ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Ποιά επιπλέον μέτρα εξετάζει ο Κωστούρος σε εστίαση και τουρισμό

Σε διάλογο με τους ανθρώπους της εστίασης βρίσκεται ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο anagnostis.org ο Πρόεδρος του «Συλλόγου Εστίασης Το Ανάπλι» Σπύρος Αφίφης.

Το ίδιο ακριβώς αναφέρει και σε σημερινή του δήλωση ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, ο οποίος παράλληλα αποκαλύπτει τα επιπλέον μέτρα ελάφρυνσης των επαγγελματιών του τουρισμού που προτίθεται να πάρει ο Δήμος και τα οποία αφορούν περαιτέρω απαλλαγή από τα τέλη κοινόχρηστων χώρων μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2021, μείωση των ανταποδοτικών δημοτικών τελών για το ίδιο διάστημα και εξέταση για αύξηση των παραχωρούμενων χώρων από τον Δήμο στις επιχειρήσεις για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων. 

Επίσης ο Δήμος προτίθεται να αναθέσει μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού και προώθησης του τουριστικού προϊόντος, προσαρμοσμένης στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.

Όπως σημειώνει ο δήμαρχος Ναυπλιέων:

«Από την πρώτη στιγμή που η υγειονομική κρίση έδειξε τις διαθέσεις της, δεσμευθήκαμε ότι θα είμαστε δίπλα στους επαγγελματίες οι οποίοι θίγονται από την παύση της δραστηριότητας τους αλλά και το σοβαρότερο κατά την άποψή μου, από τους υγειονομικούς κανόνες οι οποίοι θα πρέπει να τηρούνται στην κοινωνική ζωή από όλους τους πολίτες – πελάτες.

Ο Δήμος Ναυπλιέων ξεκίνησε παίρνοντας δύο πολύ σημαντικές αποφάσεις:

Α) Απαλλαγή από το ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού των επιχειρήσεων που διέκοψαν υποχρεωτικά την λειτουργίας τους για το χρονικό διάστημα εφαρμογής των σχετικών μέτρων αποτροπής διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.

Β) Απαλλαγή των επιχειρήσεων που διακόπτουν ή περιορίζουν προσωρινά την λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και δεν κάνουν χρήση παραχωρημένου κοινόχρηστου χώρου, σύμφωνα με το άρθρο 13 του από 24-9/20-10- 1958 β.δ. (Α’171), από τα τέλη κοινόχρηστου χώρου, για το χρονικό διάστημα εφαρμογής των μέτρων αποτροπής διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.

Θα ακολουθήσουν:

1) Αναστολή είσπραξης μισθωμάτων των κυλικείων των σχολείων, του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου και καταστημάτων του Δήμου που ενοικιάζονται σε επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους.

2) Αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών και παράταση προθεσμίας καταβολής δόσεων για το χρονικό διάστημα που θα ισχύουν οι περιορισμοί

3) Προσωρινή παραίτηση από τις επιβληθείσες κατασχέσεις εις χείρας τρίτων (Τράπεζες) και από κάθε απαίτηση που απορρέει από αυτές εις βάρος των οφειλετών του Δήμου, για οφειλές μέχρι του ποσού των 2.000,00 € και μέχρι νεότερη έγγραφη εντολή.

Οι συζητήσεις με τους ανθρώπους της εστίασης έχουν ήδη αρχίσει και θα υπάρξουν συναντήσεις με όλους τους επιχειρηματικούς φορείς τουρισμού, αναψυχής κλπ.

Έχουμε εκφράσει ήδη τις προθέσεις μας για την περαιτέρω έμπρακτη στήριξη των επιχειρήσεων με στόχο την επιβίωσή τους κάτι που θεωρούμε ως σημαντικότατη προτεραιότητα.

Ο Δήμος προτίθεται:

1. Να απαλλάξει τις επιχειρήσεις οι οποίες κάνουν χρήση κοινόχρηστου χώρου από τα τέλη κοινοχρήστων χώρων μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2021.

