ΠολιτισμόςΑρχείο

Σύγχρονοι Ιντιάνα Τζόουνς σκανάρουν την Πελοπόννησο για να… πιάσουν την καλή!

Η Πελοπόννησος λόγω ακμής βασιλέων στην αρχαιότητα, λόγω τουρκοκρατίας αλλά και συμμετοχής στην στήριξη των συμμάχων την Κατοχή έχει πολλές αφορμές για μύθους, θρύλους και φήμες.

Σε αυτό συντελούν ευρήματα που δείχνουν ότι κάπου υπήρχαν θησαυροί τους οποίους κάποιοι σύγχρονοι Ιντιάνα Τζόουνς εχουν βαλθεί να τους βρουν. Σπηλιές με ονόματα ληστών στα βουνά της Πελοποννήσου που λέγεται ότι ληστές έκρυβαν εκεί τη λεία τους. Κάποιες φορές μάλιστα οι έρευνες έχουν τραγικά αποτελέσματα όπως τον πρόσφατο θάνατο των τεσσάρων σε στοά στο Λουτράκι.

Ήταν γύρω στο 1976 όταν στον Ταϋγετο εμφανίστηκαν Γερμανοί με τροχόσπιτα και χάρτες που έψαχναν όπως έλεγαν οι ντόπιοι για λίρες της Κατοχής σκάβοντας μέσα σε δάση. Ήταν γύρω στο 1990 όταν αρκετοί άρχισαν να ψάχνουν στους ελαιώνες της Πελλάνας για κάτι πολύτιμο αφού εκεί αποκαλύφθηκε ότι ήταν το Παλάτι του Μενέλαου.

Ας δούμε λοιπόν κάποιες πιο γνωστές ιστορίες κρυμμένων θησαυρών στην Πελοπόννησο:

Ο θησαυρός του Κιαμίλ-Μπέη

Ο Κιαμίλ-Μπέης ήταν ο πασάς της Κορίνθου και ένας από τους πλουσιότερους Τούρκους του Μοριά. Κατά την επανάσταση συνελήφθη και φυλακίστηκε. Η περιουσία που είχε αποκτήσει, σύμφωνα με οθωμανικά στοιχεία του 1800 συμπεριελάμβανε χρυσές λίρες, ατόφιο χρυσάφι, πολύτιμους λίθους αλλά και χρυσά κοσμήματα.

Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο θησαυρός αυτός δεν έχει βρεθεί και σε τακτές χρονικές περιόδους οι χρυσοθήρες ξαμολιούνται για να τον εντοπίσουν. Από την Κόρινθο και το Κιάτο μέχρι και την Τρίπολη αναζητούν τον περίφημο θησαυρό του Κιαμίλ – Μπέη χωρίς όμως να έχει βρεθεί κάτι.

Το σπαθί του Παλαιολόγου

Πολλές μαρτυρίες αναφέρουν ότι κάπου σε κάποια σπηλιά η σε κάποια τρύπα στο έδαφος της Πελοποννήσου υπάρχει το αυτοκρατορικό σπαθί του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, το οποίο είχε κεντηθεί με μεγάλους πολύτιμους λίθους.

Ο θησαυρός του Λύκου

Στο Μαίναλο Αρκαδίας, ο θρύλος λέει ότι έχει θαφτεί ο θησαυρός του ξακουστού λήσταρχου Λύκου ή Λύγγου, του οποίου η δράση στην περιοχή, χρονολογείται περί τις αρχές του 19ου αιώνα. Το καλοκαίρι του 2000 δυο Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες με καταγωγή από την περιοχή έφεραν υπερσύγχρονο μηχάνημα για να σκανάρουν στον Μαίναλο αλλά ο θησαυρός αποδείχτηκε άνθρακας.

Ο θρύλος λέει ότι ο λήσταρχος είχε σημαντικές ποσότητες χρυσού σε λίρες αλλά και πολύτιμους λίθους τα οποία έθαβε σε κασόνια στις διάφορες υπόγειες στοές του Μαίναλου.

Στην ευρύτερη περιοχή λέγεται ότι και ο καπετάν Πέρδικας του Ελληνικού Απελευθερωτικού Στρατού έκρυβε στις στοές του βουνού χρυσές λίρες.