Site icon Αρχείο anagnostis.org

Χωρίς ασθενείς κορωνοϊού τα νοσοκομεία αναφοράς

Νοσοκομείο Ρίου

Από τα 34 νοσοκομεία αναφοράς ή με κλινικές για ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 που έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα και τα οποία αποτέλεσαν σημαντικά «οχυρά» στη μάχη κατά του κορωνοϊού νοσηλεύοντας πάνω από 1.300 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι σήμερα, πλέον ασθενείς νοσηλεύονται σε μόλις 10 νοσοκομεία. Συνολικά μέχρι και χθες νοσηλεύονταν 74 ασθενείς σε κλινικές και 45 σε ΜΕΘ, ΜΑΦ και Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων. Από τους τελευταίους οι 22 ήταν διασωληνωμένοι.

Το μεγαλύτερο βάρος σηκώνει το νοσοκομείο Σωτηρία, το οποίο έχει μετατραπεί το τελευταίο δίμηνο σε νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας ασθενών με κορωνοϊό. Στο Σωτηρία παραμένουν νοσηλευόμενοι 21 ασθενείς σε απλές κλίνες και άλλοι 6 στις Μονάδες. Στο μεγάλο νοσοκομείο που είναι εξειδικευμένο για πνευμονολογικές νόσους, αποφασίστηκε να εισάγονται για νοσηλεία όσοι ελέγχονται και βγαίνουν θετικοί στον κορωνοϊό από τις Κινητες Ομάδες Επίσκεψης στο Σπίτι που λειτουργούν από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας (ΙΣΑ).

Άλλοι 11 ασθενείς παραμένουν για νοσηλεία στο νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα (Δυτικής Αττικής), το οποίο επίσης είναι νοσοκομείο αποκλειστικά για την ασθένεια Covid-19. Αντίθετα, «ελεύθερο» ασθενών είναι τις τελευταίες ημέρες το νοσοκομείο Παμμακάριστος, όπου επίσης νοσηλεύτηκαν δεκάδες ασθενείς όλο το προηγούμενο διάστημα. Μάλιστα, η «πρωτιά» που καταγράφηκε στην Παμμακάριστο, η οποία έγινε το πρώτο νοσοκομείο αποκλειστικά για ασθενείς με κορωνοϊό που «άδειασε» από ασθενείς,
απασχόλησε την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Η Ομοσπονδία ζήτησε από το υπουργείο Υγείας να ενταχθεί και πάλι η Παμμακάριστος στο πρόγραμμα γενικών εφημεριών του ΕΣΥ ώστε να μην παραμένει αναξιοποίητο, με δεκάδες ελεύθερες κλίνες. Ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου Υγείας τόνισαν για το θέμα αυτό ότι η Παμμακάριστος θα παραμείνει νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας Covid-19 σύμφωνα με τον αρχικό επιχειρησιακό σχεδιασμό καθως ουδείς μπορεί να αποκλείσει αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού λόγω της άρσης των μέτρων ή και πιθανού δεύτερου επιδημικού κύματος.

Πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι να διατηρήσει τα νοσηλευτικά ιδρύματα που βρίσκονται άλλο στην πρώτη γραμμή και άλλο στα μετόπισθεν της μάχης κατά του κορωνοϊού, ως έχουν, καθώς ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί και είναι απαραίτητο το ΕΣΥ να βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Στο ΝΙΜΤΣ, επίσης νοσοκομείο που διατέθηκε αποκλειστικά για περιστατικά κορονοϊού, αλλά από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, νοσηλεύονται 15 ασθενείς. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλη Γιαννάκο, από τους 15, οι 11 ασθενείς προέρχονται από την κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι, η οποία εξελίχθηκε σε εστία υπερμετάδοσης κρουσμάτων.

Στον παρακείμενο Ευαγγελισμό νοσηλεύονται 7 ασθενείς με Covid-19 σε απλές κλίνες και άλλοι 9 διασωληνωμένοι.

Τέσσερις άνθρωποι νοσηλεύονται στο Θριάσιο και 18 στο Αττικόν, εκ των οποίων οι μισοί σε απλές κλίνες. Ένας ασθενής νοσηλεύεται στο ΙΠΠΟΚΡΆΤΕΙΟ Θεσσαλονίκης και άλλος ένας στο Μποδοσάκειο. Πέντε ασθενεις νοσηλεύονται στο ΑΧΕΠΑ και ενας στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο.

Exit mobile version