Μια παγκόσμια… πολυϊδιοκτησία. Η τριεθνής εταιρεία των έντεκα ομάδων
Τι εστί… City Football Group; Οι περισσότεροι γνωρίζουν την εταιρεία ως «οι Άραβες της Μάντσεστερ Σίτι» αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι…
Διότι έχουν μετοχές στη CFG και η αμερικάνικη Silver Lake (έπιασε την… καλή επενδύοντας το 2009 στο… Skype), και οι κινέζικες China Media Capital και CITIC Capital, εκτός από την Abu Dhabi United Group, της οποίας ηγείται ο 49χρονος σεΐχης Μανσούρ μπιν Ζαγέντ Ελ Ναχιάν. Ο Μανσούρ είναι παράλληλα πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και εξ αγχιστείας αδερφός του προέδρου της χώρας, Καλίφα μπιν Ζαγέντ Ελ Ναχιάν.
Ο Μανσούρ απέκτησε τη Μάντσεστερ Σίτι το 2008 έναντι 210 εκατ. λιρών και σήμερα το club αξίζει πάνω από 2 δισ. λίρες σύμφωνα με το έγκυρο «Forbes», ασχέτως αν ετησίως ο σύλλογος μπαίνει… μέσα οικονομικά: δαπανά περισσότερα από όσα βγάζει. Εξ ου και η UEFA επέβαλλε τη γνωστή τιμωρία αποκλεισμού. Στη CFG ανήκουν επίσης η Νέα Υόρκη Σίτι των ΗΠΑ κατά 80%, η Μέλμπουρν Σίτι της Αυστραλίας, η Μοντεβίδεο Σίτι Τόρκε της Ουρουγουάης, η Μουμπάι Σίτι της Ινδίας κατά 65%, η ισπανική Τζιρόνα κατά 44,3% (άλλο τόσο ποσοστό έχει ο αδερφός του Πεπ Γκουαρδιόλα), η Σιτσουάν Γιουνιού της Κίνας κατά 28% και η Γιοκοχάμα Μαρίνος της Ιαπωνίας κατά 20%.
Και τα τελευταία 24ωρα, έγινε γνωστό ότι η CFG απέκτησε το 60% των μετοχών της βελγικής Λόμελ! Γέμισε το κουπόνι με ομάδες της…
Βεβαίως, υπάρχουν και… ανεπίσημες επενδύσεις της City Football Group: λέγεται ότι έχει πάρει και τη Κέιπ Τάουν Σίτι στη Νότια Αφρική και τη Ρίβερ Εκουαδόρ στον Ισημερινό, που από το 2017 μετονομάστηκε σε… Γουαγιακίλ Σίτι ενώ δημοσιεύματα τη φέρνουν κοντά και στη γαλλική Νανσί.
Vivere pericolosamente (σ.σ. ζην επικινδύνως) λοιπόν για τη CFG, που επενδύει σε όλο τον πλανήτη αγνοώντας τις επιταγές και τους νόμους της FIFA και της UEFA για πολυϊδιοκτησία; Μα τους νόμους και τους κανόνες τους δημιουργούν οι ίδιοι που αποφασίζουν: τα χρήματα. Πώς κατάφεραν άλλωστε και έπεισαν την UEFA από την Red Bull (με Λειψία και Σάλτσμπουργκ);