Site icon Αρχείο anagnostis.org

Κατά της νέας περιβαλλοντικής νομοθεσίας το ΠεΣυ Πελοποννήσου

Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στη σημερινή του συνεδρίαση (5 Μαΐου) συζήτησε εκτός ημερησίας διάταξης και έλαβε κατά πλειοψηφία απόφαση – ψήφισμα για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας».

Το ψήφισμα – απόφαση εισηγήθηκαν οι παρατάξεις Γιώργου Δέδε  – «Νέοι Δρόμοι για την Πελοπόννησο», Δήμητρας Λυμπεροπούλου  – «Πράσινη Πελοπόννησος», Παναγιώτη Κάτσαρη – «Ανταρσία στον Μοριά» και υπερψηφίστηκε εκτός από τις προαναφερόμενες παρατάξεις και από τις παρατάξεις Πέτρου Τατούλη – «Νέα Πελοπόννησος», Γιάννη Μπουντρούκα – «Πελοποννησιακή Συμμαχία», Θανάση Πετράκου – «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου».

Καταψήφισε η παράταξη του Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα – «Πρωτοβουλία για την Πελοπόννησο».

Το Ψήφισμα

«Το Νομοσχέδιο για το δήθεν εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, κατατέθηκε στη  Βουλή εν μέσω πανδημίας και ενώ η Βουλή υπολειτουργεί, με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς επαρκή διαβούλευση για το σύνολο των άρθρων και με στόχο να ακυρώσει τη νομική προστασία του περιβάλλοντος.

Το Νομοσχέδιο αντίκειται στη διεθνή, κοινοτική και εθνική νομοθεσία.

Μεταξύ των άλλων:

Σύσσωμη η περιβαλλοντική κοινότητα απορρίπτει το νομοσχέδιο. Έτσι μέχρι σήμερα 23 περιβαλλοντικές ΜΚΟ εθνικού επιπέδου έχουν ζητήσει απόσυρση, ανάκληση και μη κατάθεση του Νομοσχεδίου, ενώ περισσότερα από 80 περιβαλλοντικά κινήματα και συλλογικότητες κάνουν επείγουσα έκκληση για άμεση απόσυρση.  Παράλληλα, έχουν  τοποθετηθεί κατά όλοι οι φορείς των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, οι εργαζόμενοι στους Φορείς, η Σύγκλητος του  Πανεπιστημίου Αιγαίου αλλά και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ.λπ., το ΓΕΩΤΕΕ, ενώ ταυτόχρονα, ο Συνήγορος του Πολίτη υπογραμμίζει ότι υπάρχει θέμα σύγκρουσης με Οδηγίες της Ε.Ε., το Σύνταγμα και πλείστες Αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς και ότι δεν θα παρέχεται διαφάνεια και νομιμοποιητική βάση για την εφαρμογή των διατάξεων στην έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

Το Νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αποτελεί οργανωμένο σχέδιο εξυπηρέτησης «οικονομικών συμφερόντων» χωρίς στρατηγική για το περιβάλλον το οποίο μαζί με τις δημόσιες πολιτικές θεωρούνται και αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση ως εμπόδια στις επενδύσεις. Έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις  οδηγίες εφαρμογής των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης σύμφωνα με τις οποίες απαιτείται η οργανική συγχώνευση περιβάλλοντος και ανάπτυξης κατά τη λήψη αποφάσεων. Ας μην πληρώσει το περιβάλλον το «μάρμαρο» της «ανάπτυξης».

Για όλους τους παραπάνω λόγους, απαιτούμε την άμεση απόσυρση του Νομοσχεδίου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» στο σύνολό του».

Exit mobile version