ΟικονομίαΑρχείο

Πόσοι παραγωγοί της Αργολίδας στέλνουν δηλητηριασμένα τρόφιμα στην αγορά

Μανταρίνια, ρόδια, νεκταρίνια, φασολάκια, κρεμμυδάκια, σέλινο και άλλα γεωργικά προϊόντα σε σούπερ μάρκετ και λαϊκές βρέθηκαν με επικίνδυνα φυτοφάρμακα, πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια που αποτελούν επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία.

Αυτό προκύπτει από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που ελήφθησαν το 2019 από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας. Συνοπτικά, την περσινή χρονιά ακολουθώντας το πρόγραμμα ελέγχων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης λήφθηκαν 76 δείγματα: 40 δείγματα λαχανικών, 29 δείγματα φρούτων, 7 δείγματα ελαιολάδου και βρώσιμων ελιών.

Τα συν και τα πλην

Από τις περσινές δειγματοληψίες προκύπτουν ανησυχητικά σημάδια αλλά και ενθαρρυντικά ταυτόχρονα.

Το θετικό στοιχείο είναι ότι από το σύνολο των δειγμάτων που αναλύθηκαν, περίπου τα μισά ήταν πεντακάθαρα. Συγκεκριμένα το 49% βρέθηκαν χωρίς καθόλου υπολείμματα φυτοφαρμάκων, ποσοστό που η ΔΑΟΚ Αργολίδας που διεξήγαγε τους ελέγχους, κρίνει ως εξαιρετικά ικανοποιητικό.

Το αρνητικό στοιχείο είναι πως φέτος παρατηρήθηκε μια αύξηση των προϊόντων που έφεραν υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια (MRLs), που αποτελεί την πιο επικίνδυνη κατηγορία προϊόντων για την ανθρώπινη υγεία. Τέτοιες περιπτώσεις βρέθηκαν τόσο σε σημεία διακίνησης στο νομό όσο και σε προϊόντα προέλευσης Αργολίδας που διακινήθηκαν σε Λαϊκές αγορές και super markets σε άλλες περιοχές της χώρας.

Η κατάσταση στην Αργολική αγορά

Αν επιχειρήσουμε να κάνουμε μια στατιστική ανάλυση της έρευνας, αρχικά παρατηρούμε πως από τα 76 δείγματα που ελήφθησαν από λαϊκές αγορές, σούπερ μάρκετ, οπωροπωλεία, συσκευαστήρια και ελαιοτριβεία της Αργολίδας, τα 6 από αυτά βρέθηκαν ακατάληλα προς κατανάλωση. Δηλαδή ένα ποσοστό περίπου στο 8%, που αν αναχθεί επί του συνόλου των προσφερόμενων προϊόντων, μπορεί να χαρακτηριστεί ως ανησυχητικό.

Όμως από τα 6 στα 76 δείγματα που βρέθηκαν με επικίνδυνα φυτοφάρμακα δεν ήταν όλα προερχόμενα από παραγωγούς της Αργολίδας. Συγκεκριμένα τα τρία από αυτά ήταν Αργολικής προέλευσης, ενώ τα υπόλοιπα τρία ήταν από Χανιά, Μέγαρα και Εύβοια.

Συνεπώς το ποσοστό των δηλητηριασμένων προϊόντων  (απ΄ όσα ελέχθησαν) στην τοπική αγορά, το οποίο προήλθε από παραγωγούς της Αργολίδας το 2019, ανήλθε περίπου στο 4%.

Διάγραμμα

 

Τι πήγε από την Αργολίδα σε άλλους νομούς

Όμως δεν είναι μόνο τα προϊόντα που διατίθενται στην τοπική αγορά αλλά και αυτά που ταξιδεύουν σε άλλους νομούς. Οι έλεγχοι που διεξήχθησαν ανά την Ελλάδα από τους κατά τόπους φορείς, έφεραν στο φως τέσσερις περιπτώσεις φρούτων από την Αργολίδα τα οποία κρίθηκαν επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία, καθώς βρέθηκαν σε αυτά γεωργικά φάρμακα πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Συγκεκριμένα αφορούσαν μανταρίνια που βρέθηκαν στη λαϊκή αγορά Πτολεμαΐδας και σε σούπερ μάρκετ της Άρτας, καθώς και ρόδια που εντοπίστηκαν σε μανάβικο της Φθιώτιδας και στη λαϊκή αγορά της Μεγαλόπολης.

Η ατομική ευθύνη και οι έλεγχοι

Είναι δεδομένο πως ο κόσμος δεν θα σταματήσει να ψωνίζει βασικά τρόφιμα γιατί αλλιώς θα πεινάσει. Αρκετοί από τους καρπούς της γης αποτελούν είδη πρώτης ανάγκης και η ζήτηση σε αυτά τα προϊόντα συνήθως παραμένει αμετάβλητη. Επίσης, σύμφωνα με έρευνες, οι Έλληνες εμπιστεύονται περισσότερο τα εγχώρια αγροτικά προϊόντα από τα εισαγόμενα.

Συνεπώς η ατομική ευθύνη του παραγωγού παίζει κυρίαρχο ρόλο αναφορικά με τα προϊόντα που φθάνουν στο πιάτο μας. Κάθε παραγωγός οφείλει να διοχετεύει στην αγορά ότι θα τάιζε και την δική του οικογένεια.

Γι’ αυτούς που δεν τηρούν την κείμενη νομοθεσία ως προς την ορθή χρήση των γεωργικών φαρμάκων σύμφωνα με τις εγκρίσεις και τις οδηγίες της ετικέτας τους, προβλέπονται αυστηρότατα πρόστιμα. Ωστόσο πρακτικά είνα αδύνατο να παρθούν δείγματα απ’ όλα τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά προκειμένου να διαπιστωθεί ποιά από αυτά είναι ποτισμένα με καρκινογόνες ουσίες από φυτοφάρμακα.

Ελέγχοι γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται, αλλά χρειάζεται ο κόσμος να ενημερώνεται πιο έγκαιρα για τα αποτελέσματά τους και όχι αφού πρώτα έχει καταναλώσει τα «ένοχα» προϊόντα. Το σημαντικότερο όμως είναι και αυτοί οι λίγοι παραγωγοί που εν γνώσει τους προωθούν επικίνδυνα για την υγεία τρόφιμα στην αγορά, να κρατήσουν μια στάση ευθύνης απέναντι στον καταναλωτή, όχι από τον φόβο του προστίμου αλλά γιατί το επιβάλλει η κοινή λογική και ο σεβασμός προς τον συνάνθρωπο.

Επίσης αναγκαίο είναι να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και στα εισαγόμενα γεωργικά προϊόντα, καθώς αρκετά από αυτά καλλιεργούνται κάτω από ακατάλληλες συνθήκες.

Τέλος σημαντικό είναι να στηριχθεί η τοπική αγορά της Αργολίδας, ειδικά τις μέρες που διανύουμε, αλλιώς μπορεί σύντομα να βρεθούμε αντιμέτωποι με πολύ δυσάρεστες συνέπειες, που ήδη έχουν αρχίσει να διαφαίνονται.

Δείτε εδώ αναλυτικά τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών με στοιχεία και πίνακες