ΚοινωνίαΑρχείο

Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Προέχει η δημόσια υγεία

Να τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα της ατομικής προσευχής στους ναούς που έχουν ανακοινωθεί μέχρι τις 16 Μαΐου, κάλεσε χθες τους πιστούς ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Τους προέτρεψε, μάλιστα, να αποφεύγουν την προσκύνηση των εικόνων, ενώ προέτρεψε και όλες τις ευπαθείς ομάδες να μην βγαίνουν από το σπίτι και να μην πηγαίνουν στους ναούς.

Η Μητρόπολη Μεσσηνίας προέβη σε αναλυτική ανακοίνωσή της για όλα τα μέτρα που προβλέπονται από χθες 4 μέχρι και τις 16 Μαΐου και δίνει τις ακόλουθες οδηγίες:

1) Οι ιερές ακολουθίες τελούνται “κεκλεισμένων των θυρών” κι επιτρέπεται η ραδιοφωνική, τηλεοπτική ή διαδικτυακή αναμετάδοσή τους. Οι πόρτες των ναών θα ανοίγουν μία ώρα μετά τη λειτουργία, για να γίνεται ο φυσικός αερισμός του χώρου.

2) Για την εξυπηρέτηση των πιστών πρέπει να αναρτηθούν στους ειδικούς πίνακες ανακοινώσεων των ναών ή και στις υφιστάμενες ιστοσελίδες τους στο Διαδίκτυο: α) Το ωράριο τέλεσης των ακολουθιών, β) το ωράριο που ο ναός παραμένει ανοικτός για την προσέλευση των πιστών και γ) ο συνολικός αριθμός των πιστών που μπορούν να παρευρίσκονται ταυτόχρονα εντός του ναού και καθορίζεται σύμφωνα με την αναλογία του ενός προσώπου ανά 10 τ.μ. και με ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους, ενώ ως μέγιστος αριθμός παρευρισκομένων ορίζονται από το νόμο τα 50 πρόσωπα.

3) Στις εισόδους κι εξόδους των ναών υπάρχουν δύο σταθμοί αντισηπτικών, προκειμένου οι πιστοί που εισέρχονται κι εξέρχονται να απολυμαίνουν τα χέρια τους.

4) Να υπάρχει ένα άτομο ανά 10 τ.μ. και με ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Στους ναούς πρέπει να υπάρχουν μόνο όσα καθίσματα προβλέπονται, τοποθετημένα στις ανάλογες μεταξύ τους αποστάσεις.

5) Κατά την είσοδο στο ναό εφαρμόζεται σύστημα ελεγχόμενης αναμονής των πιστών για την αποφυγή συνωστισμού και είναι απαραίτητη η τήρηση της απόστασης του 1,5 μέτρου μεταξύ όσων αναμένουν. Το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο που εφαρμόζει τον έλεγχο αναμονής συνιστάται να φέρει τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας (μάσκα, γάντια κ.λπ.). Οπου υπάρχει δυνατότητα, προτείνεται η χρήση διαφορετικών θυρών του ναού για την είσοδο κι έξοδο των πιστών. Στις εξόδους των ναών πρέπει να τοποθετηθούν υποχρεωτικά ειδικοί κάδοι για την απόρριψη χρησιμοποιηθέντος εξοπλισμού υγιεινής.

6) Ο φυσικός εξαερισμός των ναών είναι υποχρεωτικός.

7) Είναι απαραίτητη και απολύτως αναγκαία η συχνή και σχολαστική καθαριότητα και τακτική απολύμανση των σημείων και των επιφανειών του ναού, στα οποία παρατηρείται συχνή πρόσβαση των πιστών. Εφιστάται η προσοχή στη σχολαστική και συνεχή καθαριότητα των τζαμιών των εικόνων.

8) Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο ναό, οι πιστοί, με προσωπική τους ευθύνη και μέριμνα, συνιστάται να φέρουν προστατευτική υφασμάτινη μάσκα. Εάν κάποιος πιστός, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο ναό, παρουσιάσει συμπτώματα ασθένειας, πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την άμεση και ασφαλή απομάκρυνσή του ή εφόσον αυτό δεν είναι δυνατό, για την ασφαλή μετακίνησή του σε ειδικό χώρο προς αποφυγή επαφής με άλλα πρόσωπα.

9) Οσοι πιστοί ανήκουν στις υγειονομικά ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, ασθενείς που πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα ή σακχαρώδη διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα, ανοσοκατεσταλμένοι και γενικά πρόσωπα που παρουσιάζουν συμπτώματα ασθενείας), πρέπει να αποφύγουν την έξοδο από το σπίτι, για την προστασία της υγείας τους και των αδελφών τους.

10) Για τα παρεκκλήσια που βρίσκονται εντός ιδιωτικών κτημάτων, κτηρίων κι επιχειρήσεων δεν επιτρέπεται η τέλεση ακολουθιών και η προσέλευση προσκυνητών.

11) Για τις μονές εξακολουθεί να υφίσταται η “κεκλεισμένων των θυρών” τέλεση των ακολουθιών, με τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας της υγείας των μοναχών, ενώ προς το παρόν, δεν επιτρέπεται η προσέλευση προσκυνητών ατομικά ή ομαδικά.