Site icon Αρχείο anagnostis.org

Καύσωνας και χαλάζι χτύπησαν αλύπητα τους αγρότες

Ζημιάρικος για την ελιά ο καύσωνας - Σε απόγνωση οι αγρότες της Αργολίδας

Η αλλαγή του καιρού από τον καύσωνα σε κρύο συνοδεύτηκε από έντονες χαλαζοπτώσεις, ενώ σε πολλές ορεινές περιοχές έπεσε και χιόνι. Αντιμέτωποι με τις άντίξοες και ασφαλώς ακραίες καιρικές συνθήκες τέθηκαν για μια ακόμα φορά οι αγροτικές καλλιέργειες, την τελευταία εβδομάδα.

Όπως αναφέρει ο agrotypos.gr σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας οι καιρικές συνθήκες έκαναν μεγάλες ζημιές. Για παράδειγμα στην Ξάνθη μπορεί να μην έπεσε ούτε σταγόνα νερό, ενώ σε πολύ κοντινή απόσταση έριξε χαλάζι, προκαλώντας ζημιές σε καλλιέργειες. 

Στη Λάρισα η ισχυρή χαλαζόπτωση σε μέγεθος… ρεβιθιού και προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε κτήματα με βιομηχανική ντομάτα, κριθάρια, βαμβάκι, σιτηρά, τριφύλλια κ.λπ. Ενώ στις Σέρρες ισχυρή καταιγίδα που συνοδεύτηκε από χαλάζι έπληξε αγροτικές καλλιέργειες. Οι αγρότες επικοινώνησαν με την επόπτη του ΕΛΓΑ, η οποία μεταβάινει επιτόπου για να διαπιστώσει την καταστροφή, για να ακολουθήσουν μετέπειτα οι γεωπόνοι για τις καταγραφές.

Πελοπόννησος – σύσκεψη για τις ζημιές από τον καύσωνα

Τα προβλήματα που δημιούργησε στις καλλιέργειες ο πρόσφατος, πρόωρος καύσωνας και τρόποι αντιμετώπισής τους θα αποτελέσουν το αντικείμενο σύσκεψης που θα γίνει στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην Τρίπολη, την ερχόμενη Τρίτη 2 Ιουνίου, στη 1 το μεσημέρι, υπό τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα. Στη σύσκεψη θα μετάσχουν στελέχη του ΕΛΓΑ και οι διευθυντές των ΔΑΟΚ από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

Παρεμβάσεις για τις ζημιές στην ελαιοπαραγωγή ζητά και η Δυτική Ελλάδα

«Χαθήκαμε εάν χάσουμε και φέτος την ελαιοπαραγωγή μας», λέει ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, με αφορμή τις ζημιές από τον καύσωνα στην παραγωγή, που καταγράψαμε από την περασμένη εβδομάδα, με αναλυτικό μας ρεπορτάζ. «Δεσμεύομαι να κάνουμε ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το καλύτερο δυνατό, θα πιέσουμε να υπάρξει αποζημίωση των παραγωγών από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, αφού από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, σε αυτή τη φάση ανάπτυξης της παραγωγής της ελιάς δεν προβλέπεται αποζημίωση…», σημείωσε σε δήλωσή του ο Ηλείος Αντιπεριφερειάρχης.

Τελειωτικό χτύπημα για τους ελαιοπαραγωγούς η νέα ζημιά από τον καύσωνα

Μετά τις πρώτες εικόνες που δείχνουν σοβαρή ζημιά στην ανθοφορία και την καρπόδεση των ελαιοδέντρων από τις υψηλές θερμοκρασίες που σε κάποιες περιοχές ξεπέρασαν και τους 40 βαθμούς Κελσίου, ο κ. Βασιλόπουλος ενημέρωσε με επιστολή του σχετικά τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο. Ήδη αυτές τις ημέρες βρίσκονται σε διάφορες αγροτικές περιοχές γεωπόνοι του ΕΛΓΑ που καταγράφουν σε ποιο βαθμό υπάρχει ζημιά στα δέντρα από τον καύσωνα του Μαϊου. Η καταγραφή θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, ενώ όπως ενημερώθηκε ο κ. Βασιλόπουλος από το διευθυντή του ΕΛΓΑ του υποκαταστήματος Πάτρας κ. Γιώργο Κεχαγιά, σαφής εικόνα θα υπάρχει μετά από 10 ημέρες. Πάντως δηλώθηκε από τους γεωπόνους ότι πράγματι πρόκειται για ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο εκτός εποχής, εξήγησε ο κ. Βασιλόπουλος.

«Επιβάλλεται αλλαγή ασφαλιστικού πλαισίου και άμεσα»

O ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τη ζημιά που έγινε στην ελαιοκαλλιέργεια με τον καύσωνα των προηγούμενων ημερών κατά την καρπόδεση και αναζητείται η καταβολή αποζημίωσης είτε από το πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (πρώην ΠΣΕΑ) είτε από το πρόγραμμα de minimis της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο κ Βασιλόπουλος επεσήμανε ότι θα πρέπει άμεσα να αλλάξει το ασφαλιστικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ και πρόσθεσε: «το αγροτικό εισόδημα έχει συρρικνωθεί. Το θεσμικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ πρέπει να διαμορφωθεί στα νέα δεδομένα που έχουν καταγραφεί από την κλιματική αλλαγή. Δεν μπορεί να μην αναγνωρίζεται η ζημιά στο άνθος, αφού μετά την ανθοφορία έρχεται η καρπόδεση. Για ποια παραγωγή θα μιλάμε μετά από λίγους μήνες. Οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ να κάνουν τις αυτοψίες και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που προβλέπονται ώστε να αποτυπωθεί η πραγματική ζημιά που έχει γίνει. Όπως ενημερώθηκα από την διοίκηση του ΕΛΓΑ η πιο βασική προϋπόθεση είναι η παραγωγή της χρονιάς να είναι μειωμένη κατά 30% τουλάχιστον σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας 3ετίας».

Σε συνεννόηση και με τους άλλους ελαιοπαραγωγικούς νομούς

Ο κ. Βασιλόπουλος για το θέμα των ζημιών στην ελαιοπαραγωγή είχε και τηλεδιάσκεψη από το γραφείο του με αντιπεριφερειάρχες από Περιφέρειες της χώρας και συμφωνήθηκε από κοινού να υπάρξει διεκδίκηση για αποζημιώσεις. «Θα υπάρξει κοινή προσπάθεια, θα διεκδικήσουμε και με τους άλλους νομούς όπου υπάρχει αντίστοιχο πρόβλημα μπορούμε να πετύχουμε πολλά και να ενισχύσουμε τους παραγωγούς μας που πλήττονται από πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα», τόνισε καταλήγοντας.

Exit mobile version