ΚοινωνίαΑρχείο

Υπάρχει Plan B για το γηροκομείο μετά το σοκ με την Προγραμματική;

Απόφαση σοκ για το Γηροκομείο Ναυπλίου καθώς ακυρώθηκε ως μη σύννομη η προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στον Δήμο και το νομικό του πρόσωπο ΔΟΚΟΙΠΑΝ και το ίδρυμα Μαρίας Ράδου.

Η σύμβαση είχε ψηφιστεί ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο του γηροκομείου και από το Διοικητικό Συμβούλιο του νομικού προσώπου και ήταν από τα βασικά όπλα στη φαρέτρα της διοίκησης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η σωτηρία του κοινωφελούς Ιδρύματος.

Πλέον μένει να δούμε ποιές θα είναι οι επόμενες κινήσεις, αν και κατά πόσο μπορεί να ανατραπεί αυτή η απόφαση και αν φυσικά υπάρχει κάποιο Plan B για την διάσωση του Ιδρύματος.

Συγκεκριμένα η αποκεντρωμένη διοίκηση και ο συντονιστής της έκρινε ότι η σύμβαση αυτή δεν μπορεί να εκτελεστεί για τους παρακάτω λόγους:

  1. Επειδή, η εν λόγω προγραμματική σύμβαση, στερείται λόγω της φύσης της, αναπτυξιακού χαρακτήρα, αφού σκοπός της είναι η κάλυψη από μέρους του Νομικού Προσώπου των λειτουργικών αναγκών του Οίκου Ευγηρίας (βλ. ά. 4 π.σ.). 
  2. Επειδή, τα συμβαλλόμενα μέρη δεν συμπράττουν ισόρροπα και επιδιώκουν την ικανοποίηση διακριτών συμφερόντων, καθόσον: α) το Ν.Π. Δ.Ο.ΚΟΙ.ΠΑΝ, μέσω της ανάθεσης έναντι αμοιβής (βλ. ά 3 π.σ.) συμπράττει με σκοπό, να συνδράμει στη συνέχιση της λειτουργίας και την εξυπηρέτηση των αναγκών του κοινωφελούς ιδρύματος και δια της σύμβασης αποβλέπει στην επίτευξη της νόμιμης αποστολής του β) το Κοινωφελές Ίδρυμα, επιδιώκει να συνεχίσει τη λειτουργία του, μέσω του ανταλλάγματος που προβλέπεται στη σύμβαση, για τις παρεχόμενες από αυτό υπηρεσίες. 
  3. Επειδή, σύμφωνα με τα ως άνω διαλαμβανόμενα (ά. 3,4 & 5) προκύπτει ότι, δεν πρόκειται για αλληλοσυμπλήρωση αρμοδιοτήτων ή οικονομοτεχνικών μέσων στο πλαίσιο της από κοινού εκπλήρωσης μιας δημόσιας υπηρεσίας, αλλά αποτελεί ανάθεση έναντι αμοιβής, κατ’ ουσίαν σύμβαση παροχής υπηρεσιών και απευθείας ανάθεση, διότι οι συμβαλλόμενοι δεν συμπράττουν ισόρροπα για την υλοποίηση του συμβατικού αντικειμένου. Το Ν.Π.Δ.Δ. λειτουργεί ως αναθέτουσα αρχή που επιδιώκει την εκπλήρωση μιας υπηρεσίας εκ μέρους του κοινωφελούς ιδρύματος, περιορίζοντας τη συμβολή του αποκλειστικά στη χρηματοδότηση και κάλυψη του κόστους για την παροχή των υπηρεσιών (βλ. ά. 5 π.σ.), βαρυνόμενο μόνον αυτό με το οικονομικό αντικείμενο της σύμβασης, κατά παράβαση των διατάξεων περί προγραμματικών συμβάσεων, υποκρύπτοντας υπό τον μανδύα της σύμβασης, εξ’ επαχθούς αιτίας σύμβαση παροχής υπηρεσιών. 
  4. Επειδή, δεν καθορίζονται οι ρήτρες σε βάρος των συμβαλλομένων που παραβαίνουν τους όρους της προγραμματικής σύμβασης (βλ. ά, 8 π.σ.). 
  5. Επειδή, στην υπ’ αριθμ. 10/2020 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου δεν αιτιολογείται και δεν τεκμηριώνεται επαρκώς η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το κοινωφελές ίδρυμα, ως μοναδική επιλογή για υλοποίηση του αντικειμένου αυτού και την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού.
  6. Επειδή, δεν προσδιορίζονται οι πόροι από τους οποίους θα καλυφθούν οι αναλαμβανόμενες από το νομικό πρόσωπο οικονομικές υποχρεώσεις και δεν αναφέρεται ο Κ.Α. εξόδου τον οποίο θα βαρύνει η δαπάνη της σύμβασης, προκειμένου να ελεγχθεί η ύπαρξη και επάρκεια της πίστωσης. Η μη αναφορά συγκεκριμένου Κ.Α. Εξόδων επί του προϋπολογισμού αντιβαίνει στη δημοσιονομική αρχή της ειδικότητας των πιστώσεων και ισοδυναμεί κατ΄ ουσίαν με έλλειψη πίστωσης. 
  7. Επειδή, βάσει των ανωτέρω οι με αριθμ. 10/2020 & 16/2020 αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Ναυπλιέων, όπως αυτές έχουν ληφθεί, κρίνονται μη σύννομες και άρα ακυρωτέες. 

Δείτε την σχετική απόφαση: