Site icon Αρχείο anagnostis.org

Στον Έβρο δεν υπάρχει καμία ξένη δύναμη, λέει το Υπουργείο Εξωτερικών

Εβρος

Καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος, κατέστησαν σαφές με ανακοινώσεις τους τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα για το ζήτημα που προέκυψε στον νότιο Έβρο με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού. Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Η τουρκική πλευρά επιχείρησε να εκμεταλλευτεί την υπόθεση, ανεβάζοντας τους τόνους με προκλητική ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, με την οποία ζητά σύγκληση της κοινής επιτροπής για τα σύνορα, ενώ υποστηρίζει ότι η κοίτη του ποταμού Έβρου «έχει αλλάξει από το 1926» οπότε και ορίστηκε η οριογραμμή.

Οι διαφωνίες για την οριογραμμή

Προστριβές και διαφωνίες μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς για την αποτύπωση των συντεταγμένων στην οριογραμμή του ποταμού Έβρου υπήρχαν και στο παρελθόν. Συνήθως όμως τα προβλήματα ξεπερνιούνταν έπειτα από συνεννοήσεις ανάμεσα σε αξιωματικούς της ελληνικής γεωγραφικής υπηρεσίας στρατού και της αντίστοιχης τουρκικής μονάδας.

Σε αυτή την χρονική συγκυρία, οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι η κατασκευή του φράχτη για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ορών από την Ελλάδα γίνεται επί τουρκικού εδάφους! Αυτή ήταν και η αφορμή για την πρόκληση του επεισοδίου στον Έβρο. Οι Τούρκοι θεωρούν ότι οι εργασίες που διεξάγονται με ευθύνη και εποπτεία από τα ελληνικά υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας για την κατασκευή φράχτη γίνονται επί τουρκικού εδάφους, ενώ η ελληνική πλευρά αντιτείνει ότι ακολουθούνται τα προβλεπόμενα για την χάραξη των συνόρων με βάση μεθοδολογία που ισχύει από το 1926. «Όλη η ιστορία γίνεται για 35 μέτρα» λέει στο protothema.gr πρόσωπο με γνώση των λεπτών ισορροπιών και προσθέτει: «Οι Τούρκοι αποφάσισαν να κάνουν σόου στέλνοντας μικρή δύναμη της στρατοχωροφυλακής».

Σε μια συγκυρία όπου φαίνεται πως πολλοί κραυγάζουν ανεύθυνα ότι οι Τούρκοι έχουν δήθεν καταλάβει ελληνικό έδαφος, το ερώτημα είναι πόσα μεγάλα είναι τα περιθώρια χειρισμών που έχουν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες ώστε να διασφαλίσουν τα ελληνικά συμφέροντα και να μην κατηγορηθούν για υποχωρητικότητα έναντι της Τουρκίας.

Αξιωματούχος του ΥΠΕΘΑ

«Εμάς μας ενδιαφέρει εάν έχουν πατήσει ελληνικό έδαφος και ελληνικό έδαφος δεν έχουν πατήσει» επισημαίνει αξιωματικός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ο οποίος μίλησε στο protothema.gr.

Το υπουργείο Εξωτερικών πάντως προχώρησε σε διάβημα προς την τουρκική πλευρά, αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει σε σημείο του νότιου Έβρου με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού.

Με εντολή του Νίκου Δένδια και με βάση την καταγραφή συμβάντων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης προέβη σε ρηματική διακοίνωση προς τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζούγκεργκιν, σχετικά με την κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερρών.

Σε ρηματική διακοίνωση στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη και ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Μιχάλης Διάμεσης, αναφέροντας ότι η κατασκευή του φράκτη στον Έβρο γίνεται επί ελληνικού εδάφους και όχι σε τμήμα της τουρκικής επικράτειας, όπως αναφερόταν σε προηγούμενη τουρκική διακοίνωση με ανυπόστατους ισχυρισμούς.

Exit mobile version