Site icon Αρχείο anagnostis.org

Η σπουδαία πολιτιστική συνεισφορά της Καίτης Κυριακοπούλου στο Ναύπλιο

Καίτη Κυριακοπούλου

Με ιδιαίτερη συγκίνηση το Φουγάρο αποχαιρετά την Καίτη Κυριακοπούλου, που απεβίωσε σπίτι της, στην Αθήνα, την Πέμπτη 21 Μαΐου, σε ηλικία 97 ετών.

Γνωστή επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, η Καίτη Κυριακοπούλου ανέπτυξε ευρύ πολιτιστικό έργο στην πατρίδα της και διεθνώς, προσφέροντας δεκάδες υποτροφίες, υποστηρίζοντας το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, στηρίζοντας ιδρύματα, μουσεία, περιβαλλοντολογικές οργανώσεις και ιατρικούς οργανισμούς. Η ίδια δεν μιλούσε ποτέ για τις αγαθοεργίες της. Ωστόσο το Φουγάρο της οφείλει την ίδια την ύπαρξη του, μιας και υπήρξε ο βασικός χρηματοδότης των έργων ανάπλασης του κτιριακού συγκροτήματος «Ανθός», που το μετέτρεψαν σε Κέντρο Τέχνης.

Γεννημένη στο Βουκουρέστι στις 4 Οκτωβρίου του 1922, η Καίτη Κυριακοπούλου πέρασε τις πρώτες δεκαετίες της ζωής της σ’έναν βίο νομαδικό. Μεγάλωσε στην Αγγλία και Γαλλία κι έφτασε, στα 13 της, στην Ελλάδα. Πριν προλάβει να προσαρμοστεί στην πατρίδα των γονιών της, ξανάφυγε με αυτούς και μιά βαλίτσα, με την είσοδο των Γερμανών στη χώρα. Μετά από μια περιπετειώδη διαδρομή μέσω Αιγύπτου, Νότιας Αφρικής και Δυτικών Ινδιών, έφτασε στην Αμερική και σπούδασε Μαθηματικά και Φυσική ενώ ταυτόχρονα εργαζόταν, στο Πανεπιστήμιο Mount Holyoke τής Μασσαχουσέτης. Εξήντα χρόνια αργότερα, τιμώντας το συνολικό της έργο, το Πανεπιστήμιό της της απένειμε το degree Doctor of Humane Letters honoris causa.

Γύρισε στην Ελλάδα το 1950 και παντρεύτηκε τον Πάρι Κυριακόπουλο, αποκτώντας δύο παιδιά, τον Οδυσσέα και τη Φλωρίκα. Με τον θάνατο τού πατέρα της το 1970, ανέλαβε τη διοίκηση τών οικογενειακών επιχειρήσεων Βωξίται Παρνασσού, Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης και Αδελφοί Ηλιόπουλοι. Στη διάρκεια τής επιχειρηματικής της πορείας έδειξε ιδιαίτερη φροντίδα για τις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιούνταν οι εταιρείες, δημιουργώντας μεταξύ άλλων Μεταλλευτικά Μουσεία, Πολιτιστικά και Συνεδριακά Κέντρα με στόχο την οικονομική και πολιτιστική τους ανάπτυξη.

Παραδίδοντας τη διοίκηση τών επιχειρήσεων στον γιό της Οδυσσέα, είχε την ευκαιρία να συνεχίσει το φιλανθρωπικό και πολιτιστικό της έργο, για το οποίο τής έχουν απονεμηθεί δεκάδες διακρίσεων, ανάμεσά τους το γαλλικό παράσημο τής Λεγεώνας τής Τιμής, το ανώτατο βραβείο τού Διεθνούς Ρόταρυ, ενώ είχε ανακηρυχτεί “Γυναίκα τής Χρονιάς” από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Βιογραφίας.

Η Καίτη Κυριακοπούλου είχε μία αστείρευτη διάθεση για ζωή. Αγαπούσε τον χορό, τη μουσική, τα ταξείδια. Έχοντας ζήσει, μορφωθεί και σπουδάσει σε τέσσερις διαφορετικές χώρες, ένοιωθε απο μικρή πολίτης του κόσμου. H ικανότητά της να διηγείται ιστορίες και ανέκδοτα απο την περιπετειώδη ζωή της ήταν και θα παραμείνει παροιμιώδης. Είχε περάσει μέρος της ζωής της σε μακρινά ταξείδια, εξερευνώντας όλες τις ηπείρους. Είχε ζήσει δέκα χρόνια στην Αμερική. Ανάμεσα στους φίλους της συγκαταλέγονταν προσωπικότητες του πνευματικού κόσμου της Ελλάδας όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, η Νίκη Γουλανδρή, η Κατίνα Παξινού και ο Αλέξης Μινωτής.

Το Φουγάρο θα θυμάται πάντα με ευγνωμοσύνη την Καίτη Κυριακοπούλου για όλα όσα πρέσβευε ως άνθρωπος και όσα απλόχερα προσέφερε γύρω της σ´όλη της τη ζωή. Το έργο μας θα συνεχίσει να τιμά τη μνήμη της.

Exit mobile version