Site icon Αρχείο anagnostis.org

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι για κορωνοϊό στη Μεσσηνία

Νέο κρούσμα στο Άργος

Δύο κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ ξεκίνησαν από χθες και για 4 μήνες δειγματοληπτικούς ελέγχους στη Μεσσηνία προκειμένου να συλλέξουν επιδημιολογικά στοιχεία για την εξάπλωση του Covid-19 στον πληθυσμό του νομού.

Ηδη έχει γίνει ο σχεδιασμός δράσεων, ώστε να μπουν σε προτεραιότητα οι κλειστές δομές, και χθες Τετάρτη 27 Μαΐου ξεκίνησαν έλεγχοι στο Ασυλο Ανιάτων Καλαμάτας. Η συνέχισή τους, σε όλο το νομό, θα γίνει με τη συνεργασία των κατά τόπους κέντρων υγείας, αλλά και σε συνεργασία με ιδιώτες γιατρούς, που και αυτοί θα ελεγχθούν όπως και συνάδελφοί τους του ΕΣΥ.

Ο σκοπός του προγράμματος, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του eleftheriaonline.gr και σύμφωνα με όσα δήλωσε ο γιατρός του ΕΟΔΥ και υπεύθυνος του Τμήματος Ετοιμότητας και Απόκρισης Δημήτρης Ηλιόπουλος, είναι να υπάρξει πρώιμη ανίχνευση ενός πιθανού κρούσματος σε μια κλειστή ομάδα -δηλαδή, σε άτομα τα οποία ζουν σε κοινούς χώρους, όπως είναι γηροκομεία και ιδρύματα. Ετσι, εξήγησε, επιτυγχάνεται άμεση αντιμετώπιση και διαχείριση ενός πιθανού κρούσματος, αλλά και ευρύτερα, η διαδικασία ελέγχων συμβάλλει στη δημιουργία εικόνας για την εξάπλωση του κορονοϊού, συγκεντρώνοντας επιδημιολογικά δεδομένα.

Ο Δημ. Ηλιόπουλος εξήγησε ακόμη πως μιλάμε για μοριακούς ελέγχους οι οποίοι θα γίνονται σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως ηλικιωμένοι και ωφελούμενοι σε κλειστές δομές και ιδρύματα. Στη συνέχεια θα επεκταθεί στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε μονάδες του ΕΣΥ, αλλά και ιδιώτες γιατρούς, και στο γενικότερο πληθυσμό. Η ενημέρωση του γενικού πληθυσμού θα γίνει από τους δήμους, που θα καλούν τις κινητές μονάδες, ώστε να προβαίνουν σε ελέγχους.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας, ιατρός Παναγιώτης Κατσαφάδος, ενημέρωσε ότι το κέντρο υγείας θα συντονίσει και θα βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια, η οποία γίνεται από τον ΕΟΔΥ. Ηδη είπε ότι από χθες είχαν προγραμματίσει ώστε τα κλιμάκια να πάνε στο Ασυλο Ανιάτων, και τις επόμενες ημέρες στο Αλεξανδράκειο Γηροκομείο της πόλης. Οι έλεγχοι, συμπλήρωσε, θα γίνουν τόσο στους φιλοξενούμενους, όσο και στο προσωπικό, το οποίο εργάζεται στις δομές. Πρόσθεσε μάλιστα πως με τη βοήθεια του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλου έχουν ήδη τους καταλόγους με όλες τις δομές που υπάρχουν στο νομό και προσεχώς θα ενημερωθούν για τους ελέγχους.

ΑΡΧΙΚΑ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος ενημέρωσε ότι αρχικά οι έλεγχοι θα γίνουν σε στοχευμένες ομάδες, αλλά και κάποιος ο οποίος ενδιαφέρεται να ελεγχθεί, θα μπορεί σε συνεννόηση με το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας ή τα άλλα κέντρα υγείας του νομού. Είπε ακόμη ότι ήδη υπάρχει συνεργασία της Διεύθυνσης Υγείας Π.Ε. Μεσσηνίας και της νομιάτρου Κατερίνας Σπέντζουρα με το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας, προκειμένου να καταρτιστεί το πρόγραμμα των ελέγχων. “Επιθυμία μας είναι να φτάσουν οι κινητές μονάδες σε κάθε άκρη του νομού, σε όποιον άνθρωπο επιθυμεί να ελεγχθεί, αφού πρώτα βέβαια γίνουν οι έλεγχοι στις στοχευμένες ομάδες πληθυσμού”, σημείωσε καταλήγοντας ο Στ. Αναστασόπουλος.

Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Στην παρουσίαση παρευρέθηκε και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Δημήτρης Τζωρτζίνης, ο οποίος τόνισε τη σημασία ο έλεγχος να γίνεται με κριτήρια του ΕΟΔΥ και να αποφασίζει ποιοι ελέγχονται. Αργότερα με γραπτή δήλωσή του επεσήμανε ότι στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος “έγινε χαρτογράφηση της Μεσσηνίας και σχεδιασμός δράσεως του ΕΟΔΥ στις κλειστές δομές, στα κέντρα υγείας του νομού, στους ιδιώτες ιατρούς και οπουδήποτε αλλού χρειαστεί να γίνουν έλεγχοι για τον Covid-19 το επόμενο τετράμηνο, ώστε να ελεγχθεί το σύνολο του πληθυσμού της Μεσσηνίας”.

Exit mobile version