ΚοινωνίαΑρχείο

Το χρονοδιάγραμμα επιστροφής στα θρανία

Αύριο, Τετάρτη 29/4 και ώρα 6 μμ, η Νίκη Κεραμέως θα ανακοινώσει από το Υπουργείο Υγείας, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τους κ.κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά, τα εξειδικευμένα μέτρα που αφορούν στη σταδιακή επαναλειτουργία δομών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Σημειώνεται ότι σήμερα Τρίτη στις 6 το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμα του θα παρουσιάσει το βασικό χρονοδιάγραμμα άρσης των περιορισμών και θα δώσει το περίγραμμα της σταδιακής επαναλειτουργίας των σχολείων.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι η επιτροπή εμπειρογνωμόνων αποφάσισε την επιστροφή, σταδιακά, στην κανονικότητα στον τομέα της εκπαίδευσης: “Θέλει πολύ προσοχή” τόνισε και είπε πως θα παρακολουθούνται τα επιδημιολογικά δεδομένα. “Ο πληθυσμός των παιδιών φαίνεται πως κινδυνεύει λιγότερο και μεταδίδει λιγότερο. Σε όλο τον κόσμο είναι μια σταθερή, μόνιμη εικόνα. Υπήρξε μόνο μία λευκή ψήφος στην Επιτροπή όλοι είπαν ναι στο άνοιγμα των σχολείων”, σημείωσε ο καθηγητής και υπογράμμισε: “Δεν θέλουμε να πάθουν κάτι κακό τα παιδιά, εμείς εισηγούμαστε” τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Το χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα των σχολείων

Η επιστροφή στα θρανία ξεκινά μετά τις 11 Μαΐου και σταδιακά από την Γ΄ Λυκείου, στις υπόλοιπες τάξεις του λυκείου και κατόπιν στα γυμνάσια και στα δημοτικά. Στα μέσα Ιουνίου αρχίζουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για να ολοκληρωθούν έως τα μέσα Ιουλίου, περίοδο που -όπως έχει δηλώσει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως- θα έχει τελειώσει κάθε εκπαιδευτική διαδικασία. Στο σχέδιο που εκπονεί το υπουργείο -σε στενή συνεργασία με την Επιτροπή ειδικών του υπουργείου Υγείας- και ολοκληρωθεί με μια προϋπόθεση: να παραμείνει η εικόνα της εξέλιξης του κορονοϊού όπως είναι τώρα, χωρίς, δηλαδή, έξαρση.

Ασφαλιστική δικλείδα σε αυτό είναι τα πολλά στάδια επαναφοράς στις αίθουσες ανά τάξη, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο μεγάλης διασποράς του ιού. Το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει:

  • Άνοιγμα σχολείων για την Γ’ Λυκείου στις 11 ή στις 18 Μαΐου και μέσα στην ίδια εβδομάδα άνοιγμα και των υπόλοιπων τάξεων του Λυκείου για διδασκαλία διάρκειας 3-4 εβδομάδων
  • Μια εβδομάδα μετά, στις 18 ή 25 Μαΐου, άνοιγμα των Γυμνασίων
  • 15 ημέρες μετά, στις 25 Μαΐου ή την 1η Ιουνίου, άνοιγμα στα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία
  • Εναρξη Πανελλαδικών Εξετάσεων το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου και ολοκλήρωσή τους ως τα μέσα Ιουλίου.

Κυλιόμενο ωράριο;

Οι ειδικοί έχουν επιστήσει την προσοχή στην λήψη αυστηρών μέτρων προφύλαξης των μαθητών. Το άνοιγμα των σχολείων θα συνοδευθεί με πλύσιμο χεριών και χρήση αντισηπτικού απαραίτητα πριν την είσοδο στην τάξη.

Για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός είναι πιθανό να εφαρμοσθεί κυλιόμενο ωράριο. Δηλαδή, να “σπάσει” το ωράριο διδασκαλία στα δύο (π.χ 8:15 – 11:00 και 11:15 – 14:00) ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός. Μελετάται, επίσης, και η λειτουργία των σχολείων και σε απογευματινή βάρδια.

Πανελλαδικές σε ολιγάριθμες ομάδες ανά τάξη και σε υπερδιπλάσιες αίθουσες

Για την διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων θα χρησιμοποιηθεί υπερδιπλάσιος αρθμός αιθουσών ώστε ο αριθμός των υποψηφίων ανά αίθουσα να μην υπερβαίνει τους 10, με δύο επιτηρητές ανά αίθουσα και τους μαθητές σε απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων. Απαραίτητη θα είναι και η χρήση αντισηπτικών από όλους τους εμπλεκόμενους. Στο τραπέζι είναι η χρήση αιθουσών και των Γυμνασίων, που θα μετατραπούν τις μέρες των Πανελλαδικών σε εξεταστικά κέντρα.

“Εξετάσαμε διάφορα σενάρια, είδαμε και τι σημαίνει βάρδιες και μειωμένη ώρα. Όλα τα σενάρια που έχουμε δουλέψει έχουν δοθεί προς αξιολόγηση” δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη.