ΟικονομίαΑρχείο

Πληρώνονται οι απαλλοτριώσεις για τον Περιφερειακό Καλαμάτας

Τα χρήματά τους, πάνω από 2,3 εκ. ευρώ συνολικά, πρόκειται να πάρουν το επόμενο διάστημα, ιδιοκτήτες ακινήτων που απαλλοτριώθηκαν συμπληρωματικά για την κατασκευή του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου της Καλαμάτας.

Τη Δευτέρα 18 Μαΐου δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (Αρ. Φύλλου 251, Τεύχος Τέταρτο), η ειδοποίηση παρακατάθεσης αποζημίωσης ακινήτων, δικηγορικής αμοιβής και δικαστικών εξόδων, που έχουν απαλλοτριωθεί με την απόφαση Δ12α/ο/7201/2.11.2012 (ΑΑΠ1 349 και 375) του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για το έργο “Κατασκευή του τμήματος Τσάκωνα- Καλαμάτα στη ΓΕ32Ν -ΓΕ30Ν από Χ.Θ. 26+546 έως Χ.Θ. 32+907 στο Δήμο Καλαμάτας”.

Η ειδοποίηση είναι από τη Γενική Διεύθυνση Προδιαγραφών, Μητρώων και Απαλλοτριώσεων του υπουργείου Υποδομών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το eleftheriaonline.gr πρόκειται για την πληρωμή με βάση την απόφαση του Πολυμελούς Εφετείου Καλαμάτας για τις συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις, για την οριστική τιμή μονάδας του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου, που καθαρογράφηκε στις αρχές του Νοεμβρίου του 2018.

Με αυτήν προβλέπεται να πάρουν περισσότερα χρήματα οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που απαλλοτριώθηκαν, σε σχέση με την προσωρινή τιμή. Και αυτό γιατί το Εφετείο απάλλαξε τους ιδιοκτήτες από το τεκμήριο ωφελείας, καθόρισε ιδιαίτερη αποζημίωση λόγω μείωσης της αξίας, διόρθωσε και συμπλήρωσε τον κτηματολογικό πίνακα της συμπληρωματικής απαλλοτρίωσης.

Να αναφέρουμε ότι ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής είχε υπογράψει τη σχετική απόφαση δέσμευσης του ποσού, στις 27 Ιανουαρίου.

Με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών ειδοποιεί:

“1. Τα πρόσωπα που έχουν ή αξιώνουν εμπράγματα δικαιώματα στα ακίνητα που έχουν απαλλοτριωθεί με την απόφαση που αναφέρεται στο θέμα ότι, η αποζημίωση των εκτάσεων και των επικειμένων τους όπως σημειώνονται στα σχετικά κτηματολόγια, έχει κατατεθεί στο Ταμείο  Παρακαταθηκών και Δανείων Αθηνών με την έκδοση του γραμματίου παρακαταθήκης No 20087/10.03.2020, ποσού 2.362.044,17 €. Η αποζημίωση έχει κατατεθεί υπέρ των φερομένων ως ιδιοκτητών κατά τις ενδείξεις των σχετικών κτηματολογίων σε συνδυασμό με τις ενδείξεις της καθοριστικής των αποζημιώσεων απόφασης και θα καταβληθεί στα πρόσωπα που θα αναγνωριστούν δικαιούχοι με δικαστική απόφαση.

2. Τους δικηγόρους που παραστάθηκαν υπέρ των προσώπων που έχουν ή αξιώνουν εμπράγματα δικαιώματα στα ακίνητα που έχουν απαλλοτριωθεί με την απόφαση που αναφέρεται στο θέμα, ότι η αμοιβή και τα έξοδα τους έχουν κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων Αθηνών με την έκδοση του γραμματίου παρακαταθήκης No 20088/10.03.2020 ποσού 1.004,07 € υπέρ του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών”.