ΠολιτικήΑρχείο

Τι ζητά ο Γκιόλας για τους ξεναγούς

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας προς τους υπουργούς  Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Οικονομικών και Τουρισμού για την οικονομική ενίσχυση των ξεναγών.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο:

«ΘΕΜΑ: «Άμεση ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του πληττόμενου, από την οικονομική κρίση του Covid-19, κλάδου των ξεναγών»

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών, με το από 31.05.2020 Δελτίο Τύπου της, απηύθυνε έκκληση προς τα αρμόδια Υπουργεία να μεριμνήσουν για την επιβίωση του κλάδου τους ο οποίος έχει δεχθεί βαθύτατο πλήγμα από την υγειονομική κρίση του Covid -19 και τη συνακόλουθη απαγόρευση των ταξιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πιο συγκεκριμένα, και όπως είναι, ήδη, γνωστό, η εργασία των ξεναγών απωλέσθηκε καθ’ ολοκληρίαν, κατά τους περασμένους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο, ήτοι μια χρονική περίοδο τουριστική για τη χώρα, ενώ και για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, μηνών από Ιούλιο έως και Οκτώβριο, αναμένεται να καταγραφεί σοβαρή απώλεια εισοδήματός τους σε σχέση με τα προηγούμενα έτη εξαιτίας του περιορισμένου των μετακινήσεων και των ταξιδιών που προβλέπεται να γίνουν από το εξωτερικό προς την Ελλάδα λόγω των θεσμοθετημένων, σε παγκόσμια κλίμακα, περιορισμών και απαγορεύσεων.

Με το κλείσιμο των συνόρων και την απαγόρευση εισόδου στη χώρα, οι ξεναγοί έμειναν άνεργοι. Η προβλεφθείσα, από την Πολιτεία, αποζημίωση ειδικού σκοπού, την οποία οι ξεναγοί δεν έχουν ακόμα εισπράξει, σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών της διαβίωσής τους. Η χρονική περίοδος την οποία διανύουμε είναι η μόνη πρόσφορη του έτους για την αναζωογόνηση του κλάδου, πλην όμως το ανωτέρω, τη συγκεκριμένη χρονιά, παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο.

Επειδή οι ξεναγοί, όπως και πολυάριθμοι πλέον κλάδοι της χώρας, βρίσκονται, την τρέχουσα χρονική στιγμή, σε δεινή οικονομική θέση, όχι μόνον για να εκπληρώσουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις προς το κράτος, αλλά για την ίδια τους την επιβίωση.

Επειδή οι ξεναγοί, αν και έχουν πολλούς εργοδότες, έχουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, είναι μισθωτοί, πληρώνουν φόρους στο κράτος και ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ (ΙΚΑ).

Επειδή αδυνατούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Επειδή δικαιούνται μόνο την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ , πολλοί δε από αυτούς δεν την έχουν εισπράξει ακόμη.

Επειδή το άνοιγμα και η λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων δεν σημαίνει και έναρξη εκδρομών και ξεναγήσεων.

Επειδή η πραγματικότητα επιβάλλει τη λήψη γενναίων μέτρων, πράγμα που έγινε κατανοητό από περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη – μέλη, όπου γενναιόδωρα μέτρα πάρθηκαν υπέρ των πολιτών και απέδειξαν πως το «κοινωνικό κράτος» και το «κράτος προνοίας» υπάρχουν και δεν παραμένουν θεωρητικές παραδοχές βγαλμένες από συγγράμματα ευρωπαϊστών θεωρητικών.

Με βάση τα ανωτέρω, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

  1. Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να υπάρξει πλήρης κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των ξεναγών, καθώς και των υπολοίπων εργαζομένων στους τομείς του τουρισμού, εστίασης και μεταφορές για όσο χρονικό διάστημα εξακολουθούν να υφίστανται οι δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας στο χώρο της οικονομίας και εργασίας;
  2. Η εφαρμογή του νέου μηχανισμού “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” που ξεκίνησε από την 1η Ιουνίου θα καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων και θα περιλαμβάνει και τους ξεναγούς;
  3. Eάν όχι, τι προτίθεστε να πράξετε για τους εργαζόμενους στους κλάδους αυτούς και  πιο ειδικά για τον κλάδο των ξεναγών;
  4. Προτίθεστε να προβείτε σε χρονική και ποσοτική επέκταση της ειδικής αποζημίωσης υπέρ του κλάδου των ξεναγών;»

Την ερώτηση συνυπογράφουν 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.