2. Να μειώσει πάνω από 50% τα ανταποδοτικά τέλη των επιχειρήσεων για το ίδιο διάστημα.

3. Μετά την πρόταση και συννενόηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο ,σε συνεργασία με τα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων των επαγγελματιών (προς αποφυγή του αθέμιτου ανταγωνισμού) και υπηρεσιών που εγκρίνουν αδειοδοτήσεις (αστυνομία , αρχαιολογία, υγειονομικό κ. α.) να εξετάσει τους παραχωρούμενους χώρους και να αυξήσει όπου υπάρχει η δυνατότητα και η συμφωνία των επαγγελματιών.

4. Να προχωρήσει το επόμενο διάστημα λαμβάνοντας υπ´ όψιν, τις νέες συνθήκες οι οποίες διαμορφώνουν ένα εντελώς διαφορετικό τουριστικό προϊόν σε μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού και προώθησης του δήμου αναθέτοντας τη δράση αυτή στον ανάδοχο που θα προταθεί από την επιτροπή τουρισμού η οποία απαρτίζεται από εκπροσώπους όλων των φορέων. (Η επιτροπή έχει εξετάσει μέσω παρουσιάσεων εταιρίες μελετών και μελετητές).

Πιστεύω ακράδαντα ότι όλα τα ζητήματα τα οποία προκύπτουν για το επόμενο διάστημα και αφορούν την εστίαση, την αναψυχή και τον τουρισμό, έχουν απόλυτη σχέση με τους υγειονομικούς κανόνες και τα μέτρα ασφαλείας που θα πρέπει να λαμβάνουν από τη μία πλευρά οι επιχειρήσεις και από την άλλη πλευρά να τηρούν οι πολίτες , χωρίς να αγνοώ την αρνητική ψυχολογία που έχει διαμορφωθεί με τον φόβο της εξάπλωσης του ιού.

Σε ό,τι αφορά την σχέση των επιχειρήσεων με το Δήμο, ο Δήμος θα είναι εκεί αρωγός σε όλα τα θέματα.

Όμως να σκεφτούμε λίγο κάτι. Οι επιχειρήσεις αυτές δέχονται μία ντε φάκτο μείωση του τζίρου από τον τρόπο με τον οποίο πλέον διαρρυθμίζονται τα καταστήματα τους.

Μία πιθανότατη μείωση αριθμού πελατών από τους υγειονομικούς κανόνες και φυσικά από τους περιορισμούς της κίνησης των ανθρώπων (επισκέπτες εξωτερικού και εσωτερικού).

Η οικονομική ευμάρεια μιας επιχείρησης στηριζόταν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στο συνωστισμό των πελατών, δηλαδή στην μαζική προσέλευση.

Αυτό είναι κάτι που πλέον απαγορεύεται από τους γενικούς κανόνες.

Καταλήγοντας, δεν μπορεί να υπάρξει κανένας άλλος δρόμος βοήθειας προς τις επιχειρήσεις, αν στόχος είναι η επιβίωσή τους εκτός από την μείωση ή και απαλλαγή για τουλάχιστον ένα έτος από φορολογικές υποχρεώσεις , από την απόδοση του φόρου προστιθέμενης αξίας (Φ. Π. Α. ) και από τις ασφαλιστικές εισφορές.

Μέτρα τα οποία θα μπορέσουν να μειώσουν τις ανελαστικές δαπάνες των επιχειρήσεων και ίσως να τις βοηθήσουν να ανταπεξέλθουν στην δραματική μείωση του τζίρου, η οποία δεν προκαλείται από ανικανότητα των επιχειρηματιών ή από κακοδιαχείριση των επιχειρήσεων αλλά από τους υγειονομικούς κανόνες οι οποίοι επιβάλλονται.

Ο αγώνας για την στήριξη της οικονομίας αλλά και για την διατήρηση της υγείας των πολιτών τώρα ξεκινάει και θα τον δώσουμε όλοι μαζί.

Μένουμε ασφαλείς ,μένουμε ενωμένοι».