ΠολιτισμόςΑρχείο

Το Ναύπλιο έχει την τιμητική του στην online εκδοχή του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είχε αναβληθεί λόγω της έκτακτης κατάστασης με τον κορωνοϊό, αλλά επανέρχεται με online προβολές που μπορούν όλοι να παρακολουθήσουν.

Ανάμεσα στα 200 ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν δωρεάν «Η πλατεία ονείρων» σε σκηνοθεσία Γιώργου Ζέρβα και το «Nίκος Καρούζος – Ο δρόμος για το έαρ» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Καρπούζη. Και τα δύο αφορούν το Ναύπλιο.

 

Πλατεία ονείρων

Η πλατεία Συντάγματος Ναυπλίου είναι μοναδική. Πραγματική απόλαυση του χρόνου, «είναι η ιστορία μας, είναι η ιστορία όχι της πλατείας, όχι του Ναυπλίου, είναι η ιστορία της Ελλάδος». Άλλαξε πολλές μορφές και ονόματα και δίνει το στίγμα στη σημερινή πόλη. Περιβάλλεται από κτήρια διαφόρων εποχών και πολιτισμών φορτισμένα με μνήμες, οθωμανικά, ενετικά, νεοκλασικά, νεότερα, που διατηρούν μέχρι σήμερα την αισθητική της αρχικής κατασκευής τους. Πάμε πλατεία;

 

Νίκος Καρούζος – Ο δρόμος για το έαρ

Ένας επίμονος ερευνητής εξετάζει την ταραχώδη ζωή και το ανεξερεύνητο έργο του μοντερνιστή ποιητή Νίκου Καρούζου. Καταδύεται έτσι σε ένα πλήθος αρχείων, ταινιών γυρισμένων σε φιλμ σούπερ 8 και ιστορικών γεγονότων, περνάει από τη συννεφιασμένη Αθήνα, το Ναύπλιο, την Κρονστάνδη και τη Στοκχόλμη, για να καταλήξει στο «έαρ», στην «άνοιξη» της ιστορίας που δεν έχει έρθει ακόμη.

Το αναβληθέν λόγω καραντίνας, πρόγραμμα του φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης,  περιλαμβάνει 200 ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται και 77 ελληνικές παραγωγές. Περισσότερα στο www.filmfestival.gr.