ΟικονομίαΑρχείο

Θα πιούμε φθηνότερο καφέ αύριο;

Θα ωφελήσει τους καταναλωτές η μείωση του ΦΠΑ σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά από το 24% στο 13% για πέντε μήνες;

Σύμφωνα με τς πρώτες ενδείξεις μεγάλο μέρος των επαγγελματιών της εστίασης δείχνει μια απροθυμία στο να περάσουν το σύνολο της μείωσης του ΦΠΑ (9%) στις τιμές καταλόγου, κάτι που από τις πρώτες ενδείξεις είναι πιο εμφανές στις επιχειρήσεις που διαθέτουν καφέ.

Οι επαγγελματίες της εστίασης υποστηρίζουν πως υπάρχουν μικρά περιθώρια μετακύλισης στις τιμές των προϊόντων, επισημαίνοντας ότι το προηγούμενο διάστημα είχαν απορροφήσει οι επιχειρήσεις τους τις αυξήσεις τόσο του ΦΠΑ όσο και του ειδικού φόρου στον καφέ και πλέον είναι δύσκολο για τις ίδιες να μειώσουν περαιτέρω τις τιμές τους.

Όπως εξηγούν επαγγελματίες του χώρου, εάν η ζήτηση για τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά ήταν μεγάλη και η κατανάλωση συγκρινόταν με την περυσινή, τότε οι επιχειρήσεις θα περνούσαν τη μείωση του ΦΠΑ στους καταλόγους τους. Ωστόσο, εάν η ζήτηση κινηθεί σε αναιμικά επίπεδα δεν υπάρχει κίνητρο για κάτι τέτοιο.

Τα όσα ίσχυσαν πέρσι θα ισχύσουν και φέτος;

Μπορεί ο ΦΠΑ στην εστίαση να μειώθηκε πέρυσι από το 24% στο 13%, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις οι καταναλωτές δεν είδαν καμία διαφορά, καθώς οι επιχειρηματίες φρόντισαν να αυξήσουν τις τιμές, βάζοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαφορά στις τσέπες τους.

Στο λιανεμπόριο τροφίμων η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% οδήγησε σε χαμηλότερες τιμές στο ράφι περίπου κατά 9%, μόλις στο 1/3 των προϊόντων. Αυτές οι μειώσεις έχουν σήμερα σε μεγάλο βαθμό εξαφανιστεί.

να σημειωθεί πως προ της μειώσεως του ΦΠΑ το σουβλάκι με πίτα και γύρο κόστιζε 2,90 ευρώ (με ΦΠΑ 24%). Μετά τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% βρέθηκε να κοστίζει και πάλι 2,90 ευρώ, αν και θα έπρεπε να είχε μειωθεί στα 2,64 ευρώ. Το καλαμάκι σουβλάκι πριν από τη μείωση του ΦΠΑ κόστιζε 1,60 ευρώ, τιμή στην οποία και παρέμεινε, ενώ θα έπρεπε να είχε μειωθεί στο 1,47 ευρώ.

Με τα σημερινά δεδομένα η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% θα έχει πιο απτά αποτελέσματα στις τιμές των μη αλκοολούχων ποτών. Έτσι, το κουτάκι της Coca Cola από 0,57 ευρώ στο σουπερ μάρκετ θα διατίθεται για 0,52 ευρώ, ήτοι 5 λεπτά φθηνότερα. Ωστόσο, αυτή η μείωση δεν φαίνεται πως κάνει κάποια ουσιαστική διαφορά για την τσέπη του καταναλωτή.

Άνθρακας ο θησαυρός λένε εκπρόσωποι της εστίασης

Όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι του κλάδου το μετρό αυτό θα είχε νόημα εφόσον αφορούσε όλο το φάσμα της εστίασης καθώς έτσι θα αποτελούσε ένα σημαντικό κίνητρο τόνωσης της κατανάλωσης, ενώ θα βοηθούσε σημαντικά και σε ότι αφορά την προσέλκυση τουριστών  ειδικά φέτος που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει.

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος Γιώργος Καββαθάς χαρακτήρισε ως λάθος την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ μονό για ροφήματα δηλαδή καφέδες και αναψυκτικά, επισημαίνοντας πως δεν προσφέρει καμία απολύτως  στήριξη συνολικά  στον κλάδο. Ο ίδιος επισημαίνει πως απαιτείται ταυτόχρονα η οριζόντια μείωση του ΦΠΑ ώστε ένα μέρος της μείωσης να περάσει και στις τελικές τιμές  αλλά και χρηματοδότηση των επιχειρήσεων του κλάδου απευθείας από το κράτος, χωρίς την εμπλοκή των τραπεζών.

Οι ίδιοι, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν θέσει στην κυβέρνηση αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 11%, αλλά πρόταση τους δεν έγινε αποδεκτή. 

Tην ίδια ώρα τη μείωση του ΦΠΑ στον ελληνικό οίνο ζητά, από την ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (Σ.Ε.Ο.).