Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στη Σπάρτη

Για τον εορτασμό της 19ης Μαΐου ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου το έτος 1919 από τους Τούρκους, την Κυριακή 24 Μαΐου 2020 θα γίνουν στη Σπάρτη, οι παρακάτω εκδηλώσεις:

α. Γενικός Σημαιοστολισμός Δημοσίων, Δημοτικών, Ιδιωτικών Καταστημάτων, Καταστημάτων Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου και κατοικιών από της ογδόης πρωινής ώρας μέχρι και της δύσης του ηλίου της 24ης Μαΐου.

β. Φωταγώγηση όλων των Δημόσιων και Ιδιωτικών Καταστημάτων της πόλης από τη δύση του ηλίου της 24ης Μαΐου μέχρι της πρωινές ώρες της επομένης .

  • Ώρα 09.55 Τέλος προσέλευσης των επισήμων στο Μητροπολιτικό Ναό.
  • Ώρα 10.00 Επιμνημόσυνη δέηση στο Μητροπολιτικό Ναό.

Μετά το τέλος της Επιμνημόσυνης δέησης θα γίνει ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και θα ακολουθήσει ομιλία από τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Ποντίων Νομού Λακωνίας «Ο ΠΟΝΤΟΣ», κ. Θεοφάνη Λάζαρη.

  • Ώρα 10.30 Τέλος προσέλευσης επισήμων στο κενοτάφιο του Λεωνίδα.
  • Επιμνημόσυνη δέηση.

Κατάθεση στεφάνων από τους κ.κ. 1)Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, 2)Εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, 3)Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Λακωνίας, 4) Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, 5) Δήμαρχο Σπάρτης, 6) Δ/ντή της Αστυνομικής Δ/νσης Λακωνίας, 7) Εκπρόσωπο Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Λακωνίας 8) Εκπρόσωπο Λιμενικών Υπηρεσιών Λακωνίας 9) Εκπρόσωπο του Συλλόγου Ποντίων Λακωνίας «Ο ΠΟΝΤΟΣ»

  • Τήρηση ενός λεπτού σιγής προς τιμή και μνήμη των νεκρών.
  • Εθνικός Ύμνος.

Στις εκδηλώσεις παρακαλείται να παρευρεθεί και να χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Ευστάθιος, καθώς επίσης παρακαλούνται να παρευρεθούν οι Πολιτικές, Δικαστικές, Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές

Παρακαλούνται να ρυθμίσουν:

  • Την Επιμνημόσυνη δέηση η Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης.
  • Την οργάνωση της τάξεως η Αστυνομική Διεύθυνση Λακωνίας.

Τελετάρχες ορίζονται η υπάλληλος της ΠΕ Λακωνίας κ. Αφροδίτη Γρηγοράκου και ο υπάλληλος του Δήμου Σπάρτης κ Χρήστο Τζανετέα.

Λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, σας γνωρίζουμε ότι οι φετινές εκδηλώσεις θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και οι καταθέσεις στεφάνων θα πραγματοποιηθούν με περιορισμένο αριθμό ατόμων για λόγους δημόσιας υγείας και υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων.