ΟικονομίαΑρχείο

Μπλόκο της Ι.Μονής Καλαβρύτων στον “Δυτικό Διάδρομο” του ΑΔΜΗΕ στην Πελοπόννησο

Το επονομαζόμενο έργο του “Δυτικού Διαδρόμου” είναι ίσως το πιο σημαντικό εν εξελίξει έργο του ΑΔΜΗΕ στην ηπειρωτική Ελλάδα, το οποίο θα έπρεπε να ολοκληρωθεί εντός του 2020, για να πάρει σειρά η ολοκλήρωση εντός του 2021 του τμήματος του Ανατολικού Διαδρόμου από το κέντρο υψηλής τάσης Μεγαλόπολης έως και το κέντρο υψηλής τάσης Κορίνθου και μέχρι το 2024 το υπόλοιπο.

Όπως αναφέρει το energypress.gr, o λόγος για τον οποίο ο Διαχειριστής δεν μπορεί ακόμα να ανακοινώσει την παράδοση της γραμμής 400 KV που θα συνδέει τη Μεγαλόπολη με την Πάτρα (και από εκεί με Αιτωλοακαρνανία), η οποία με βάση τον προγραμματισμό θα έπρεπε να έχει ηλεκτριστεί από τον Φεβρουάριο, όπως αποκάλυψε τον προηγούμενο μήνα το energypress, είναι ότι εκκρεμεί η τοποθέτηση 2-3 πυλώνων λόγω σθεναρής αντίδρασης των μοναχών Ιεράς Μονής στα Καλάβρυτα, που έχει πάρει τη μορφή και νομικών κινήσεων.

Το ΥΠΕΝ βρίσκεται σε επαφές με τη Μονή και τη Μητρόπολη αλλά προς ώρας χωρίς αποτέλεσμα. Παρά την παρέμβαση της κυβέρνησης, οι αντιδράσεις δεν έχουν καμφθεί, με την καθυστέρηση να παρατείνεται, αγγίζοντας πλέον το τρίμηνο.

Η σημασία της επέκτασης του συστήματος 400 KV

Με την… ευλογία της Ιεράς Μονής Καλαβρύτων να παραμένει σε εκκρεμότητα, η επέκταση του Συστήματος 400 kV προς τη Μεγαλόπολη (με τη δημιουργία στη συνέχεια βρόχου 400 kV Πάτρα – Μεγαλόπολη – Κόρινθος) αυξάνει δραστικά την ικανότητα μεταφοράς προς και από την Πελοπόννησο, δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης ΑΠΕ και θερμικών Σταθμών, βελτιώνει σημαντικά το περιθώριο της ευστάθειας των τάσεων για το Νότιο Σύστημα και εξασφαλίζει την Πελοπόννησο σε οποιονδήποτε συνδυασμό συνθηκών παραγωγής και φορτίου.

Επιπλέον, συνδέει ισχυρά το κέντρο παραγωγής Μεγαλόπολης με τις περιοχές υψηλού φορτίου (Αττική και περιοχή Πάτρας) και συμβάλλει στην επίτευξη ισοβαρούς ανάπτυξης των Συστημάτων Παραγωγής και Μεταφοράς στο Νότιο Σύστημα.

Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί ότι η ανάπτυξη του Συστήματος 400 kV προς την Πελοπόννησο συμβάλλει στον περιορισμό των συνολικών απωλειών του ΕΣΜΗΕ.

Δυτικός Διάδρομος (Μεγαλόπολη – Πάτρα – Δυτική Στερεά)

Η διασύνδεση του κέντρου υψηλής τάσης Μεγαλόπολης, το οποίο τέθηκε πλήρως σε λειτουργία εντός του 2014, με τα κυκλώματα 400 kV στην πλευρά του Αντιρρίου πραγματοποιείται με νέα γραμμή μεταφοράς 400 kV διπλού κυκλώματος, αποτελούμενη από εναέρια, υπόγεια και υποβρύχια τμήματα, καθώς και τις αντίστοιχες αυτεπαγωγές αντιστάθμισης.

Τα έργα του Δυτικού Διαδρόμου είναι σε εξέλιξη και ολοκληρώνονται εντός του 2020.

Ανατολικός Διάδρομος (Μεγαλόπολη – Κόρινθος – Αττική)

Βασικός κόμβος του Ανατολικού Διαδρόμου είναι το κέντρο υψηλής τάσης Κορίνθου, το οποίο προβλέπεται να συνδεθεί στο Σύστημα 400 kV με το κέντρο υψηλής τάσης Κουμουνδούρου μέσω μίας νέας διπλής γραμμής μεταφοράς 2Β’Β’/400 kV και, έπειτα από την κατασκευή της, με το νέο κέντρο υψηλής τάσης Μεγαλόπολης μέσω μίας νέας διπλής γραμμής μεταφοράς 2Β’Β’/400 kV.

Τα έργα του Ανατολικού Διαδρόμου είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το 2024 (το τμήμα από το κέντρο υψηλής τάσης Μεγαλόπολης έως και το κέντρο υψηλής τάσης Κορίνθου θα ολοκληρωθεί εντός του 2021).