ΚοινωνίαΑρχείο

Γεννητούρια στη Καραθώνα (Pics)

Χθες το βράδυ είχαμε γεννητούρια στην παραλία της Καραθώνας, καθώς μια χελώνα Καρέτα-Καρέτα εντοπίστηκε τη νύχτα να προσπαθεί να φτιάξει τη φωλιά της.

Αμέσως οι  λουόμενοι ειδοποίησαν το Λιμεναρχείο Ναυπλίου που με την σειρά του ενημέρωσε τον Σύλλογο Προστασίας Θαλάσσιων χελωνών ΑΡΧΕΛΩΝ για οδηγίες.

Το πρωί της Δευτέρας κατέφθασαν στο σημείο εκπρόσωποι του Δήμου Ναυπλιέων και ττου λιμεναρχείου Ναυπλίου, όπου παρείχαν τις κατευθύνσεις για την κατασκευή του κλωβού και την αναγκαία προφύλαξη του χώρου επώασης.

 

 

Πως γεννιούνται τα χελωνάκια

Τα θηλυκά βγαίνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην ακτή και αφού επιλέξουν το κατάλληλο σημείο, σκάβουν με τα πτερύγιά τους ένα αυγοθάλαμο βάθους 40-50 εκ., μέσα στον οποίο εναποθέτουν κατά μέσο όρο 120 αυγά, διαδικασία που συνήθως επαναλαμβάνεται 3-4 φορές μέσα στο καλοκαίρι.

Τα αυγά έχουν μέγεθος όσο ένα μπαλάκι “ping pong” και κέλυφος μαλακό, για να μην σπάνε. Η επώαση διαρκεί 42-70 ημέρες και εκκολάπτεται το 60- 70% των αυγών. Το φύλο των νεοσσών εξαρτάται από τη θερμοκρασία της άμμου: άνω των 29οC εκκολάπτονται θηλυκά, ενώ σε χαμηλότερες θερμοκρασίες κυρίως αρσενικά. 

Τα χελωνάκια -μήκους περίπου 5 εκατοστών- βγαίνουν από την άμμο κυρίως το βράδυ και με την βοήθεια της αντανάκλασης του φωτός των αστεριών και της σελήνης στο νερό βρίσκουν τη θάλασσα. 

Κατά την διαδρομή από τη φωλιά προς τη θάλασσα, τα χελωνάκια ρυθμίζουν την «μαγνητική τους πυξίδα» και πρέπει να την κάνουν μόνα τους, ώστε μετά από χρόνια να μπορέσουν να επιστρέψουν στην ίδια περιοχή και να αναπαραχθούν.

Φωτογραφίες: Βασίλης Αραμπός.