ΕλλάδαΑρχείο

Γέμισαν οι εκκλησίες με το τέλος της καραντίνας

Με την έξοδο από την καραντίνα, πιστοί βρέθηκαν χθες 4 Μαΐου από το πρωί σε εκκλησίες για να προσευχηθούν, να ανάψουν ένα κερί και να προσκυνήσουν τις εικόνες. Αρκετοί ήταν όμως αυτοί που δεν τις ασπάζονταν, αλλά προσέγγιζαν απλώς σκύβοντας ενώπιόν τους σε ένδειξη σεβασμού.

Προς το παρόν οι λειτουργίες θα συνεχίσουν να τελούνται κεκλεισμένων των θυρών μέχρι την Κυριακή 17 Μαΐου, οπότε και οι πιστοί θα μπορούν να παραστούν και πάλι στη Θεία Λειτουργία και σε άλλες ακολουθίες.

Πώς γίνεται η προσέλευση στις εκκλησίες

Τηρώντας μέτρα ατομικής προστασίας, οι πιστοί το πρώτο πράγμα που συναντούν στην είσοδο των εκκλησιών είναι το αντισηπτικό. Συστήνεται η χρήση μάσκας και να τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις εντός των ναών και κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος μπροστά στις εικόνες. Επιτρέπεται η παρουσία ενός ατόμου ανά 10 τετραγωνικά (και με ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους).

Μάσκες πρέπει να φορούν και οι νεωκόροι των ναών ανταλλάσσοντας ευχές με όσους προσέρχονται για ατομική προσευχή. Σε κάποιους ναούς μάλιστα έχει αλλάξει και η εσωτερική διαμόρφωση του χώρου με την αφαίρεση καθισμάτων ώστε να επιτυγχάνεται η προβλεπόμενη απόσταση μεταξύ τους για όσους πιστούς θελήσουν να καθίσουν.

Από τις 17 Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσουν να πραγματοποιούνται λειτουργίες παρουσία πιστών και τα μυστήρια που είχαν αναβληθεί λόγω της νόσου Covid-19. Και τότε αναμένεται να εφαρμόζεται το ισχύον πλαίσιο: Ένα άτομο ανά 10 τ.μ. και να μη βρίσκονται μέσα στην εκκλησία πάνω από 50 άτομα, ακόμη κι αν η επιφάνεια του ναού ξεπερνά τα 500 τετραγωνικά μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρχουν εξειδικευμένες οδηγίες που θα εκδώσει η νέα διαρκής Ιερά Σύνοδος στις 12 Μαΐου.