ΚοινωνίαΑρχείο

Ακτινοθεραπευτικά τμήματα στην Τρίπολη

Δημιουργία νέων δομών, σε επίπεδο επικράτειας, για την πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών σε υπηρεσίες ακτινοθεραπείας, προωθεί το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Επίσης, εξετάζει το ενδεχόμενο να γίνονται χημειοθεραπείες και στα Κέντρα Υγείας, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς και να μπορούν να έχουν τη θεραπεία τους κοντά στον τόπο διαμονής τους.

Όπως, εξάλλου, ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, το υπουργείο εξετάζει τη δημιουργία ενιαίας λίστας αναμονής για ακτινοθεραπεία, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ώστε να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής.

Ο Αρκάς υφυπουργός Υγείας ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι για την περαιτέρω ανάπτυξη και αναβάθμιση των υπηρεσιών στους ογκολογικούς ασθενείς έχει προχωρήσει η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, έχουν γίνει συζητήσεις με όλα τα νοσοκομεία που διαθέτουν τέτοια τμήματα και προχωράει η υλοποίηση των προτάσεων για την αύξηση του προσωπικού ώστε να ενισχυθεί, κυρίως, η ολοήμερη λειτουργία των κέντρων και να εξυπηρετούνται περισσότερα περιστατικά μέσα στην ημέρα. «Αυτό έχει να κάνει και με την αναζήτηση λύσεων σε δύο βάρδιες έτσι ώστε να μειωθεί η αναμονή των ασθενών για θεραπεία. Έχουμε συζητήσει για τη δημιουργία νέων τμημάτων ακτινοθεραπείας στην επικράτεια. Σχεδιάζουμε τη δημιουργία ακτινοθεραπευτικών τμημάτων στην Τρίπολη, στη Λαμία, ώστε να μπορέσουμε -σε ακτίνα τουλάχιστον 100 χιλιομέτρων- να υπάρχει πρόσβαση των ασθενών σε τέτοιες θεραπείες στην Καβάλα, στη Ρόδο και στην Κρήτη.

Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε ότι Κέντρο ακτινοθεραπείας -που τώρα δεν υπάρχει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου- έχει ανακοινωθεί ότι θα δημιουργηθεί στην Τρίπολη με δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου.

Αυτό είχε γίνει γνωστό στη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου, στην Τρίπολη, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας με τον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Γιάννη Καρβέλη και τον διοικητή του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης Αναστάσιο Τζανή, καθώς και με τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Βλάση, ο οποίος είναι γιατρός.