ΠολιτισμόςΑρχείο

Για ένα φεστιβάλ  Χώρο – Κίνησης στον Δήμο Ναυπλιέων

Πιστεύω ότι η τέχνη, εκτός του ότι είναι η ελπίδα μας σε αυτόν τον όλο και ζοφερότερο κόσμο, σε δύσκολες περιόδους της ιστορίας, σαν αυτήν που διανύουμε δίνει πάντα το δημιουργικό της παρόν!

Γράφει η Πόπη Καλκούνου

Πόπη Καλκούνου

 

Στην προκειμένη περίπτωση οι καλλιτέχνες έχουν την ευκαιρία να εμπνευστούν από αυτήν την ιδιαίτερη  και καθόλου κανονική πορεία της γης και να προτείνουν με βάση την υγειονομικά καθοδηγούμενη ζωή των ανθρώπων  μέσα στην οποία η τέχνη οφείλει να μιλήσει δια των δημιουργημάτων της.                                                                 

Με σταθερά λοιπόν τις υγειονομικές οδηγίες και το δομικό προφίλ ενός τόπου οι πολιτιστικές εκδηλώσεις ας μην  μας έρθουν από το χθες προσαρμοσμένες και ενίοτε συμπιεσμένες στο σήμερα αλλά ας είναι η άλλη πρόταση στο  εμβληματικό πλέον 2020!

Το Υπουργείο Πολιτισμού ονοματίζει αυτό το καλοκαίρι «΄Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός»! Θα επεσήμαινα  ότι έτσι κι αλλιώς όλη η Ελλάδα είναι ένας Πολιτισμός, όπως και κάθε χώρα άλλωστε! Ας επιδιώξουμε  λοιπόν το όχι τόσο βαρύγδουπο αλλά πολύ σημαντικό , η Ελλάδα να είναι ένας ζωντανός πολιτιστικός και τουριστικός τόπος με δράσεις και προτάσεις ποικίλων και πολύμορφων εκδηλώσεων!

 

Το Ναύπλιο! η πόλη που την ζω και την βιώνω χρόνια τώρα ως πολίτης και στο παρελθόν ως αιρετή  στην αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα στον χώρο του πολιτισμού, είναι ένας τόπος που προσφέρεται απλόχερα για πολιτιστικές εφαρμογές που δεν έχουν την στατικότητα μιας στερεότυπης παράστασης.

Ως πόλη με σκηνογραφικά ρυμοτομική δόμηση, μπορεί να υποστηρίξει ιδιότυπες και εναλλακτικές πολιτιστικές δράσεις.

Βασιλική Σαγκιώτη “Ύδωρ Ροή” 2018, Γλυπτό, οργανική ύλη, 130×30 cm

Ας κινηθούν οι καλλιτέχνες χορεύοντας και  τραγουδώντας σε πλατείες και δρόμους αλλά και στο άπλωμα που δημιουργεί ο χώρος του λιμανιού! Ας αξιοποιήσουν την Βαρκαρόλα που μας έρχεται από παλιά και ο σύλλογος «Παλαμήδης» , ο παλαιότερος σύλλογος της πόλης, αναβίωσε τα τελευταία χρόνια!

Ας απλωθούν τεράστια ζωγραφικά πανό από τους εικαστικούς μας σε τοίχους πολυκατοικιών της νέας πόλης και νεοκλασικών κατοικιών της παλιάς»

Ας χρησιμοποιήσουμε τα μπαλκόνια για να απαγγείλουμε   μονολόγους και ν’ αφουγκραστεί ο διερχόμενος πολίτης ή επισκέπτης τα κείμενα των Τερζάκη,  Καρούζου,  Δάφνη,  Ρούβαλη,  Πατρινιού, Λελεμψή,  Βεργιόπουλου,  Περράκη κ.ά, αλλά και της ακόμη νεότερης συγγραφικής γενιάς!       

Το τραινάκι και το ανοιχτό τουριστικό λεωφορείο ας γίνουν οι κινητές σκηνές και εξέδρες στην πόλη εντός και εκτός των τειχών!

Η κινητή βιβλιοθήκη που διαθέτει η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη «Ο Παλαμήδης» ας ενεργοποιηθεί και ας ταξιδέψει για τα παιδιά  των δημοτικών μας διαμερισμάτων με τις αγαπημένες Παραμυθούδες, την Παραμυθένια σκηνή του ΔΟΠΠΑΤ αλλά και με ποικίλες δράσεις εμψυχωτών!

Ας χρησιμοποιήσουμε τα θέατρα αντίστροφα! Στην σκηνή ας απλωθούν οι θεατές και στο κοίλον οι καλλιτέχνες!

