Αρχαία πόλη το Άργος, έστω κι από «λάθος» ξαναζεί τα έθιμά της. Τέτοια εποχή περίπου στο Αρχαίο Άργος γιορτάζονταν τα Ηροσάνθεια, προς τιμή της Ήρας προστάτιδας της πόλης. Ένα από τα αγωνίσματα ήταν να μπορέσει να σκαρφαλώσει κανείς στον βράχο, κάτω από το σημείο που βρίσκονταν ο Ναός της Ακραίας Ήρας, εκεί περίπου που βρίσκεται σήμερα ο Ναός της Παναγίας της Πορτοκαλούσας.
Ο βράχος αυτός μαζί με την σπηλιά στο κάτω μέρος του, εικάζεται πως λεγόταν Ασπίδα κι όχι ο σημερινός λόφος του προφήτη Ηλία, όπως ενδεχομένως παρερμηνεύτηκε. Όποιος κατάφερνε να αναρριχηθεί πρώτος έπαιρνε έπαθλο ένα χάλκινο δοχείο για τα οποία το Άργος ήταν διάσημο.
Οι αναρριχητές προφανώς θα άλειφαν το σώμα τους, εκτός από τις παλάμες και τις πατούσες τους με λάδι για να αποφεύγουν τα γδαρσίματα πάνω στα απότομα βράχια. Όλη η σημερινή Φορονέως στο ύψος σήμερα του Γ Δημοτικού θα μύριζε λάδι.
Αυτή την εικόνα αντίκρισαν οι κάτοικοι της περιοχής όταν σήμερα μηχανάκι εξετράπη της πορείας του με αποτέλεσμα να σπάσει ένας ντενεκές με λάδι που κουβαλούσε ο οδηγός και να γεμίσει με λάδια ο δρόμος.
Στο σημείο έσπευσε η τροχαία Άργους και ο τοπικός σύμβουλος Ανδρέας Σαρρής και έριξαν πριονίδι και άμμο για την αποφυγή ατυχήματος.
Με αυτήν την παρέμβαση απετράπη η εκτέλεση των «ασκωλίων», όπου θα έμπλεκαν τα Ηροσάνθεια με τα διονυσιακά Ανθεστήρια.