Έρχεται μεγάλος σεισμός στην Πελοπόννησο;
Οι συνεχιζόμενοι σεισμοί που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα προκαλούν όχι μόνο την ανησυχία στους Κορινθίους πολίτες αλλά και στους σεισμολόγους .
Το ενδιαφέρον τους εντοπίζεται στον Κορινθιακό κόλπο, και ειδικότερα την περιοχή των Αλκυονίδων που είχε δώσει τον καταστροφικό σεισμό στις 24 Φεβρουαρίου 1981, μεγέθους 6,7 Ρίχτερ.
Το ρήγμα των Αλκυονίδων ανησυχεί τους σεισμολόγους, όπως έχουν τονίσει σε δηλώσεις τους, τόσο ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, όσο και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.
Ο Γιώργος Γκιώνης, Δήμαρχος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, προβληματισμένος και αυτός με τις συνεχιζόμενες σεισμικές δραστηριότητες στην Περιοχή του δήμου του, έθεσε θέμα σε συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της πολιτικής προστασίας, διερευνώντας τρόπους ενημέρωσης του κοινού δίχως να διασπείρει τρόμο, αλλά και να προφυλάξει όσο το δυνατόν καλύτερα τους δημότες του.
Με αυτό το σκεπτικό βρέθηκε πριν λίγες ημέρες στο Λουτράκι με τον γνωστό σεισμολόγο και διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκη Τσελέντη και την ομάδα του προκειμένου να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.
Να σημειώσουμε πως ο κ. Τσελέντης έχει εκδηλώσει τις ανησυχίες του και τον προβληματισμό του σχετικά με το ρήγμα των “Αλκυονίδων ” λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε ένα θηρίο κοντά μας. Τις Αλκυονίδες. Κάποια στιγμή αυτές θα γρυλίσουν και τότε αλίμονο μας. Πρέπει να είμαστε έτοιμο».
Το ρήγμα των Αλκυονίδων όμως ανησυχεί γενικότερα τους σεισμολόγους.
Δείτε τι δήλωσε ο ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος
“Πλησιάζει η περίοδος επανάληψης για ενεργοποίηση του ρήγματος των Αλκυονίδων” και συνέστησε ότι “θα πρέπει να κοιτάξουμε τα κτήρια, όχι μόνο τα διώροφα και τριώροφα αλλά και τα πολυώροφα”.
Σύμφωνα με τον κ. Μακρόπουλο, το ρήγμα των Αλκυονίδων έχει υπολογιστεί στατιστικά ότι δίνει σεισμική δραστηριότητα ανά 40 περίπου χρόνια.
Δείτε τις σχετικές δηλώσεις του κ. Γκιώνη όπως τις δημοσίευσε το loutrakiblog.gr.
“Ηφημολογία ότι οι συνεχείς μικρές σεισμικές δονήσεις αποτελούν “ξέσπασμα” δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη.Ζούμε σε μια σεισμογενή περιοχή και πάντα πρέπει να προσέχουμε. Ανά πάσα ώρα μπορεί να συμβεί μεγάλος σεισμός. Σα δήμος, μέλημά μας είναι η ενημέρωση όχι μόνο των δημοτών αλλά και των επισκεπτών μας. Στην κατεύθυνση αυτή, η δημοτική αρχή σε συνεργασία με τον εγνωσμένου κύρους σεισμολόγο-καθηγητή κ. Τσελέντη, όντως τοποθέτησε σεισμογραφικά όργανα τελευταίας τεχνολογίας σε διάφορα μέρη του δήμου και σε δημοτικά κτίρια. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον κ. Τσελέντη και την ομάδα του. Αν χρειαστεί να ενημερωθεί ο κόσμος για κάτι περαιτέρω, θα το κάνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Στην κατεύθυνση αυτή κοιτάμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε. Θα ανακοινώσουμε και τους ανοιχτούς χώρους συγκέντρωσης ανά διαμέρισμα του δήμου, σε περίπτωση σεισμού”.
Να θυμηθούμε τον σεισμό του 1981
Οι σεισμοί στις νήσους Αλκυονίδες το 1981 ήταν μια σεισμική ακολουθία, αποτελούμενη από τρεις κύριους σεισμούς, οι οποίοι σημειώθηκαν το διάστημα από 24 Φεβρουαρίου μέχρι 4 Μαρτίου 1981.
Στις 22:59 το βράδυ της Τρίτης 24 Φεβρουαρίου 1981 σημειώθηκε ο πρώτος σεισμός, ο οποίος είχε μέγεθος 6,7 Ρίχτερ και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε Λουτράκι, Περαχώρα, Αγίους Θεοδώρους, Κινέτα, Μέγαρα, Νέα Πέραμο, Ελευσίνα, Μάνδρα, Ασπρόπυργο. Πολλοί βγήκαν στους δρόμους και πέρασαν τη νύχτα μέσα στα αυτοκίνητά τους. Λίγες ώρες αργότερα, στις 00:30 της Τετάρτης, ακολούθησε δεύτερος σεισμός, ο οποίος είχε μέγεθος 6,4 Ρίχτερ και προκάλεσε καταστροφές σε κτίσματα που είχαν πληγεί από τον πρώτο σεισμό.
Την Τετάρτη 4 Μαρτίου στις 16:01 σημειώθηκε τρίτος σεισμός, με μέγεθος 6,3 Ρίχτερ. Από αυτόν οι μεγαλύτερες καταστροφές έγιναν στην Ανθούπολη Περιστερίου.
Οι μετασεισμοί συνεχίστηκαν μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου του 1981.