ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Ο κορωνοϊός εκτροχιάζει τους προϋπολογισμούς των δήμων

Βαριές επιπτώσεις στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες εντοπίζουν οι τοπικοί άρχοντες της αυτοδιοίκησης και καλούν την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και να προβεί σε έκτακτες χρηματοδοτήσεις των δήμων. 

Παράλληλα, όπως αναφέρει η Ηλέκτρα Βισκαδουράκη στο avgi.gr οι δήμαρχοι δηλώνουν την απογοήτευσή τους για τις αποφάσεις της μείζονος Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με την απόρριψη των προσφυγών της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και των προσφευγόντων δήμων για την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, όλοι οι αιρετοί έθεσαν εκ νέου το αίτημα για αύξηση της έκτακτης χρηματοδότησης στο ύψος των 4 δισ. ευρώ, λόγω των ανελαστικών δαπανών που έχουν προκύψει για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού. «Μέχρι στιγμής οι απώλειες εσόδων είναι περί τα 200 εκατ. ευρώ» είπε ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ Γιάννης Μουράτογλου, υπογραμμίζοντας ότι «οι δαπάνες των δήμων είναι πολλαπλάσιες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού».

Επισήμανε λοιπόν την ανάγκη να φτιαχτεί ένας αλγόριθμος, που θα συμφωνηθεί με το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, βάσει του οποίου να υπολογιστεί η ζημία για τους δήμους, λόγω των έκτακτων δαπανών. «Πρέπει να υπολογιστούν συνολικά οι λειτουργικές και οι έκτακτες δαπάνες μαζί με τα διαφυγόντα έσοδα των δήμων» υπογράμμισε ο Γ. Μουράτογλου. «Η αναγνώριση της συμβολής των δήμων από την κυβέρνηση πρέπει να είναι έμπρακτη» τόνισε ο α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, γιατί, όπως υπογράμμισε, «διαφορετικά, στο τέλος του χρόνου, οι δήμοι θα έχουν ελλειμματικούς προϋπολογισμούς».

«Εάν δεν υπάρξει άμεσα η αναγκαία οικονομική στήριξη των δήμων, τότε θα βάλουμε λουκέτο» υπογράμμισε ο επικεφαλής της Προοδευτικής Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας και δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης. «Δεν βλέπω να υλοποιούνται στην πράξη οι προθέσεις της κυβέρνησης για στήριξη της Αυτοδιοίκησης» τόνισε ο Γιώργος Ιωακειμίδης, επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση» και δήμαρχος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη. «Κάθε μέρα χάνουμε λεφτά από τα διαθέσιμα και τα αποθεματικά μας και εάν συνεχίσουμε με αυτό τον ρυθμό, δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε τους υπαλλήλους μας» πρόσθεσε.