Το «Θα συναντηθούμε στο μνημείο» ας γίνει το moto των διαμερισμάτων του δήμου Ναυπλιέων με ολοήμερες δράσεις στις οποίες πολίτες και επισκέπτες παρακολουθούν τα δρώμενα, όχι καθισμένοι σε μια πλαστική καρέκλα, αλλά κινούμενοι στον χώρο και απολαμβάνοντας εικόνα και ήχο!

Τα μνημεία του δήμου Ναυπλιέων είναι η Οδός που ενώνει το ιστορικό κέντρο με τα δημοτικά διαμερίσματα και δημιουργεί έναν μαγευτικό «Δρόμο πολιτιστικού και ιστορικού περιπάτου»!

 

Στο πρόγραμμα του ΥΠΠΟ αναπτύσσονται μουσικές και θεατρικές δράσεις σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους του δήμου μας αλλά υπάρχει και η Τίρυνθα, και η Μιδέα και πολλά άλλα που προσφέρονται για …πεδίον δόξης λαμπρόν!

΄Αλλωστε στον μεγάλο κατάλογο των μνημείων του δήμου μας συγκαταλέγονται και αυτά του λαϊκού πολιτισμού, και είναι πολλά και αναξιοποίητα!

Ας μην απλώσουμε λοιπόν εφέτος τις γνωστές και πολύ αναπαυτικές πλαστικές καρέκλες παντού,  αλλά μέσα από ένα παιχνίδι κίνησης και ξαφνιάσματος- μεγάλοι δάσκαλοι οι Ενετοί αρχιτέκτονες- ας οδηγήσουμε τον πολιτισμό και τις καλλιτεχνικές του εκφράσεις σε μια ιδιότυπη συνάντηση με τον θεατή!

Ας εκμηδενίσουμε την απόσταση ερχόμενοι κοντά ως κοινωνοί κοινής προσλαμβάνουσας!

Τα μουσεία της πόλης ας προβάλουν στις προσόψεις των κτιρίων τους τα εκθέματα τους σε κοινή θέα και απόλαυση των διερχομένων!

Το ανοιχτό μουσείο της πόλης είναι πάντα το δυνατό της χαρτί και πρέπει να είναι όνειρο και στόχος κάθε δημοτικής αρχής! Το Ναύπλιο είναι μία από τις λίγες πόλεις της Ελλάδας- ίσως η μοναδική πόλη -που μπορεί να το υποστηρίξει τεχνικά αλλά και θεματικά.

Οι συμπολίτες μας που τόσα χρόνια μας προσφέρουν αισθητική απόλαυση και ψυχαγωγία πιστεύω ότι αυτό τον χρόνο πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο σε κάθε πολιτιστικό πόνημα!

΄Εχουμε ανάγκη από την δική τους παρουσία για να επικοινωνήσουμε, έστω κι από απόσταση, και ασφαλείς στην συνύπαρξή μας!

Χορωδίες, φιλαρμονική, μουσικά και φωνητικά σχήματα, θεατράνθρωποι, φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, χορευτικές ομάδες, εικαστικοί, μουσειοπαιδαγωγοί, εμψυχωτές! είναι οι συνδημότες μας που θα θέλαμε να μας κρατάνε συντροφιά τα βράδια σε τούτον τον τόπο ! τούτη την στιγμή!

Μια ανοιχτή αίθουσα τέχνης το ιστορικό κέντρο της παλιάς πόλης! Μια τεράστια αγορά υποδοχής πολιτιστικών δράσεων η πόλη έξω από τα τείχη! Μια πολλά υποσχόμενη πρόκληση τα μνημεία των δημοτικών διαμερισμάτων!

΄Ενα movement festival ας απλωθεί λοιπόν σ’ όλο τον δήμο Ναυπλιέων αυτό το δύσκολο και ιδιότυπο καλοκαίρι που  είναι όμως πάνω από όλα η μεγάλη πρόκληση για νέες οπτικές…. κατά το «σωτήριον έτος 2020»!

Ο τουρισμός και ο πολιτισμός επιβάλλεται να συνυπάρξουν στην πλέον πρωτότυπη και πρότυπη συνεργασία!

Καταθέτω ως πολίτης σκέψεις και προτάσεις που δεν διεκδικούν την παρθενογένεση γιατί αυτή ποτέ και πουθενά δεν υφίσταται αλλά την πρόταση μιας σύνθεσης χώρων, ανθρώπων, και τεχνών σ΄ ένα πρωτότυπο καλοκαίρι που οι δράσεις θα πάνε να συναντήσουν τον θεατή χωρίς συγχρωτισμό…όσο αυτό είναι εφικτό!

Δεν προσαρμόζουμε το Χθες στις ανάγκες του Σήμερα αλλά προτείνουμε ευφάνταστες δράσεις σε αυτό το απρόσμενα διαφορετικό Παρόν!