ΟικονομίαΑρχείο

Φόβος επιβίωσης με τα μισά τραπεζοκαθίσματα σε εστίαση, καφέ και μπάρ

Αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα στον κλάδο της εστίασης, των καφετεριών και των μπαρ, που αναμένεται να ανοίξουν με πολλά περιοριστικά μέτρα την 1η Ιούνη.

Ο Πρόεδρος του «Συλλόγου Εστίασης Το Ανάπλι» Σπύρος Αφίφης, καλεσμένος του Άκη Γκάτζιου, περιγράφει την κατάσταση των καταστημάτων εκ των έσω, όχι όπως τα βλέπουμε εμείς που περνάμε και τα βλέπουμε ακόμα κλειστά.

Αναφέρεται στην τηλεδιάσκεψη που ζητά ο κλάδος από την κυβέρνηση, στη συνάντηση που επίκειται με το δήμαρχο Ναυπλίου για το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων, στη διαμαρτυρία με τις άδειες καρέκλες που θα στηθούν στις μεγάλες πόλεις ταυτόχρονα, στους φόβους για την επόμενη μέρα από τη στιγμή που θα ανοίξουν τα καταστήματα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Ο Πρόεδρος του «Συλλόγου Εστίασης Το Ανάπλι» Σπύρος Αφίφης τονίζει ότι

Υπάρχει μια αβεβαιότητα σε όλη την Ελλάδα στο χώρο μας.
Ζητάμε την τηλεδιάσκεψη με την κυβέρνηση γιατί ακόμα πάρα πολλά αιωρούνται και αυτό μας δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα.

Τα αιτήματα που προβάλλει ο κλάδος είναι:

Μείωση ΦΠΑ στο φαγητό στο 6%, στα ροφήματα και αλκοολούχα ποτά 13%
Μείωση ασφαλιστικών εισφορών 50% μέχρι το τέλος του έτους
Κεφάλαιο κίνησης ίσο με το 3% του τζίρου της περσινής χρονιάς ή εφάπαξ 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση

Το θέμα της μείωσης των τραπεζοκαθισμάτων στα μισά, λόγω του κορωνοϊού, θα συζητηθεί σε συνάντηση την επόμενη βδομάδα και με τον δήμαρχο του Ναυπλίου. Όπως λέει πρόκειται να γίνει συνάντηση με το δήμαρχο Ναυπλίου την επόμενη βδομάδα για να συζητηθουν και άλλα προβλήματα που έχουν προκύψει, πέραν των μειώσεων που έχουν γίνει. Επισημαίνει  ότι τα περισσότερα μαγαζιά θα χάσουν πάρα πολλά καθίσματα και αναζητούνται τρόποι που θα μπορέσουν να βοηθηθούν οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες.

Όπως τονίζει είναι έντονος ο φόβος για την επόμενη μέρα από τη στιγμή που θα ανοίξουν τα καταστήματα:

Κανένας δεν μπορεί να μας πει ότι από τη στιγμή που θα ανοίξουν τα καταστήματά μας θα υπάρχει κόσμος. Εκτιμούμε ότι θα πέσει στο 50% και περισσότερο ο τζίρος μας. Όταν ένα κατάστημα έχει 10 τραπέζια θα πάει στα 5.

Οι ίδιοι οι επαγγελματίες θα προσπαθήσουν να κρατήσουν τους εργαζόμενους τους, αλλά για να γίνει αυτό ζητούν στήριξη από το κράτος:

Φοβάμαι ότι αν το κράτος δεν μας στηρίξει ουσιαστικά, τα πράγματα θέλοντας και μη θα εξελιχθούν σε αύξηση της ανεργίας. Δεν θα κάνουμε απολύσεις, αλλά απ΄ ότι καταλαβαίνετε αν τα πράγματα δεν πάνε καλά σίγουρα θα γίνουν μειώσεις στα ωράρια. Έχουμε δέσιμο με το προσωπικό μας. Είμαστε φίλοι.

Ο κος Αφίφης αναφέρεται ακόμα στην ταυτόχρονη εκδήλωση διαμαρτυρίας που θα γίνει σε όλη την Ελλάδα την Τετάρτη στις 8 το απόγευμα. Στο Ναύπλιο θα τοποθετηθούν στην πλατεία Συντάγματος άδειες καρέκλες ανά δύο μέτρα.