ΟικονομίαΑρχείο

Ταμείο επιχειρηματικών συμμετοχών με προίκα 3 δισ. ευρώ

Τη δημιουργία ενός ταμείου επιχειρηματικών συμμετοχών μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθούν με περίπου 3 δισ. ευρώ έργα σε κρίσιμες υποδομές (critical infrastructure), επισπεύδει η κυβέρνηση, με στόχο την τόνωση της αγοράς με ρευστότητα.  

Όπως αναφέρει το capital.gr το ταμείο αυτό, που έχει δημιουργήσει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, θα λειτουργεί στα πρότυπα του EquiFund. Το τελευταίο αντλεί ρευστότητα -την οποία διοχετεύει σε μικρές και μεσαίες εταιρείες και νεοφυείς επιχειρήσεις-από εθνικούς, κοινοτικούς πόρους και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF). 

Προσκλητήριο σε fund managers

Από που όμως, θα προέρχεται η ρευστότητα του ταμείου επιχειρηματικών συμμετοχών; Όπως έχει κάνει γνωστό ο κ. Τσακίρης, το ταμείο επιχειρηματικών συμμετοχών θα είναι ύψους 400 εκατ. ευρώ και θα προσελκύσει άλλα 600 εκατ. ευρώ. Τα 400 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και τα υπόλοιπα κεφάλαια, μέχρι να συμπληρωθεί το 1 δισ. ευρώ, θα αντληθούν από funds και διαχειριστές κεφαλαίων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, στο υπουργείο Ανάπτυξης έχουν διαπιστώσει ότι το ενδιαφέρον, ως επί το πλείστον, από ξένα funds είναι υπαρκτό για χρηματοδότηση ιδιωτικών έργων κρίσιμων υποδομών στη χώρα μας. Πρόκειται δηλαδή, για έργα στην ενέργεια – κυρίως στις ΑΠΕ, την αγροτική παραγωγή, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τις μαρίνες και τις τηλεπικοινωνίες. 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μέσα στο καλοκαίρι, ενδεχομένως έως το τέλος Ιουνίου, το υπουργείο Ανάπτυξης θα απευθύνει πρόσκληση συμμετοχής στους fund managers που ενδιαφέρονται να συνεισφέρουν το μερίδιό τους στην πίτα των 600 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτώντας έργα που παρουσιάζουν για τους ίδιους επενδυτικό ενδιαφέρον. 

Με τον τρόπο αυτό το ταμείο θα διαθέτει ρευστότητα της τάξεως του 1 δισ. ευρώ, η οποία θα αυξηθεί σε 3 δισ. ευρώ, με τα επιπρόσθετα 2 δισ. ευρώ να αντιστοιχούν σε δανεισμό, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του επιτελείου του υφυπουργού Ανάπτυξης. 

Πώς όμως, ακριβώς θα λειτουργεί το ταμείο επιχειρηματικών συμμετοχών; Έστω ότι μία ιδιωτική εταιρεία, που έχει αναλάβει την υλοποίηση ενός ιδιωτικού έργου (π.χ. μαρίνας), αναζητά χρηματοδότηση. 

Θα είναι σε θέση να απευθύνεται στο ταμείο επιχειρηματικών συμμετοχών και αφότου λάβει χώρα το απαραίτητο due diligence της επένδυσης, εξεταστεί, δηλαδή, σειρά παραμέτρων και δεικτών (π.χ. το IRR ενός έργου, ο χρόνος επιστροφής κεφαλαίων κτλ.), θα εξασφαλίζει σημαντικό τμήμα της απαιτούμενης χρηματοδότησης, με το υπόλοιπο να προέρχεται από τραπεζικό δανεισμό και ίδια κεφάλαια. 

Το fund που έχει συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του εν λόγω ιδιωτικού έργου, εν προκειμένω της μαρίνας, θα αποκτά τμήμα του μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) που θα συσταθεί (για την ανάπτυξη και διαχείριση της μαρίνας). Στη συνέχεια, σε βάθος χρόνου, το fund θα έχει τη δυνατότητα να πουλήσει το ποσοστό που έχει αποκτήσει στο SPV είτε στον φορέα ανάπτυξης του έργου είτε σε άλλο σχήμα. 

Όπως αναφέρουν οι επαΐοντες, μέσω του επιχειρηματικού ταμείου συμμετοχών θα είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθεί μεγάλος αριθμός ώριμων ιδιωτικών έργων, τα οποία, σήμερα, δεν είναι πλήρως χρηματοδοτήσιμα με ίδια κεφάλαια ή τραπεζικό δανεισμό ή έστω οι όροι της τραπεζικής χρηματοδότησης δεν ικανοποιούν τους επενδυτές.