“Κάνουμε ένα μεγάλο άλμα ανάπτυξης. Θέλουμε να φέρουμε επενδύσεις στον κλάδο της ηλεκτροκίνησης, θεσπίζοντας κίνητρα για εγκατάσταση παραγωγικών μονάδων στους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και της Αρκαδίας, όπου θα εξελίσσεται σταδιακά η απολιγνιτοποίηση”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σημερινή παρουσίαση του στρατηγικού πλάνου της κυβέρνησης για τη μετάβαση την εποχή της ηλεκτροκίνησης.
“Τα κίνητρα θα είναι η μείωση φόρων. Οι μονάδες που θα εγκαθίστανται εκεί θα έχουν μικρότερο φορολογικό συντελεστή κατά 5% για πέντε κερδοφόρες χρήσεις. Θα έχουν μειωμένες εργοδοτικές εισφορές για κάθε νέα θέση εργασίας την οποία ιδρύουν. Θα έχουν αυξημένους συντελεστές απόσβεσης παγίων και οι δαπάνες θα αφαιρούνται από τα ακαθάριστα έσοδα τους προσαυξημένες μάλιστα κατά 15%”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας περαιτέρω τα πλάνα της κυβέρνησης.
Τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης απαρίθμησε ο Πρωθυπουργός παρουσιάζοντας το σχέδιο νόμου “Μετάβαση στην κινητικότητα χαμηλών καυσίμων: Μέτρα προώθησης και εφαρμογής της ηλεκτροκίνησης”. Συγκεκριμένα από περιβαλλοντική και οικονομική άποψη ξεχώρισε τα εξής:
Η ηλεκτροκίνηση εξοικονομεί 18 δις. ευρώ ετησίως στην ΕΕ από τη μείωση των ορυκτών καυσίμων και άλλα 6 δις. από την εισαγωγή πετρελαίου
Ένα ηλεκτρικό λεωφορείο εξοικονομεί 200 βαρέλια πετρελαίου ετησίως, ενώ ένα ηλεκτρικό ΙΧ 1.300 λίτρα ορυκτού καυσίμου
Ο τομέας των μεταφορών ευθύνεται για το 20% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου
Ανανεώνοντας τον στόλο των οχημάτων στην Ελλάδα συμμετέχουμε στον Ευρωπαϊκό στόχο μείωσης του CO2 κατά 170 εκατ. τόνους έως το 2030
Αντικαθιστώντας ένα συμβατικό όχημα με ηλεκτρικό εξοικονομούμε 2,5 τόνους CO2 ετησίως.