Site icon Αρχείο anagnostis.org

Γέμισε πλοία η θάλασσα πέριξ της Πελοποννήσου. Άδειος ο Αργολικός

ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΑ

Μεγάλη κίνηση παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες από πλοία στη θάλασσα πέριξ της Πελοποννήσου, με τον Αργολικό κόλπο ωστόσο να παραμένει προς το παρόν άδειος. 

Η εικόνα που καταγράφεται στις θάλασσες είναι εντυπωσιακή.

Να σημειωθεί ότι σε ισχύ έχει τεθεί σειρά μέτρων για την ακτοπλοΐα και τον θαλάσσιο τουρισμό, μέχρι και τις 15 Ιουνίου.

Μεταξύ αυτών, προβλέπεται τα πλοία να πλέουν με μειωμένο στο μισό αριθμό ταξιδιωτών, η θερμομέτρηση των επιβατών, η τήρηση απόστασης 1,5μ. μεταξύ τους και η χρήση μάσκας από επιβάτες και πλήρωμα.

Εξακολουθεί η απαγόρευση κατάπλου σκαφών από Τουρκία και άλλες χώρες με Covid-19, μόνο κενά επιβατών μπορούν να καταπλέουν σε λιμάνια – μαρίνες ιδιωτικά σκάφη αναψυχής.

Ειδικότερα, ισχύουν τα εξής:  

Α) Οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων Covid-19 στα επιβατηγά και επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, καθώς και των υπό ελληνική σημαία διεθνών πλοών. Οι οδηγίες θα έχουν εφαρμογή από τις 18.05.2020 μέχρι τις 15.06.2020 και αφορούν κυρίως:
1. Τον καθορισμό του μέγιστου αριθμού των μετακινούμενων επιβατών στο 50% του συνολικού αριθμού επιβατών που ορίζεται  στο πιστοποιητικό ασφαλείας του πλοίου ή στο 55% αν διατίθενται καμπίνες.
2. Τη θερμομέτρηση και τη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου κατάστασης υγείας πριν την επιβίβαση στο πλοίο και τη διατήρησή του με μέριμνα της ακτοπλοϊκής εταιρείας. Το ερωτηματολόγιο θα είναι διαθέσιμο και σε ειδική ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο.
3. Τη διατήρηση απόστασης 1,5 μέτρου κατά την επιβίβαση, αποβίβαση και σε όλους τους χώρους του πλοίου.
4. Τη χρήση κάθε καμπίνας από ένα άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια (συγγενείς πρώτου  βαθμού), οπότε μπορούν να είναι έως 4 άτομα, ή ΑΜεΑ με τον συνοδό τους.
5. Τη χρήση μάσκας (συνίσταται η υφασμάτινη) από επιβάτες και μέλη του πληρώματος.  
6. Την ειδική διάταξη των επιβατών σε αεροπορικά καθίσματα (ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω).
7. Τη θερμομέτρηση και την υποβολή ειδικής δήλωσης υγείας, πριν την αναχώρηση, για τους επιβάτες πλοίων διεθνών πλόων στις γραμμές Ελλάδος-Ιταλίας.
8. Την ενημέρωση των επιβατών για τα μέτρα με έντυπο φυλλάδιο του ΕΟΔΥ, καθώς ενημερωτικά spot και ηχητικά μηνύματα.
9. Την ειδική εκπαίδευση των πληρωμάτων.
10. Την εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας και την ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία του πλοίου.
11. Την καθαριότητα και την απολύμανση των πλοίων.
12. Τον αερισμό και τον κλιματισμό των πλοίων.
13. Τη διαχείριση ύποπτου περιστατικού (απομόνωση σε ειδικό χώρο, αποβίβαση στο επόμενο λιμάνι το οποίο διαθέτει το απαραίτητο δυναμικό για τη διαχείριση του, ιχνηλάτηση επαφών κλπ).
14. Τους κανόνες λειτουργίας των σημείων εξυπηρέτησης επιβατών (μπαρ, εστιατόρια, τραπεζαρίες). 

Β) Διαδικασίες κατά τον ελλιμενισμό σκαφών αναψυχής προερχομένων από το εξωτερικό μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19. Οι οδηγίες  έχουν εφαρμογή από τις 15.05.2020 μέχρι τις 15.06.2020 και αφορούν κυρίως:
1. Τη  δυνατότητα εισόδου σε λιμάνια, μαρίνες και ναυπηγεία της ηπειρωτικής Ελλάδας των ιδιωτικών σκαφών αναψυχής και των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής (πλην κρουαζιερόπλοιων) που προέρχονται από το εξωτερικό, εφόσον είναι κενά επιβατών και υπό συγκεκριμένους υγειονομικούς όρους και κατόπιν αδείας της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής.
2. Την εξακολούθηση της απαγόρευσης κατάπλου σκαφών από κράτη του εξωτερικού για τα οποία εξακολουθούν να ισχύουν ειδικά περιοριστικά μέτρα (π.χ. Τουρκία).
3. Την υποχρεωτική διενέργεια ελέγχου (τεστ) στο σύνολο των πληρωμάτων και επιβαινόντων, σε πιστοποιημένο εργαστήριο (με δαπάνη που βαρύνει τους επιβαίνοντες).  
4. Την εφαρμογή οδηγιών του Εθνικού Οργανισμού Υγείας σχετικά με πλοία που παραμένουν σε μακροχρόνιο ελλιμενισμό σε λιμένες κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
5. Την υποβολή ναυτιλιακής δήλωσης υγείας.
6. Την παροχή πληροφόρησης στους επιβαίνοντες σχετικά με τους κανόνες και τους κανονισμούς για τον COVID-19 που ισχύουν  στο λιμένα ελλιμενισμού.
7. Τη διαχείριση ύποπτου ή επιβεβαιωμένου περιστατικού επί σκάφους.
 

Exit mobile version