Αποτελεί έναν σημαντικό υγροβιότοπο της Αργολίδας, στην περιοχή, μεταξύ Νέας Κίου – Κεφαλαρίου – Μύλων, που όμως αναφέρεται περιφρονητικά ως βάλτος.
Σε αυτόν περπάτησαν την Κυριακή το πρωί οι φίλοι του υγροβιότοπου Ναυπλίου – Νέας Κίου, περιδιαβαίνοντας τις όχθες του Ερασίνου, ξεκινώντας από το περίπτερο στην παραλία της Νέας Κίου.
Για την ξενάγηση υπήρχε ασύρματο σύστημα για να τηρούνται οι αποστάσεις, ενώ η γνωριμία με τον ποταμό έγινε από εκπρόσωπο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Νέας Κίου.
Δείτε παρακάτω τι δήλωσε ο Μπάμπης Αντωνιάδης,κατά την διάρκεια της περιήγησης:
Αυτός ο βάλτος σύμφωνα με την Μελέτη Κυρτάτου, που έγινε για λογαριασμό της τότε Νομαρχίας Αργολίδας, ρυθμίζει το μικροκλίμα της περιοχής και η καταστροφή του θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της θερμοκρασίας του κάμπου κατά 8 βαθμούς, πράγμα που σημαίνει ότι όχι μόνο δεν θα μπορούσε να αντέξει άνθρωπος, αλλά θα ξεραίνονταν ακόμα και οι ελιές.
Στην καρδιά αυτού του θαυμάσιου υγροβιότοπου περνά ο Ερασίνος, ο οποίος δεν πλημμυρίζει ποτέ και όταν έχει νερό είναι ένα από τα πιο ήσυχα ποταμάκια της χώρας μας.
Ο Ερασίνος επανήλθε στην επικαιρότητα προσφάτως, με την συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου αναφορικά με την γνωμοδότηση επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) της δραστηριότητας «Οριοθέτηση-Διευθέτηση ποταμού Ερασίνου Π.Ε. Αργολίδας». Το εν λόγω «αντιπλημμυρικό έργο», προκαλεί αντιδράσεις λόγο της προβλεπόμενης επένδυσης πρανών σε συρματοκιβώτια -όπως προβλέπει η μελέτη- τα οποία θα περιέχουν χαλίκια.
Δείτε φωτογραφίες από την σημερινή περιήγηση στις όχθες του ποταμού: