ΠολιτικήΑρχείο

Γιατί ο Πουλάς ζητά την προστασία των γιατρών εργασίας

Τα προβλήματα που προκύπτουν για τους γιατρούς εργασίας μετά την ΠΝΠ της 20/3/2020 με την οποία απονέμεται η εν λόγω ειδικότητα σε κάθε γιατρό οποιασδήποτε ειδικότητας ακόμη και ανειδίκευτο, έφερε στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, ο βουλευτής Αργολίδας, Ανδρέας Πουλάς.

Ειδικότερα στο κείμενο της ερώτησης αναφέρονται τα εξής:

«Με το αρ.13 της  Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 20/3/2020 (ΦΕΚ 68/Α/20-3-2020) αντικαθίσταται το άρθρο 16 του 3850/2010 “Κώδικας Νόμων για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία”, προκαλώντας αναστάτωση στους ασκούντες καθήκοντα ιατρών εργασίας.

Ειδικότερα, καταργείται η προτεραιότητα των ειδικών ιατρών εργασίας (ΚΥΑ υπ’  αρ.  Υ7α/ΓΠ.οικ.112498/18.08.2009) με την κατάργηση των διατάξεων, με βάση τις οποίες συγκροτήθηκε ο ειδικός κατάλογος ιατρών, που κατ’εξαίρεση ασκούν καθήκοντα ιατρού εργασίας, αίροντας όλους τους μέχρι τότε υφιστάμενους περιορισμούς (βεβαίωση ιατρικού συλλόγου, όρια νομού) για την άσκηση της ιατρικής εργασίας από μη ειδικούς. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά εξομοιώνονται ειδικοί και μη ειδικοί, χωρίς μάλιστα να ορίζεται μια ουσιαστική δικλείδα ασφαλείας ώστε να αποδεικνύεται η άσκηση καθηκόντων ιατρού εργασίας από τους μη ειδικούς πριν το 2009. Η ως άνω κατάργηση κάθε κριτηρίου στην άσκηση καθηκόντων ιατρού εργασίας πρόκειται για γενική διάταξη που δεν αφορά σε έκτακτο μέτρο αντιμετώπισης του κορωνοϊού και ως εκ τούτου δεν έχει συγκεκριμένο ορίζοντα εφαρμογής αλλά γενικό.

Στην ουσία του θέματος δε, η ανωτέρω διάταξη μη ρυθμίζουσα κατάσταση έκτακτης και επείγουσας ανάγκης, δεν συνδέεται με την πρόληψη της πανδημίας. Η μόνη ειδικότητα που δεν ήθελε ενίσχυση στην παρούσα φάση ήταν η ιατρική εργασίας καθόσον με τις περισσότερες εταιρείες να είναι κλειστές, καμία απολύτως ανάγκη δεν υπήρχε, το αντίθετο μάλιστα. Ακόμα περισσότερο δε όταν η Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Εργασίας και Περιβάλλοντος, με επιστολή της προς το Υπουργείο Εργασίας στις 18/3 και δεδομένου ότι πολλοί ειδικοί ιατροί εργασίας ήταν με πολύ ελεύθερο χρόνο, έθετε τα μέλη της στη διάθεση της πολιτείας ώστε να βοηθήσουν σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη, ιδιαιτέρως σε εταιρείες ζωτικής σημασίας που θα έπρεπε να λειτουργήσουν και είχαν ανάγκες σε υπηρεσίες Ιατρικής Εργασίας. Σύμφωνα με τους ίδιους τους ιατρούς εργασίας, η συγκεκριμένη διάταξη ουσιαστικά αποστερεί τη δυνατότητα σε εργαζομένους και επιχειρήσεις να λαμβάνουν ποιοτικές υπηρεσίες ιατρικής εργασίας. Παράλληλα, δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των ιατρών, μιας και με τη βούλα πλέον δίνεται η δυνατότητα άσκησης δύο ειδικοτήτων σε μια κατηγορία ιατρών, πράγμα που απαγορεύεται από την νομοθεσία, ενώ από την άλλη καταργεί την αξία του τίτλου της ειδικότητας του ειδικού ιατρού εργασίας, ουσιαστικά δηλαδή καταργείται και ακυρώνεται μια ολόκληρη ιατρική ειδικότητα, χωρίς καμία αιτιολογία και προφανή σύνδεση με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ερωτώνται οι κύριοι υπουργοί:

  1. Ποιά συγκεκριμένη έκτακτη ανάγκη για την πρόληψη της πανδημίας του κορωνοϊού εξυπηρετεί η συγκεκριμένη διάταξη;
  2. Δεδομένου ότι οι περισσότερες εταιρείες υπολειτουργούσαν ή ήταν κλειστές και οι ειδικοί ιατροί εργασίας ήταν διαθέσιμοι, όπως έγκαιρα είχε ενημερωθεί το Υπουργείο Εργασίας, γιατί οι υποτιθέμενες αυτές ανάγκες δεν καλύφθηκαν από αυτούς;
  3. Αφού η ΠΝΠ αφορά σε έκτακτα μέτρα έναντι της πανδημίας του κορωνοϊού, γιατί για το συγκεκριμένο άρθρο δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής, όπως στα υπόλοιπα άρθρα της ΠΝΠ, ώστε να επιστρέψουμε στην πρότερη κατάσταση όταν εξαλειφθούν οι υποτιθέμενοι λόγοι που οδήγησαν στην  συγγραφή του εν λόγω άρθρου; Προτίθεστε να προσθέσετε καταληκτική ημερομηνία σε μεταγενέστερο χρόνο και αν ναι ποια θα είναι αυτή;
  4. Ακόμα δε και αν οι ανάγκες ήταν τόσο επιτακτικές και άμεσες, για ποιους λόγους δεν ίσχυσαν κριτήρια προτεραιότητας των ειδικών ιατρών εργασίας έναντι των ανειδίκευτων συνάδελφων τους, εξομοιώνοντας τους ειδικούς και μη ειδικούς;
  5. Ποιος σχεδιασμός υπάρχει για την εκπαίδευση, επιμόρφωση ακόμα και για την πλήρη λήψη της ειδικότητας της ιατρικής εργασίας από τους μη ειδικούς ιατρούς εργασίας που εμπίπτουν στην εν λόγω διάταξη;»