Στις πόλεις του Άργους και του Ναυπλίου, όπου παραβρέθηκε ο βουλευτής Γιάννης Γκιόλας, είχαμε χτες Τετάρτη 6 Μαίου, συγκεντρώσεις των επαγγελματιών της εστίασης και συναφών επαγγελμάτων, με τον τρόπο των «άδειων καθισμάτων», μιας συμβολικής κινητοποίησης που την ίδια μέρα και ώρα έλαβε χώρα σε πόλεις όλης της Ελλάδας.
Όπως σημειώνεται από την πλευρά του βουλευτή:
«Με τον τρόπο αυτό και οι επαγγελματίες του κλάδου της περιοχής μας αποφάσισαν να κάνουν γνωστή την απόγνωση στην οποία έχει περιέλθει με το παρατεταμένο lockdown.
Η διαμαρτυρία επελέγη για να γίνει γνωστή η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος της εστίασης μετά την άρση των μέτρων, με πολλές επιχειρήσεις να διαμηνύουν ότι αδυνατούν να ανοίξουν υπό τις παρούσες συνθήκες.
Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων κ. Γιώργος Καββαθάς, τόνισε αναφορικά με τις εξαγγελίες πως θα αυξηθούν τα τετραγωνικά μέτρα εγκατάστασης τραπεζιών σε εξωτερικούς χώρους χωρίς να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη ότι, είναι μεν προς την σωστή κατεύθυνση αλλά δεν είναι αρκετό. Δήλωσε ακόμη ότι είναι σημαντικό «να μην δημιουργηθούν επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων» ανάλογα με τις δυνατότητες που θα έχει κάθε Δήμος για τον χώρο που θα παραχωρήσει.
Από τη διαπίστωση αυτή προκύπτει ότι η λύση του προβλήματος δεν είναι δυνατόν να προκύψει με την παραχώρηση επιπλέον δημόσιου- κοινόχρηστου χώρου, αλλά με σειρά άλλων απαλλαγών, που θα μπορούν να δώσουν βαθιά ανάσα στις επιχειρήσεις αυτές ώστε να αποτρέψουν το κλείσιμο μεγάλου αριθμού καταστημάτων εστίασης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαίρως και με ένα ρεαλιστικό και κοστολογημένο Πρόγραμμα που πρέπει να εφαρμοσθεί άμεσα, τώρα και εμπροσθοβαρώς, προτείνει μέτρα για να γίνει δυνατή η επιβίωση των επιχειρήσεων αυτών.
Επιγραμματικά αξίζει να αναφερθούμε στο μέρος του Προγράμματος «ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ», που εξαγγέλθηκε από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και έπρεπε ήδη να «τρέχει» δίνοντας την αναγκαία ενίσχυση στα καταστήματα εστίασης που παραμένουν κλειστά εδώ και δύο μήνες περίπου, χωρίς εισπράξεις με τις υποχρεώσεις όμως (νοίκια, ΔΕΗ, ασφαλιστικές εισφορές κλπ) να φορτώνονται εμείλικτα.
Τα προταθέντα από τον ΣΥΡΙΖΑ μέτρα που συνεχώς αξιολογούνται και επικαιροποιούνται από το Οικονομικό επιτελείο του Κόμματος περιλαμβάνουν:
Πλήρης κάλυψη μισθού, ασφαλιστικών εισφορών και δώρου Πάσχα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα μέχρι τέλη Μαΐου και δωρεάν επιδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με ποσό ίσο με το 1/12 του περσινού τους εισοδήματος για κάθε μήνα μέχρι τα τέλη τα Μαΐου.
Ύψος παρέμβασης 8,5 δις ευρώ. Μια παρέμβαση που μπορεί να δώσει τη δυνατότητα, όταν βγούμε από τα σπίτια μας να ξαναξεκινήσουμε από εκεί που αφήσαμε τη ζωή μας όταν ξεκίνησε αυτή η περιπέτεια.
Αναστολή καταβολής του συνόλου των φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες.
Πάγωμα των δανειακών οφειλών και άλλων τραπεζικών υποχρεώσεων για όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση.
Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας (ΔΩΡΕΑΝ) ενίσχυσης ύψους 3 δις ευρώ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον Τραπεζικό δανεισμό με κριτήρια το τζίρο και τους απασχολούμενους.
Πρόγραμμα δανειοδότησης των επιχειρήσεων, ύψους 12 δις, με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητά τους την περίοδο της κρίσης.
Το «τυράκι» που πέταξε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος, ότι η λύση θα δοθεί μόνο ή έστω κυρίως με την επέκταση του χώρου που μπορούν να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα, αποτελεί μιας περιορισμένης δράσης «ασπιρίνη».
Το πακέτο των δραστικών μέτρων που προτείνουν οι επαγγελματίες και έχει στο μέγιστο βαθμό αποδεχθεί και υποδείξει και ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι απαραίτητο να υιοθετηθεί και να εφαρμοσθεί άμεσα και ολοκληρωτικά».