Απίστευτα θλιβερές είναι οι εικόνες που αντίκρισαν σήμερα Κυριακή 10/5, διερχόμενοι από την παραλιακή Ναυπλίου – Νέας Κίου, με έξι θαλάσσιες χελώνες να κείτονται νεκρές στην ακτή!
Οι χελώνες καρέτα καρέτα ξεβράστηκαν σε διάφορα σημεία της ακτογραμμής από τον Άγιο Παντελεήμονα στη Δαλαμανάρα μέχρι τους Μύλους.
Μάλιστα όπως καταγγέλουν περίοικοι η θάλασσα στην περιοχή κοντά στον Άγιο Παντελεήμονα όπου βρέθηκαν και οι περισσότερες, μυρίζει περίεργα.
Ακόμα μία θαλάσσια χελώνα ξεβράστηκε νεκρή χθες στην περιοχή μεταξύ Μύλων και Νέας Κίου και δεν ήταν η μόνη καθώς την Πέμπτη 7 Μαϊου βρέθηκαν άλλες έξι νεκρές καρέτα καρέτα στην ίδια περιοχή.
Η γενοκτονία των καρέτα καρέτα στον Αργολικό κόλπο έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις τις τελευταίες ημέρες και πλέον καθίσταται επιτακτική η διερεύνηση του θέματος και ο εντοπισμός των δραστών από το λιμεναρχείο Ναυπλίου.
Ουσιαστικά τα τελευταία χρόνια οι ακτές του Αργολικού κόλπου έχουν μετατραπεί σε ένα απέραντο νεκροταφείο θαλάσσιων χελωνών, παρότι κάποιες από αυτές, οι οποίες αποτελούν προστατευόμενο είδος, μπορούν να ζήσουν και πάνω από 150 χρόνια.
Θλίψη προκαλούν οι εικόνες που καταγράφηκαν στην Παραλιακή:
Πρώτη χελώνα:
Δεύτερη χελώνα:
Τρίτη χελώνα:
Τέταρτη χελώνα:
Πέμπτη χελώνα:
Έκτη χελώνα:
Τι να κάνεις αν βρεις τραυματισμένη χελώνα:
- Μεταφέρουμε τη χελώνα σε ΑΣΦΑΛΕΣ ΜΕΡΟΣ μακριά από κόσμο και θόρυβο. ΤΗ ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΒΟΥΚΙ (ποτέ από τα πτερύγια ή το κεφάλι).
Αν είναι μεγάλο ζώο που θα μεταφερθεί από 2 άτομα τη σηκώνουμε πιάνοντας το καβούκι πίσω από τον αυχένα και πάνω από την ουρά.
ΑΚΟΥΜΠΑΜΕ ΤΟ ΖΩΟ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ φροντίζοντας να μη διπλωθούν από κάτω τα πτερύγια του. - Φροντίζουμε το ζώο να είναι σε ΠΡΟΦΥΛΑΓΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΧΩΡΟ, ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΡΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΕΡΑ. Τους θερινούς μήνες καλό είναι να σκεπάζεται ιδιαίτερα στα τραύματά του με ένα ΥΓΡΟ ΥΦΑΣΜΑ. Η θερμοκρασία του χώρου δεν πρέπει να πέσει κάτω από τους 15 βαθμούς C. Δεν είναι απαραίτητο, η χελώνα να μπει στο θαλασσινό νερό, ιδιαίτερα όταν είναι τραυματισμένη στο κεφάλι ή εξαντλημένη, τότε ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ, ΕΠΕΙΔΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΝΙΓΕΙ.
- Αν έχει μπλεχτεί σε δίχτυα ή πετονιά, τα αφαιρούμε πολύ προσεκτικά. Σε καμιά περίπτωση ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΟΥΜΕ ΑΓΚΙΣΤΡΙ Ή ΠΕΤΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΞΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ Ή ΤΗΝ ΟΥΡΑ.
- Ελέγχουμε όλα τα πτερύγια για τυχόν ΣΗΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ (tags) και καλούμε τον αριθμό του Δικτύου Διάσωσης στο 210 8944444 ή στο 6941 511 511. Θα μας σταλεί το «Δελτίο Εκθαλάσσωσης» που θα πρέπει προσεκτικά να ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ για να βοηθήσουμε τόσο αυτήν όσο και όλες τις άλλες χελώνες.