ΚοινωνίαΑρχείο

Αγγλικά και πληροφορική στα νηπιαγωγεία. Τι λένε γονείς της Ν. Κίου

Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου Νέας Κίου εκφράζει την αντίθεσή του στο νέο νομοσχέδιο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» που είναι προς ψήφιση.

Όπως αναφέρει σε ανκοίνωσή του:

«Το Υπουργείο Παιδείας εν μέσω πανδημίας, εν μέσω περιορισμών, με κλειστά στα σχολικά συγκροτήματα και παρά τις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας καταθέτει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο, που καταπατά τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας του νηπιαγωγείου, που είναι η μάθηση δια μέσω του παιχνιδιού και της οργάνωσης της διδασκαλίας σε κέντρα ενδιαφέροντος υπό την μορφή σχεδίων εργασίας και διαθεματικών δραστηριοτήτων.

Εισάγει ως ξεχωριστό γνωστικό αντικείμενο τα Αγγλικά, παραβλέποντας τα ιδιαίτερα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά αυτής της ηλικίας και με σκοπό να εισάγει τα νήπια σε αυστηρά δομημένα προγράμματα. Επιπλέον αυξάνει τον αριθμό των παιδιών ανά τμήμα από 22, που ήταν ήδη μεγάλος αριθμός, αν λάβουμε υπόψη τις μαθησιακές και αναπτυξιακές ανάγκες, αλλά και την κτηριακή κατάσταση των Ελληνικών νηπιαγωγείων, σε 26, με στόχο αποκλειστικά και μόνο την εξοικονόμηση προσωπικού και σε βάρος των μορφωτικών αναγκών, της ασφάλειας και υγιεινής των νηπίων.

  • Αύξηση μαθητών στην τάξη σε Νηπιαγωγείο και Δημοτικό, όπου επίσης καθιερώνει τον ελάχιστο αριθμό μαθητών ανά τμήμα σε 16 στο Νηπιαγωγείο και σε 20 στο Δημοτικό.
  • Με διδασκαλία Αγγλικών και Πληροφορικής στο Νηπιαγωγείο, ενώ τα παιδιά μας δεν έχουν κατακτήσει ακόμα την μητρική τους γλώσσα, με τεράστιες ελλείψεις σε βοηθητικό και επιστημονικό προσωπικό.
  • Με αδιαφορία για την παράλληλη στήριξη και τα τμήματα ένταξης παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες, αφού κατά προτεραιότητα θα καλύπτονται οι θέσεις μόνο στα Ειδικά Σχολεία.
  • Με ‘εργαστήρια δεξιοτήτων’ και προώθηση της αποσπασματικότητας στην γνώση και του γεωγραφικού προσδιορισμού σε ‘καλών και κακών σχολείων’.
  • Με την εσωτερική και εξωτερική ‘αξιολόγηση’ να διαμορφώνει ένα αυτόνομο σχολείο προωθώντας την ανισοτιμία στην γνώση, την ελάφρυνση της κρατικής χρηματοδότησης και την κατηγοριοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και σχολείων.

ΖΗΤΑΜΕ την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου

ΖΗΤΑΜΕ να καταργηθεί η τροπολογία για την μαγνητοσκόπηση του μαθήματος στις σχολικές τάξεις και η ζωντανή μετάδοση σε πραγματικό χρόνο που πλήττει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και καταστρατηγεί τα δικαιώματα των μαθητών και των εκπαιδευτικών».