ΚοινωνίαΑρχείο

Τι ζήτησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος από την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως

Τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ του προέδρου της επιτροπής Παιδείας Νεολαίας και Θρησκευμάτων της ΚΕΔΕ κ. Σπύρου Σταματόπουλου, της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκης Κεραμέως, της υφυπουργού κ. Σοφίας Ζαχαράκη, του Προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Δημ. Παπαστεργίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ.

Το αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης αφορούσε στην επανέναρξη λειτουργίας των σχολικών μονάδων σταδιακά και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ήδη ανακοινωθεί. Για άλλη μια φορά η Αυτοδιοίκηση κλήθηκε από την Πολιτεία να σηκώσει το βάρος και αυτής της κρίσης και να αναλάβει την πρωτοβουλία των απαιτούμενων ενεργειών ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη και ασφαλής λειτουργία των σχολείων.

Δεδομένου ότι τη Δευτέρα 11 Μαΐου ξεκινά η Γ΄ Λυκείου και την προσεχή Τετάρτη επιστρέφουν οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία ο χρόνος είναι εξαιρετικά περιορισμένος και πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες.

Συνοπτικά οι ενέργειες συνοψίστηκαν στην παροχή αντισηπτικών διαλυμάτων σε όλα τα σχολεία, την προμήθεια υλικών καθαριότητας, προσωπικής υγιεινής, χάρτινων χειροπετσετών, σαπουνιών, γαντιών, μασκών για προαιρετική χρήση και ό,τι άλλο χρειαστεί για την εξασφάλιση του περιορισμού διασποράς του ιού εντός της σχολικής κοινότητας. Επίσης συμφωνήθηκε ότι θα πραγματοποιούνται εντατικοί και σχολαστικοί καθαρισμοί δύο φορές την ημέρα σε όλες τις σχολικές μονάδες.

Σκοπός είναι να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες ώστε να καμφθεί στο μέτρο του δυνατού η αίσθηση φόβου και ανασφάλειας που έχει ενσκήψει στους γονείς. 

Ο κ. Σταματόπουλος στην τηλεδιάσκεψη επεσήμανε τα τεράστια βάρη που έρχεται για άλλη μια φορά να επωμιστεί η αυτοδιοίκηση. Χωρίς προσωπικό, χωρίς πρόσθετες πιστώσεις για τις απρόβλεπτες και ανελαστικές δαπάνες που προκύπτουν, με κλειστά ταμεία, με δραματική μείωση των εσόδων από δημοτικά τέλη λόγω των μειώσεων στα ανταποδοτικά τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας, αλλά και ύδρευσης.

Ο δήμαρχος Σικυωνίων και Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της ΚΕΔΕ επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει άμεσα οικονομική ενίσχυση των σχολικών επιτροπών ώστε να ανταπεξέλθουν στις πρόσθετες ανάγκες. Οι δήμοι σημείωσε, είναι αδύνατον να σηκώσουν μόνοι τους και χωρίς νέους πόρους το τεράστιο βάρος της διασφάλισης αυστηρών συνθηκών υγιεινής και καθαριότητας στα σχολεία.

Τέλος, στο περιθώριο της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκε το θέμα της παροχής τάμπλετ στα σχολεία από δωρεές ιδιωτών, κίνηση όμως η οποία δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών και των σχολικών μονάδων σε υποδομές, αφού δεν είναι καταγεγραμμένες οι ελλείψεις σε δίκτυα σύνδεσης στο ίντερνετ και σε αναγκαίο εξοπλισμό.

Επιπλέον, συζητήθηκε το άνοιγμα των Εργαστηρίων στα Πανεπιστήμια που προγραμματίζεται για τις 25 Μαΐου, ωστόσο, σημειώθηκε ότι τα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπ/σης έχουν το αυτοδιοίκητο και επομένως τη δυνατότητα να προγραμματίσουν μόνα τους τις ανάγκες τους.

Για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (Δημοτικά και Νηπιαγωγεία) ισχύει ότι έχει ανακοινωθεί σχετικά με την περαιτέρω αναστολή λειτουργίας τους τουλάχιστον μέχρι την 1η Ιουνίου.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την επισήμανση ότι η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει την 1η Σεπτέμβρη και τα προαναφερόμενα μέτρα προστασίας των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης θα ισχύσουν στο ακέραιο.