ΟικονομίαΑρχείο

Άνεργοι Έλληνες εργάτες γης, χωρίς απώλεια του επιδόματος ανεργίας

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης αποκάλυψε σε δηλώσεις του ότι δεν πρόκειται να διακοπεί το επίδομα σε όσους ανέργους θελήσουν να απασχοληθούν στις αγροτικές εργασίες. Επεσήμανε μάλιστα  ότι η παραγωγή διαδικασία και οι καλλιέργειες χρειάζονται  διαθέσιμα χέρια εργασίας, και προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση έχει ρυθμίσει το ζήτημα για την απασχόληση των Ελλήνων ανέργων  που θα συνεχίσουν παράλληλα να λαμβάνουν το επίδομά τους με νομοθετικές παρεμβάσεις.

Η παραπάνω τοποθέτηση του κ. Βορίδη, αποτελεί ουσιαστικά μια θετική απάντηση στην ερώτηση του κ. Νικολακόπουλου και άλλων βουλευτών της ΝΔ  από αγροτικές κυρίως περιοχές, οι οποίοι αντιλαμβανόμενοι αυτή την αναγκαιότητα, ζήτησαν να υπάρξει δυνατότητα εποχιακής εργασίας στην ύπαιθρο και στον τομέα της  γεωργίας  των ανέργων της χώρας μας επικαλούμενοι μεταξύ άλλων και την αποτροπή της φυγής   κεφαλαίων στο εξωτερικό  από την στιγμή που τα επιπρόσθετα υγειονομικά μέτρα προστασίας αναμένεται να αυξήσουν το συνολικό κόστος εργασίας.

Ειδικότερα  οι βουλευτές στην αναφορά τους  είχαν τονίσει ότι : « Η σημερινή συγκυρία παρά το δυσμενή χαρακτήρα της παρουσιάζει την ευκαιρία να απασχοληθούν Έλληνες άνεργοι σε εποχιακές εργασίες γης, εάν δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα από τον ΟΑΕΔ . Τα κίνητρα αυτά θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνουν τη μη διακοπή της στήριξης από το Ταμείο Ανεργίας για αγροτική εργασία . 

Επιπλέον ο ΟΑΕΔ θα μπορούσε να επιδοτήσει την εργασία γης αξιοποιώντας κάποιο από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει ώστε εγγεγραμμένοι άνεργοι οι οποίοι δεν δικαιούνται το επίδομα ανεργίας να μπορέσουν να εργασθούν στον πρωτογενή τομέα.

Παράλληλα, τα κίνητρα αυτά θα πρέπει να είναι ελκυστικά και στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος  ώστε αφενός να μην το χάνουν για περίοδο εργασίας δύο μηνών, αφετέρου το εισόδημα από τις εργασίες να μην προσμετράται στην επόμενη χρονιά. Επίσης οι ήδη ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ αγροτών δεν θα πρέπει να επιβαρύνονται με επιπλέον υποχρέωση ασφάλισης.

Απεργία οι Αλβανοί εργάτες στην Ημαθία

Σε απεργιακή κινητοποίηση έχουν προχωρήσει εδώ και μια εβδομάδα περίπου, οι νόμιμοι Αλβανοί μετανάστες, που ζούνε και εργάζονται ως εργάτες γης στην Ημαθία, με κύρια διεκδίκησή την αύξηση
του μεροκάματου στα 30 ευρώ. Οι εργάτες βρίσκονται καθημερινά συγκεντρωμένοι στην πλατεία της Αγίας Μαρίνας, απέχοντας από τις αγροτικές εργασίες, παράλληλα και με άλλους εργάτες γης σε άλλα χωριά της Ημαθίας, όπως στον Λουτρό και την Ξεχασμένη.