διοικείται με fast-track Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου».

Όπως σημείωσε:

Στο «περιβαλλοντοκτόνο» νομοσχέδιο πρόσθεσαν 50 άρθρα μετά τη διαβούλευση, σε αυτό για την Παιδεία προδίδουν τις προθέσεις τους,  κρατώντας την Βουλή ουσιαστικά κλειστή όταν παντού χρησιμοποιούνται τηλεδιασκέψεις. Μόνο για τον Δ. Παπαγγελόπουλο έχουν «πρεμούρα» και  περνούν fast-track τις ΠΝΠ. Δεν είναι κοινοβουλευτισμός αυτό, τόνισε το μέλος της προανακριτικής Γιάννης Γκιόλας μιλώντας «Στο Κόκκινο» και τον Νίκο Σβέρκο.

Υπάρχει σπουδή και σχεδιασμός πριν μπούμε στο «καυτό» καλοκαίρι, να έχει ολοκληρωθεί η προδιαγεγραμμένη πορεία για παραπομπή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δημ. Παπαγγελόπουλου. Εκεί κατέτειναν οι επιλεκτικές εξετάσεις μαρτύρων για αλλότρια θέματα, όπως τουΜυωνή. Ό,τι θυμόταν και χαιρόταν ο καθένας, το κατέβαζε εκεί, το απέδιδε στον «κινούντα υπογείως και κρυφίως τα νήματα, τον έχοντα την πλήρη εξουσία σε όλους τους θεσμούς και τα πρόσωπα της Δικαιοσύνης, τον «Μέτερνιχ» ή όπως αλλιώς τον είπαν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γκιόλας. Δεν έχει λογικά επιχειρήματα αυτή η σπουδή, ενώ ήδη υπάρχει αναστολή εργασιών 45 ημερών στις διαδικασίες των Επιτροπών. Τι θα τους έβλαπτε να προχωρούσαμε την επόμενη εβδομάδα που θα αρχίσουν και οι εργασίες στην Ολομέλεια; αναρωτήθηκε.

Την ίδια ώρα, περνούν fast-track οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, μέσα σε μία-δύο ημέρες, με παρόντες στις Επιτροπές έναν-δύο βουλευτές από κάθε κόμμα, χωρίς διασκέψεις και εξετάσεις των φορέων. Ουσιαστικά επικυρώνονται οι ΠΝΠ με τις ψήφους της πλειοψηφίας χωρίς να περιέλθουν σε γνώση του κόσμου αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Αυτό που επιβάλλει η κοινοβουλευτική διαδικασία, δηλαδή. Δεν διενεργείται κοινοβουλευτικός έλεγχος, σχολίασε χαρακτηριστικά.

Το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, συνέχισε ο κ. Γκιόλας, ήρθε στη διαβούλευση με 70 περίπουάρθρα, τελείωσε την Παρασκευή και έρχονται εμβόλιμα άλλα 50. Ποιος τοαντιλήφθηκε; Δεν θα πρέπει οι φορείς και οι πολίτες να δώσουν τις απαντήσεις τους, τις απόψεις τους, τις ενστάσεις και αντιρρήσεις, τις συμπληρώσεις; Τους εξυπηρετεί αυτό, αλλά κάποιος πρέπει να τους «χαλάσει τη μανέστρα» γιατί σε λίγο θα φτάσουμε στον Όρμπαν, δηλαδή να μην λειτουργεί ουσιαστικά η Βουλή, να λέμε ότι αφού είναι 156 η καθορισμένη πλειοψηφία, εντάξει, τι να το φέρουμε; Αυτό αποφασίζουμε, υποβάλλετε όποιες τροπολογίες θέλετε, θα τις απορρίψουμε και θα προχωρήσουμε στην ψήφιση…

Και το «περιβαλλοντοκτόνο» νομοσχέδιο και αυτό για την Παιδεία όπου φαίνονται καθαρά οι συντηρητικές επιλογές τους,  αφορούν ουσιώδη, σοβαρότατα θέματα. Και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την πανδημία με καθεστώς Όρμπαν, «αποφασίζουμε και διατάζουμε». Αλλά ο κοινοβουλευτισμός είναι κάτι άλλο. Παντού γίνεται χρήση των τηλεδιασκέψεων, δεν θέλει να τις αξιοποιήσει η Κυβέρνηση και αυτό είναι ενδεικτικό της αντικοινοβουλευτικής πρακτικής της“.

Exit mobile version