ΚοινωνίαΑρχείο

Αποκαρδιωτικά στοιχεία από τις βροχοπτώσεις

Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία που δημοσιεύει το Meteo Messinia για το επίπεδο ξηρασίας στο νομό μας και στη γειτονική Λακωνία. Σύμφωνα με τις μετρήσεις υετού (βροχής) που έχουν καταγράψει οι κατά τόπους σταθμοί του δικτύου, η φετινή χρονιά έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα ιδιαίτερα άνυδρη.

υετός

Η ξηρασία φαίνεται πως κυριαρχεί στη μεσσηνιακή και λακωνική γη, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις καλλιέργειες αλλά και τα αποθέματα του υδροφόρου ορίζοντα. Το περισσότερο νερό στη Μεσσηνία έχει πέσει στο Καρυοβούνι Μάνης, με 394 χιλιοστά βροχής μέχρι τώρα,  ενώ σε πολύ χειρότερη θέση βρίσκονται περιοχές της Λακωνίας.

Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον εδώ και αυτό αποτυπώνεται όλο και πιο έντονα χρόνο με το χρόνο. Τα στοιχεία πάντως από την αρχή του χρόνου μέχρι και σήμερα που δημοσιεύονται  από το meteo messinia είναι ανησυχητικά, ιδιαίτερα μάλιστα όταν έχει ήδη κυλήσει ένας χειμώνας χωρίς ιδιαίτερες βροχοπτώσεις, αλλά ουσιαστικά και χωρίς χιόνια στον Ταΰγετο και τις άλλες ορεινές περιοχές της Μεσσηνίας. Ήρθε και ο καύσωνας με τα 40άρια μέσα στον Μάιο και αποτελείωσε ελιές, πορτοκαλιές, κερασιές, που βρίσκονταν στην ανθοφορία τους. Και η συνέχεια δεν φαίνεται να είναι ευοίωνη, καθώς ήδη o Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) και το δίκτυο accu weather προειδοποιούν για το θερμότερο καλοκαίρι στη χώρα μας και στην Ευρώπη γενικότερα.